marți, 2 aprilie 2013

Tort cu crema de ciocolata, bezea si capsuni



Blatul de tort :
5 oua
10 linguri zahar
5 linguri faina
3 linguri cacao
Mixam albusurile bine, adaugam zaharul treptat si mixam pana se formeaza o spuma lucioasa, densa, care nu curge. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi cacao, faina si praful de copt.
Coacem blatul in tava de 26 cm timp la 180 grade C.
Lasam blatul la racit, il taiem in doua si il insiropam.

Ganache de ciocolata:
400ml frisca
200g ciocolata cu lapte
1 esenta de rom
Frisca o incalzim fara a o fierbe, adaugam ciocolata rasa si amestecam bine pana se topeste. Dam crema la rece cateva ore, apoi o mixam bine, punem esenta de rom.

Bezea:
3 albusuri de  ou
6 linguri zahar
1/2 lingurita suc de lamaie
 Albusurile le batem spuma cu sucul de lamaie, adauga treptat zaharul. Turnam spuma de bezea pe hartia de copt si coacem la foc minim sau cu usa cuptorului intredeschisa.

Sirop:
 200ml apa
200g zahar
1 esenta de rom
  Fierbem apa cu zaharul panase ingroasa siropu, .il vom folosim rece.

Jeleul de capsuni
300g capsuni
4 linguri zahar
10g gelatina.
Pasam capsunile si le ametecam cu zaharul si gelatina. Lasam 15 minute apoi o topim la foc, fara a o fierbe.
O dam deoparte pana se rocoreste, apoi o punem peste tort.

Ornat:
250ml frisca
2 linguri zahar pudra
2 lingurite suc de lamaie
Mixam frisca cu zaharul si sucul de lamaie.

Asamblare:
Pe tava de servire montam tortul: blat de cacao insiropat, jumatate de crema, blatul de bezea, restul de crema, blatul de cacao.Acum atasam cu grija inelul de la tava si punem jeleul de capsuni racit dar nu inchegat......aici am cam dat-o in bara, m-am grabit si nu mi-a iesit frumos startul de jeleul







luni, 1 aprilie 2013

Rulada aperitiv



blatul:
5 oua
200ml smantana
4 linguri faina
1/2 gogosar rosu
 patrunjel verde
: sare, piper, busuioc oregano

umplutura: 
2 suluri de branza topita
2 fire carnati cabanos
felii se salam uscat crud

Intr-un vas bati putin ouale cu telul, adaugati smantana, faina si condimentele.  Veti obtine o compozitie ca de omleta, destul de subtire.
Turnati compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, presarati gogosarul taiat cubulete si pratrunjelul verde. Coaceti la 180 grade C timp de 10 minute, este gata foarte repede.
Daca in timpul coacerii se umfla si deformeaza, nu e nici o problema isi va reveni cand o veti scoate din cuptor.
Rasturnati cu grija blatul pe un prosop curat sau hartie de copt, ungeti rapid cu branza topita, distribuiti salamul si cabanosul, rulati strans cu grija pentru a nu rupe blatul.... eu m-am folosit de tava calda.
Inve;iti rulada intr-un prosop curat si dati-o la rece cateva ore.
Pofta buna!









 

duminică, 24 martie 2013

Prajitura fina cu mere




1 cana are 250 ml, reteta este pentru tava mea este mare de 38/28cm.

Aluat:
1 cana lapte
250g unt moale( 160g untura)
3 cani faina
1 praf de copt
2 pachetele zahar vanilat
1 varf de cutit de sare
Se framanata un aluat, o treime se pune la congelator iar restul de aluat se pune la frigider.

Umplutura:
1 cana smantana
3 oua
1 cana zahar
1 pachet zahar vanilat
Pentru umplutura se ametseca toate ingredientele

6 mere acrisoare
2 linguri gris
Merele se curate si se taie felii  subtiri, se amesteca cu grisul.

Asamblare:
Se scoate aluatul din frigider si se intinde in tava mare de la aragaz, se pune umplutura, se presara merele.
Se scoate si aluatul din congelator, se rade direct in tava pe razatoarea cu gauri mari.
Se coace la 180grade C timp de 30-40 minute.
Rece se presara cu zahar pudra si se taie in portii potrivite.


 

miercuri, 20 martie 2013

Pancakes-clatite americane



2 cani faina
1cana apa minerala
1 cana lapte 
3 oua
3 linguri zahar
4-5 linguri de ulei
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 plic zahar vanilat
1 esenta de rom


Ouale se bat bine cu telul, se adauga faina, sarea, zaharul, uleiul si treptat apa minerala si laptele amestecand bine, bine pana dispar toate cocoloasele....trebuie sa obtinem o compozitie groasa ca o smantana, la nevoie se mai adauga apa minerala sau faina.
Se lasa compozitia sa se odihneasca 30 de minute, apoi se adauga parful de copt, bicarbonatul de sodiu si aromele.
Pentru copt se foloseste o tigaie neaderenta.
 Se toarna un polonic de compozitie in mijlocul tigaii incinge bine si se coace la foc iute pe ambele parti.
Se servesc calde cu lapte condensat, diferite dulceturi, topinguri, miere de albine...etc




 




luni, 18 martie 2013

Prajitura Ramona- foi, nuca si crema de vanilie



Pentru foi: tava mare de38/28cm
600g faina
200g untura (unt)
100g zahar
4 galbenusuri
3 linguri smantana
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbaonat de sodiu
4-5 linguri lapte
+ 1 borcan gem de prune
Intr-un vas se pune faina si untura, se freaca bine intre palme, apoi se adauga restul ingredientelor ( bicarbonatul se stinge cu putin otet). Se framanta un aluat fraged ce se imparte in doua foi.
Prima foaie se intinde in tava tapetata cu hartie de copt, se unge cu gem si se pune spuma de bezea.
Cea de-a doua foaie se intinde pe dimensiunea tavii si se aseaza peste bezea.
Se coace 35 de minute la 180 grade C pana trece testul cu scobitoare.
SFAT : lasati prajitura sa se raceasca in cuptor, eu nu am facut-o :(

Spuma de bezea:
6 albusuri
200g zahar
50g nuci tocate
2 linguri amidon
 Albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul si se bate bine in continuare pana se dizolva tot zaharul si obtine o spuma lucioasa, densa ce nu curge.
Se padauga nucile si amidonul si se amesteca usor cu o paleta, se toarna in tava peste prima foaie unsa cu gem.


Crema:
500ml lapte
200g zahar
2 linguri faina
2 linguri amidon
2 galbenusuri
2 pliculete zahara vanilat

Galbenusurile se amesteca cu putin lapte rece, zaharul, amidonul.
Restul de lapte se fierbe si se toarna peste compozitia cu galbenusuri, se pune la fiert crema pe foc mic amestecand continuu pana se ingroasa.
Se adauga zaharul vanilat si se lasa la racit.


Asamblare:
Prajitura racita se taie in doua. O parte se unge cu 1/3 din crema, se pune cealalta jumatate, se pune crema ramasa si se rade ciocolata.







duminică, 10 martie 2013

Cornulete fragede cu gem- aluat cu vin



 O reteta foarte buna de cornulete fragede ce se topesc in gura

200g unt
300g faina
4 linguri vin rosu
1 ou
2 linguri de smantana
+50 g unt pentru uns
1 borcan mic dulceata de visine
zahar pudra vanilat

Se framanta un aluat din toate ingredientele si se da la rece o ora.
Se intinde o foaie subtire se unge cu untul moale si se impatureste de trei ori. Se da la rece 30 de minute.
Se intinde aluatul cu atentie pentru a nu strica straturile, se taie in patrate de 7/7cm,se ung cu dulceata apoi se ruleaza.
Se coc cornuletele 30 de minute la 180 de grade.
Calde se tavalesc prin zahar pudra.

 Am repetat aceasta reteta inlocuind cele 200g de unt cu 180g untura si cele 50g de unt pentru uns cu 50g osanza de porc.....asta a facut aluatul si mai fraged si mai gustos.





Printfriendly