sâmbătă, 25 mai 2019

Tarta cu crema de mascarpone si capsuni








O reteta cat se poate de simpla si de rapida, usoara si potrivita pentru sezonul cald,
 o puteti pregati cu capsuni, zmeura, visine sau ce fructe doriti.
 Blatul este unul de pandispan, copt in forma de tarta cu santul acela pe margine.
Pentru inspiratie puteti citi si alte retete asemanatoare:
Tarta cu dulce leche si capsuni

sau

Blat:
4 oua mici sau 3 mai mari
8 linguri de zahar
4 linguri de faina
Batem albusurile spuma, adaugam treptat zaharul, mixam in continuare compozitia pana ce acesta se topeste si nu mai intalnim cristale de zahar.
Apoi adaugam galbenusurile si amestecam bine.
 Incorporam faina, amestecand usor cu lingura.
Coacem blatul in tava bine unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Imediat ce scoatem blatul din cuptor il  rasturnam pe o tava cu mare atentie sa nu stricam marginea.

Pentru crema:
250 g frisca lichida
250g mascarpone
3-4 linguri zahar pudra
1.lingurita zeama de lamaie
500g capsuni

Intr-un vas mixam frisca cu zaharul, adaugam crema de mascarpone si zeama de lamaie. Amestecam usor crema si o impartim in doua.
250g de capsuni se strivesc usor cu furculita si se pun in jumatate din cantitatea de crema, mixam putin si o intindem peste blat.
Crema ramasa o punem peste stratul de crema cu capsuni,
Ornam cu capsunile ramase taiate felii sau intregi, dupa preferinta.






marți, 30 aprilie 2019

Tort cu crema de lamaie




Blatul pentru tort:
8 oua
200g zahar
8 linguri ulei
200g faina
1 plic praf de copt
Albusurile se bat spuma, se adaugă treptat zahărul si se mizează bine până se topeste si obținem o spumă tare. Se adaugă galbenusurile, apoi uleiul si se mizează. Se adaugă faina si praful de copt. Se amesteca usor cu o paleta si se toarnă compozitia în tava rotundă însă cu ulei si repetată cu făină.
Se coace blatul 30-35 de minute la 180 grade C.
Se lasă la racit si se taie in trei.



Crema de lamaie: 
5 oua (am folosit 2 de rata si 2 de gaina)
300g zahar
2 lamai
500ml frisca
1 plic zahar vanilie
Frișca se bate, se da la rece.
Se spală bine lamaile, se rad si se storc de suc.
Intr-o cratita se pun ouăle, zahărul,vanilia coaja si 150ml zeama de lămâie, se așează oala pe baie de aburi si se fierbe pana se îngroașă crema. Se amesteca incontinuu pentru a nu se lipi crema de fundul oalei. 
Se lasa la racit, apoi se amesteca cu frisca






Sirop:
100g zahar
100ml apa
2 linguri zeama de lămâie
1 plic de zahar vanilat
Se fierbe apa cu zahărul, se adaugă zahărul vanilat si sucul de lămâie.
Se foloseste rece pentru insiroparea blatului.



duminică, 24 martie 2019

Pavlova, tort de bezea cu mascarpone si capsuni




Pentru blaturile de bezea:
6 albusuri
300g zahar
1 lingurita zeama de lamaie
Amestecam albusurile cu zaharul pana se desfac, apoi asezam vasul pe baie de aburi si batem spuma in continuare pana ce se topeste tot zaharul. Indicat este sa folosim un tel de mana tip para si nu mixerul electric pentru a ajunge bine pana la fundul vasului.
Cand zaharul s-a topit luam vasul de pe baia de aburi,punem zeama de lamaie si cu ajutorul mixerului electric mixam bine compozitia pana se raceste si obtinem o spuma densa si lucioasa.
Ungem o hartie de copt cu putin unt sau chiar cu ulei si cu ajutorul unei palete intindem bezeua in forma de cerc. Vom face doua astfel de blaturi.
Coacem blaturile la 120 grade timp de o ora si jumatate, oprim focul si lasam blatul sa se raceasca in cuptor...eu am copt ambele blaturi deodata in cuptorul electric.

Pentru crema:
250g mascarpone
350ml frisca lichida
100g zahar pudra
1 zahar vanilat
Mixeazam frisca cu zaharul pudra si zaharul vanilat, adaugaM crema de mascarpone, mixeazaM bine crema pana devine spumoasa.
Vom umple cele doua blaturi de bezea cu aceasta crema.

Pentru jeleul de capsuni:
300 g capsuni congelate
10g gelatina rosie
3 linguri de zahar
Capsunile dezghetate complet le amestecam cu zaharul si cu gelatina, topim jeleul la foc mic pana da sa fiarba, apoi cu atentie il turnam peste tort.

Decor:
200g capsune proaspete
100ml frisca 



vineri, 15 martie 2019

Prajitura cu mac si visine




O prajitura foarte gustoasa si usor de facut,
o poate pregati lejer si o gospodina incepatoare in doar 15-20 minute.
Fara indoiala visinele sunt cele mai potrivite fructe pentru astfel de prajituri.
Gustul lor dulce acrisor se potriveste de minune intre cele doua blaturi,
unul vanilat cu aroma de lamaie si altul cu mac, iar gazura de ciocolata o completeaza perfect.

6 oua
200g zahar
150ml lapte
100ml ulei
350g faina
1praf de copt
1 zahar vanilat
100g mac macinat
coaja rasa de la o lamaie
2 cani de visine din compot

Pregatim o tava pentru copt cu dimensiunea 20/30cm, cuptorul il incalzim la 170 grade C.
Separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma.
Adaugam treptat zaharul si batem bine pana se intareste spuma si nu mai curge de pe tel.
Incorporam pe rand, mixand dupa fiecare in ordine: galbenusurile, laptele, uleiul, coaja de lamaie, vanilia, praful de copt.
Impartim compozitia in doua, in prima parte punem 250g faina, amestecam usor cu o lingura sau cu o paleta, turnam compozitia in tava si coacem aproximativ 7 minute pana se intareste putin blatul la suprafata si se formeaza o crusta.
Intre timp in restul compozitiei adaugam macul, 100g de faina si amestecam usor cu lingura.
Scotem tava din cuptor, presaram visinele bine scurse de zeama si turnam cu atentie compozitia cu mac.
Coacem prajitura inca 15-20 minute la 170grade C.

glazura
100g ciocolată
100g frisca lichida
Incalzim frisca, adaugam ciocolata rupta bucatele mici, amestecam bine pana se topeste si o turnam peste prajitura.
O lasam la racit, apoi o putem servi taiata patratele mici.
Pofta buna!



duminică, 17 februarie 2019

Tort de iaurt si lime







Blat: 
200g biscuiti sfaramati
125g unt

Crema
900ml iaurt gras
250ml frisca lichida
4 linguri zahar pudra
2 lime mai mici
1/2 lamaie
150 ml zeama de lamaie si lime
30g gelatina maruntita

Jeleu de lamaie
300ml zeama de lamaie, lime si apa
3 linguri de zahar
10g gelatina maruntita


Incepem cu blatul sau mai bine zis baza tortului:
 Luam o tava cu inel detasabil si indepartam partea de jos a tavii, vom folosi doar inelul.
si il asezam pe platoul pe care vom servii tortul. 
Topim untul si il turnam peste biscuitii sfaramati, amestecam bine. Turnam biscuitii pe platou, nivelam si presam bine cu dosul unei lingure sau chiar cu mana. Dam tava la frigider.

Pentru crema:
Frisca o batem bine, adaugam iaurtul, zaharul pudra si zeama de lamaie si lime.
Gelatina o punem la hidratat in 100ml apa rece pentru 10 minute, apoi o topim pe foc mic. Cand ajunge in punctul de fierbere o dam deoparte si o lasam sa se raceasca. 
Cat inca este calduta adaugam 2 linguri de crema si amestecam bine, apoi o turnam in restul de crema cu iaurt. Radem putina coaja de lime in crema si turnam compozitia in tava peste stratul de biscuitii.
Dam tortul la rece pentru cel putin o ora.

Jeleul de lime:
Gelatina o punem la hidratat in 50ml apa rece. Adaugam zagarul si sucul de lime. O topim la foc mic si o lasam la racit.  Calduta o turnam cu atentie peste tort, putin cate putin. 
Pentru culoarea frumoasa putem folosi gelatina verde sau putin colorant alimentar in cazul meu.

Lasam tortul la rece de pe o zi pe alta, apoi cu atentie desfacem inelul tavii si ornam dupa gust si imaginatie.
Pofta buna!









Printfriendly