vineri, 8 octombrie 2021

Prajitura ALBINITA - foi cu miere de albine


Prajitura ALBINITA este o prajitura foarte cunoscuta, facuta de mamele si bunicile noastre, are foi subtiri si fragede facute cu miere de albine si coapte pe dosul tavii. Stratul de gem acrisor completeaza foarte bine dulceata cremei de gris si unt.

Este totodata o prajitura este foarte spornica si are avantajul ca foile pot fi facute si cu o saptamana inainte de a fi umplute. 

Indicat este sa fie umplute cu 2-3 zile inainte de a fi servita, cu cat sta mai mult ea devine mai moale, se topeste practic in gura.

Pentru foi

4 linguri mari de miere de albine

8 linguri de lapte

5 linguri de ulei

1ou

7linguri de zahar

1lingura de bicarbonat

500-550g faina


Se pun toate ingredientele la fiert pe baie de aburi. Se fierb pana ce compozitia devine spumoasa si usor maronie la culoare. Atentie ! compozitia se v-a umfla la fiert, deci alegeti o cratita incapatoare.

Se lasa la racit, apoi se adauga  faina si se framanta. Se imparte aluatul in patru, se intind patru foi pe dosul tavii unse cu unt si tapetata cu faina sau direct pe hartia de copt. Se coc rapid aproximativ 5-7 minute, pana isi schimba putin culoarea, nu le tineti mai mult caci vor ramane tari.

Eu am o tava mare de 32/28cm, asa ca am copt doar doua foi mai grosute pe care le-am taiat in doua.






Pentru crema

500ml lapte

200g zahar

1 zahar vanilat

4 linguri de gris

200g unt

+

gem acrisor de caise sau prune

Se pune laptele pe foc cu zaharul, cand incepe sa fiarba se toarna grisul amestecand incontinuu pentru a nu face cocoloase, se mai fierbe putin 4-5 minute, se adauga vanilia si se lasa la racit apoi se mixeaza bine cu untul tinut la temperatura camerei.

Asamblam prajitura astfel foaie, crema, foaie, stratul de gem, foaie, crema, foaie. Se acopera cu un servet curat si se pune un fund de lemn deasupra. 

  Se pudreaza cu zahar si se taie dupa dorinta.

Pofta buna!


duminică, 21 martie 2021

Guguluf cu mac si cocos








Guguluful este de fapt un chec copt in forma rotunda cu gaura in mijloc.
Poate fi pregatit in foarte multe combinatii de gusturi, arome si umpluturi.
Astazi va propun o reteta simpla la indemana oricui,
Daca nu aveti forma speciala de guguluf puteti coace aceasta 
prajitura in forma rotunda de tort sau de chec.

6 oua
200g zahar
100 ml ulei
100ml lapte
300g faina
10g praf de copt
1 cana de stafide si rahat
50g cacao
50g mac
50g nuca de cocos
coaja rasa de lamaie
10 zahar vanilat
esenta de rom, lamaie, portocala..la alegere


Albusurile le batem spuma, adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma densa, tare.
adaugam pe rand mixand dupa fiecare in ordine:
galbenusurile, uleiul, laptele, zaharul vanilat, coaja de lamaie si esentele.
Apoi punem faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Impartim compozitia in trei, fiecare parte o combinam fie cu cacaoa, fie cu macul sau fie cu nuca de cocos.
Pregatim tava de guguluf, eu o ung cu ulei si presar faina.
Turnam pe rand cele trei compozitii avand grija sa nu le amestecam intre ele, presaram rahatul si stafidele.






Coacem guguluful la 180 de grade timp de 30 minute.
Rece il glazuram cu ciocolata sau pur si simplu se pudreaza cu zahar.
Pofta Buna!



luni, 15 martie 2021

Cozanacel cu mac, baigli


 

aluat: 500g faina

100g untura de porc (unt)

100g zahar

7g drodie uscata

250ml lapte caldut

1 praf de sare

2 galbenusuri

coaja de lamaie

1 plic de zahar vaniliat


umplutura de mac:
 250g mac
2 albusuri 
150ml lapte
100g zahar
1 plic de zahar vaniliat
suc de la 1/2 lamaie
optinional stafide, scortisoara, cubulete de rahat

pentru uns
1ou

Pentru aluat am folosit masina de paine: am pus faina cernuta in cuva, intr-un coltisor am turnat laptele caldut si am presarat drojdia. In partea opusa am pus untura, zaharul, sarea, coaja de lamaie, vanilia si am pornit programul de framantat, am turnat pe rand cele doua galbenusuri.



Daca nu aveti masina de paine procedati asa: drojdia o amestecati cu laptele caldut, puneti o lingura de zahar si presarati un pumn de faina si o lasati la crescut 10 minute.
Faina o cerneti, adaugati untura si framantati intre palme aluatul.
Faceti o groapa in mijlocul fainii, turnati drojdia, puneti zaharul, galbenusurile, vanilia, coaja de lamaie, restul de lapte si sarea intr-un colt.
Framantati bine aluatul si il lasati la crescut o ora si jumatate. La nevoie mai adaugati faina sau lapte.
Trebuie sa aveti un aluat moale dar care nu se lipeste de maini.
Lasati aluatul sa creasca acoperit la loc cald.

 

Intre timp pregatim umplutura.: albusurile le batem spuma cu zaharul si sucul de lamaie. Macul il macinam si il inglobam in spuma de albusuri, adaugam laptele, vanilia, stafidele, scortisoara, rahatul...ce ne place.
Pentru umplutura putem pune macul macinat doar in lapte fierbinte apoi adaugam mirodeniile.
Impartim aluatul crescut in trei, intindem fiecare foaie subtire de 3-4mm, o ungem cu o treime din umplutura si rulam strans. Asezam ruladele in tava si le lasam la crescut, apoi le ungem cu ou batut si le coacem la 180 de grade timp de 30-40 minute.














duminică, 14 februarie 2021

Paine alba

 





Avem nevoie de:

700g faina

450ml apa

15g sare grunjoasa

12 g drojdie proaspăta

4 linguri ulei de măsline

1 lingura zahar

Se folosește mașina de pâine pentru frământat aluatul și se procedează așa: se pune făina cernută, sarea și uleiul într-un colt al cuvei. 

Drojdia împreună cu zahărul se dizolva în apa călduță, se presară cu putina faina și se lasă la crescut 10 minute apoi se toarnă în mașina de pâine peste faina.

Se pornește programul de frământat aluat.

După ce acesta și-a făcut treaba se scoate aluatul și se așează într-un lighean uns cu ulei, se acoperă și se lasă la crescut o oră și jumătate. 

Se așeză aluatul fie într-o tavă mare de copt, fie o tavă pentru paine. Se acoperă și se lăsă jumătate de ora la crescut după care se presară cu faina și cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit se crestează după imaginatie. Se introduce în cuptorul încălzit la 160 de grade. 

În partea de jos a cuptorului se pune un vas cu apa. 






marți, 15 octombrie 2019

Tort de biscuiti cu budinca si banane


Va propun o prajitura/tort usor si rapid de pregatit,
fara coacere si care cu siguranta va va aduce aminte de gustul copilariei.
Este o prajitura in straturi de biscuiti, budinca si banane si ornat cu frisca.
Eu am folosit biscuiti Petit Beurre de la RoStar
asadar avem nevoie de:
400g biscuiti Petit Beurre RoStar
+
2 plicuri budinca de ciocolata
8 linguri de zahar
800ml lapte
4 banane, nu foarte coapte
+
400ml frisca
3 linguri zahar pudra
2 linguri zeama de lamaie

Frisca o batem spuma impreuna cu zaharul, adaugam zeama de lamaie (optional) si o dam la rece.
Tapetam cu folie alimentara o tava potrivita in care vom monta tortul.
Budinca o pregatim urmand indicatiile de pe plic.
Asezam in tava un rand de biscuiti, punem jumatate din budinca de ciocolata calda chiar fierbinte, asezam inca un rand de biscuiti, 
intindem un strat subtire de budinca, asezam feliile de banane, punem budinca ramasa.
 Nivelam cu atentie si asezam un ultim strat de biscuiti.
Lasam tortul la rece cateva ore sau chiar pana a doua zi, apoi in rasturnam pe un platou si il ornam cu frisca.
Pofta buna!








duminică, 22 septembrie 2019

Cheesecake de lamaie



Blat: 
200g biscuiti sfaramati
125g unt

Crema
500ml iaurt gras
500ml frisca lichida
500g crema mascarpone
8 linguri zahar pudra
zeama de la 3 lamai
30g gelatina maruntita

Jeleu de lamaie
300ml suc de lamaie, (zeama de lamaie+apa)
4 linguri de zahar
10g gelatina maruntita


Incepem cu blatul sau mai bine zis baza tortului:
 Luam o tava cu inel detasabil si indepartam partea de jos a tavii, vom folosi doar inelul,
si il asezam pe platoul pe care vom servii tortul. 
Topim untul si il turnam peste biscuitii sfaramati, amestecam bine. Turnam biscuitii pe platou, nivelam si presam bine cu dosul unei lingure sau chiar cu mana. Dam tava la frigider.

Pentru crema: 
Mixam frisca, adaugam pe rand: mascarponele, iaurtul, zaharul pudra si zeama de la cele trei lamai.
Gelatina o punem in 70ml apa rece pentru 1o minute apoi o topim la foc mic, o dam deoparte pana se raceste apoi o turnam in crema si mixam bine.
Punem crema in tava si o dam tortul la rece pana ce se intareste crema.

Jeleul de lamaie: 

Gelatina o punem la hidratat in 50ml apa rece, adaugam sucul de lamaie si zaharul. O topim la foc mic si o lasam la racit.  
Calduta o turnam cu atentie peste tort, putin cate putin. 
Dam tortul la rece pentru cateva ore.
Pofta buna!



sâmbătă, 29 iunie 2019

Cheesecake cu ciocolata si zmeura





Cheesecake, un desert rocoros, perfect pentru sezonul cald. Nu necesita mult timp pentru pregatire, dar mai ales folosirea cuptorului! Si daca contine zmeura❤ si ciocolata❤ un dekiciu ♥️♥️♥️

Blat: 
 200g biscuiti 
125g unt
 2 linguri cacao

Crema de ciocolata:
400ml frisca lichida
200g ciocolata
10g gelatina maruntita

Crema de mascarpone:
400 ml frisca  lichida
250g mascarpone
10 gelatina maruntita
150g zahar pudra

Jeleul de zmeura:
500g zmeura
10g gelatina maruntita
150g zahar


Incepem cu blatul sau mai bine zis baza tortului: Sfaramam biscuitii si ii amestecam cu cacaoa. Untul il topim si il turnam peste biscuiti, amestecam bine. Rasturnam compozitia in tava cu inel detasabil, nivelam si presam bine cu dosul unei lingure sau chiar cu mana. Dam tava la frigider.


Crema de ciocolata:
100ml frisca o incalzim, adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam bine pana se topeste.
Restul de frisca o batem, adaugam ciocolata topita calduta si mixam bine.
Gelatina o punem in 50ml apa rece pentru 10 minute, apoi o topim la foc mic, o lasam la racit  si apoi o adaugam in crema de ciocolata.
Mixam bine crema si o turnam in tava peste stratul de biscuiti.
Dam tava da la rece.

Crema de mascarpone:
Mascarponele il mixeaza putin cu zaharul pudra.
Frisca o batem spuma si o adaugam la mascarpone. 
Gelatina o punem in 50ml apa rece pentru 10 minute, apoi o topim la foc mic, o lasam la racit si s apoi o adaugam in crema.
Turnam cu atentie crema in tava peste stratul de crema de ciocolata. 

 Pentru Jeleu: 
Zmeura o amestecam cu zaharul si gelatina si lasam sa stea 15 minute ...va lasa zeama. Avem nevoie de 500ml de lichid. Punem vasul pe foc mic pana incepe sa fiarba, dam deoparte si lasam sa se rocoreasca apoi  turnam jeleul cu atentie peste stratul de crema care trebuie sa fie inchegat.  Dam tortul la rece pana se intareste bine crema, de preferat pana a doua zi, apoi cu grija indepartam inelul detasabil si servim.


Printfriendly