duminică, 24 mai 2015

Prajitura bogata cu nuca



Poate titlul aceste retete suna pompos, dar credeti-ma ca iubitorii de nuca 
vor fi incantati de aceasta prajitura.
.....umplutura bogata in nuca le vor activa papilele gustative, facandu-i sa se indragosteasca de ea.

pentru foi avem nevoie de:
300g faina
200g unt
50g zahar
3 linguri de lapte
1/2 cub de drojdie proaspata (20g)
+ 1 borcan de gem acrisor

faina se amesteca cu untul si zaharul,
se adauga drojdia se dizolva in laptele caldut 
se framanta un aluat nu prea moale si se lasa la crescut 30 de minute.
aluatul se imparte in doua, se vor pregati doua foi.

pentru umplutura cu nuca :
6 oua
200g zahar
                                                                 250g nuca macinata
coaja de lamaie
esenta de rom, vanilie

se separa ouale, galbenusurile se amesteca cu zahar, nuca, si esentele
albusurile se bat spuma tare, se adauga compozitia cu nuca si se amesteca usor.
... umplutura este destul de fluida.

asamblare:
 in tava unsa cu unt si presarata cu faina  sau tapetata cu hartie de copt se intinde o foaie de aluat, 
se inteapa cu furculita si se unge cu gem,
se toarna umplutura de nuca,
 apoi se acopera cu cea de a doua foaie....
sfat: lasati foaia de deasupra mai lunga decat tava pt ca se va strange la copt
se coace prajitura timp de 30 de minute la 180 grade C.

POFTA BUNA!


duminică, 5 aprilie 2015

Tort Tiramisu -3






pentru crema cu mascarpone:
8 oua,
200g zahar,  
2 plicuri zahar vanilat, 
1 plic gelatina, 
400ml frisca , 
2 linguri zahar pudra, 
2-3 linguri de lichior amaretto 
500g mascarpone 
 +
-60buc.  piscoturi
400-500ml cafea usor indulcita, 
1 esenta de rom 

    Frisca se mixeaza bine.

    Se bat ouale cu zaharul si se pun la fiert pe baie de aburi, se bate crema mereu pana se ingroasa.

    Gelatina se hidrateaza cu 50ml apa timp de 10 minute apoi se topeste la foc mic. Se incorporeaza in crema de oua calduta, se adauga zaharul vanilat si lichiorul de amaretto, se da deoparte si se lasa la racit.

    Mascarponele se mixeaza putin, se amesteca cu frisca batuta spuma si apoi cu crema de oua.

    Piscoturile pe masura ce se folosesc se inmoaie usor in cafeaua indulcita si amesteata cu esenta de rom.

Intr-o tava potrivita se aseaza un rand de piscoturi, un strat de crema, un rand de piscoturi , crema....ultimul strat trebuie sa fie de crema se da la rece pana se intarasete crema si presara tortul cu cacao. 
Pofta buna!

Printfriendly