vineri, 29 ianuarie 2010

Tarta caramel cu mere

O tarta foarte gustoasa, o combinatie delicioasa dintre gustul merelor zemoase, scortisoara si caramelul......
.......o  minunatie cu mijlocul moale si aromat si marginile crocante, dar nu tari.



Pentru aluat de tarta :
250g faina
100g margarina sau untura
120g zahar
1 ou
un praf de sare, cat luati cu 3 degete
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt

Punem faina cu grasimea intr-un vas si o freacam usor intre palme, adaugam celelalte ingrediente si framantam un aluat.
  Nu se framanta prea mult pentru ca din cauza calduri mainilor aluatul va poate pacali si va mai cere faina, ceea ce duce la un aluat foarte tare.
  Dam aluatul la rece timp de 30 de minute.


Intre timp facem caramelul din:
200g zahar
50ml apa
50g margarina
scortisoara
1 plic zahar vanilat
1 praf de sare

Punem toate ingredientele pe foc si fierbem pana se topeste zaharul, lasam deoparte la racit.


Oprim 1/4 din aluat pentru gratar, restul il intindem in tava presarata cu faina, tapetam si peretii lateral cu aluat ..eu am folosit-o pe cea cu inel.
Curatam 3-4 mere de coaja, le taiem felii subtiri si le rasfiram in tava, formam deasupra gratarul din aluatul oprit.
Turnam siropul peste tarta de mere si se o introducem in cuptorul incins bine.
Coacem tarta pana ce aluatul devine usor maroniu.




Pofta buna!



marți, 26 ianuarie 2010

Ciorba de perisoare

 

2 morcovi
1 patrunjel
2 felii telina
1 pastarnac
1 ceapa
1/2 ardei rosu
1 pastarnac
Tocam  zarzavaturile si le punem in ulei incins la calit, acoperim cu apa cat sa a le cuprinda.
Le lasam la foc mic pana se patrund, apoi completam cu apa si lasam sa fiarba.


Intre timp pregatim perisoarele din:
600g carne macinata
1/2 ceapa taiata marunt sau rasa
3-4 linguri orez spalat
2 oua
sare, piper, putin patrunjel verde


Amestecam bine compozitia si cu mana uda si formam perisoare Le punem in oala, lasam sa dea 2-3 clocote si adaugam si 2 rosii taiate marunt si curatate de pielita, sau pasta de rosii.
Dam gust la ciorbita cu: sare, piper, etc
Cand perisoarele au fiert dregem cu bors sau alta acreala, la sfarsit dupa ce am oprit focul punem si  patrunjelul verde.




Se serveste cu smanata.
POFTA BUNA !

duminică, 24 ianuarie 2010

Melcisori cu visine

 Pt aluat:

1kg faina
5 oua
300ml lapte
250g zahar
150g unt sau margarina
20g drojdie uscata sau 50g proaspata
2 plicuri zahar vanilat
100g unt sau margarina moale pt uns alutul

Pt umplut: visine scurse bine de zeama, eu am folosit visine congelate.

Pt uns: galbenus de oua si 2 linguri lapte .

Important e sa folosim toate ingredientele la temperatura camerei , in nici un caz reci.
Tava in care le coacem de asemenea sa nu fie rece.
Intr-un vas incapator punem faian cernuta, ouale, zaharul, untul moale, vanilia si drojdia dizolvata in lapte caldut.
Se framanta un aluat potrivit si il lasam la crescut.
Il impartim in doua sau in patru cum ne vine mai bine.
Intindem o foaie de 0,5cm grosime si lata de 20cm.O ungem cu unt moale si presaram zahar.
Presaram visinele, rulam strans si taiem sulul in felii de 3 cm.
Asezam melcisorii in tava si ii lasam la crescut 20 minute, ii ungem cu ou si lapte presaram zahar si ii bagam in cuptorul incalzit din timp.
Cand ii scoatem din cuptor ii acoperim imediat cu un prosop curat udat bine cu apa rece si stors.
Ii lasam asa pana se racesc.Astfel vor avea coaja moale.Acelas lucru il putem face si la cozonaci.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Reteta de cafea pe timp de criza



Astazi in timp ce trebaluiam prin bucatarie am auzit o reteta interesanta spusa de Victor Spirache la Romania Actualitati.

Cafeaua de criza
Se ia o boaba de cafea mai maricica, se leaga cu o ata si se scufunda de 3 ori intr-o ceasca cu apa fierbinte.
la fiecare trei cescute se schimba ata.


miercuri, 20 ianuarie 2010

ce ne uneste?

Medi mi-a dat aceasta leapsa "ce ne uneste?" ...grea intrebare..
ce ne uneste?...ne uneste iubirea, ne uneste viata si ale ei drumuri intortocheate, ne uneste la bine si la rau, la bucurie dar si la necaz, ne unesc micile placeri, dar si marile pasiuni sau hobii, chiar si obsesiile, ne unesc zilele speciale, zilele de sarbatoare ...dar cel mai dureros e atunci cand ne unim sa ne luam ramas bun de la cei dragi..desi am fi putut sa o facem mai devreme....

premiu de la Silvia


Silvia mi-a oferit acest premiu, iti multumesc draga mea, cu multa placere am sa-l ofer lui Ellis .

marți, 19 ianuarie 2010

Musaca de varza acra sau Varza a la Cluj


...sau sarmale imprastiate cum spun piticii mei, avem nevoie de:
1,5 kg varza murata
500g carne macinata de porc sau amestec porc-vita
2 cepe
100g orez
200ml smantana
200g carnati afumati, kaizer...
sare, piper, cimbru, pasta de rosii sau boia, foi de dafin.,...

Varza daca este prea acra sau sarata se spala si se stoarce bine in pumn apoi se toaca marunt.
Intr-o cratita punem 3 linguri de ulei si calim varza, condimentam cu piper, foi de dafin,cimbru, boia sau pasta de rosii. La nevoie mai adaugam putina apa, o lasam la foc mic pana este fiarta.
Separat calim o ceapa, punem carnea macinata si condimentam cu sare, piper, si lasam la fiert, pasta de rosii o punem cand carnea este aproape fiarta.
Orezul spalat bine il punem la fiert la foc mic cu apa si sare.Cand e fiert il scurgem de apa si il clatim cu apa rece.
Intr-un vas termorezistent uns bine cu ulei sau untura punem in straturi:
1/3 varza, 1/2 carne,1/2 orez,1/2 carnati ,1/3 varza,1/2 carne, 1/2 orez, 1/2 carnati, 1/3 varza
Punem vasul in cuptorul incalzit si lasam 20-30 minute, in functie de cuptor.
Se serveste fierbinte cu smantana deasupra.

Printfriendly