vineri, 12 februarie 2010


 
un premiu frumos care ma onoreaza l-am primit de la Gaby si de la Just me.
am sa-l ofer celor 2 gospodine deosebite care recent au intrat in lumea blogaritului.
am sa le urez bafta multa si spor la bucatarit.

joi, 11 februarie 2010

Galuste cu prune


desi e iarna cine nu ar pofti la o portie de galuste cu prune??
se pot face si cu caise sau chiar cu gem de prune.
cui nu-i place pemetul il poate inlocui cu gris.
cantitatile sunt orientative, eu de obicei fac dupa ochi.  
450 g cartofi
100 g faina
putina sare
1 ou
2 linguri smantana
 prune
scortisoara
1 lingura de unt sau ulei
100 g pesmet sau gris
100 ml ulei
 zahar
 Daca prunele sunt mari le taiem in doua si bineinteles le scoatem samburii.

Cartofi se curata si se pun la fiert in apa cu sare.Se scurg si se paseaza bine, bine ca la piure.
Cand s-au racit punem oul, faina, smantana si sarea .Amestecam bine pana obtinem un aluat potrivit de tare.Formam bile mai mici decat un ou si le umplem cu prune. In fiecare galusca punem un praf de scortisoara.
Daca folosim gem de prune intindem aluatul mai grosut, cam de 5mm, taiem cu o forma cercuri mari , pe fiecare cerc punem o lingurita de gem si scortisoara.
Cu mana uda formam galustele uniforme.

Intr-o cratita mai larga de 3 litri punem la fiert apa cu o lingura de unt. Dam drumul usor la galustelor in apa clocotita si le lasam sa fiarba la foc mic.
In momentul cand se ridica la suprafata inseamna ca sunt gata, le mai lasam 3 minute si le scoatem.

Punem uleiul la incins , adaugam pesmetul si-l rumenim usor.
Dam oala la o parte si tavalim galustele prin pesmet. Eu pun capacul pe oala si rotesc usor pana ce toate galustele sunt tavalite uniform.
Se servesc presarate cu zahar.

si cele cu gris si prune proaspete
facute in vara

duminică, 7 februarie 2010

Placinta cu branza

200 ml. lapte caldut
50 gr. unt topit si racit
5 linguri de zahăr
o priză de sare
2 plicuri zahăr de vanilie
3 linguri de ulei
1 cub drojdie proaspata

1 ou
550 g faina

pt umplut

450g branza dulce
1 ou
4-5 linguri zahar
stafide   
zahar vanilat,esenta de rom , zeama de lamie....

 pt uns
2 galbenusuri de ou
2 linguri lapte

Se dizolva drojdia in lapte cu o lingura de zahar si 2 linguri de faina, se lasa sa stea10 minute.
Oul se bate putin, se amesteca cu uleiul, zaharul, sarea, zaharul vanilat.
Se pune
peste drojdie o ceasca de faina si oul batut si se amesteca, apoi jumate din unt, o ceasca de faina , iar unt, iar faina .Se amesteca bine dupa fiecare.
Se framanta bine un aluat pe masa infainata.
Se lasa la crescut acoperit cu un prosop timp de o ora si jumatate.


Noua ne plac mai micute, sa nu aiba mult aluat asa ca am impartit aluatul in doua si am intins din fiecare cate o foaia mai subtire.
Daca va plac mai inalte si mai groase se poate face o singura tava intinzand bineinteles aluatul mai gros.
Se imparte aluatul in doua, se intinde aluatul se imparte in patratele pe care se pune cate o lingura de umplutura, se aduna capetele si se pun tava.
Eu am facut doua modele unul tip plic si unul tip boccelute, am lipit capetele si le-am pus cu fata in jos.
Se lasa la crescut 20 minute , se ung cu galbenus, se presara zahar si se dau la cuptor.


vineri, 5 februarie 2010

Fish fingers - crochete de peste


 2 fileuri pe peste
150ml apa minerala
4-5 linguri de faina
sare, piper, boia dulce, 
optional verdeata marar, patrunjel
5 linguri de pesmet
ulei pt prajit

Intr-un castron se face un amestec din: apa, faina, sare , piper, boia, verdeata .
Fileul se taie pe latime in fasii de un cm. si se dau prin compozitia cu faina, apoi prin pesmet .
Se pun bucatie de peste la prajit in ulei incins, dupa 2 minute se intoarce si se prajeste si pe partea cealalta. Se scoate pe o farfurie cu prosop de hartie pt a absoarbi toata grasimea.

Langa peste merge foarte bine un sos de usturoi care se face asa:
4 catei de usturoi se curata si se stivesc, se freaca cu un praf de sare, se amesteca cu un paharut de iaurt simplu sau smantana, sare piper, jumatate lingura de otet sau zeama de lamaie, boia dulce . 



joi, 4 februarie 2010

Guguluf cu mere

astazi aveam chef de ceva dulce, asa ca am improvizat rapid si fara prea multa bataie de cap am facut acest guguluf cu mere..... o bunatate !

 
 5oua
10 linguri zahar
100ml ulei
1 plic praf de copt
8 linguri faina
1 plic zahar vanilat
esenta de rom

2 mere
50g stafide
scortisoare
pt blat: separam albusurile de galbenusuri si le mixam bine, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma tare care nu curge.
punem pe rand galbenusurile si uleiul, amestecam usor sa se omogenizeze bine, adauga si faina cernuta, praful de copt, stafidele, vanilia esenta de rom.
turnam compozitia in forma de guguluf unsa cu ulei si presarata cu faina.
merele le curatam de coaja si le taiem felii.
feliile de la un mar le presaram cu scortisoara si o lingura de faina, apoi le introducem in picioare (adica vertical) in aluat, celelalte le punem pe deasupra si presaram scortisoara.
introducem tava la copt in cuptorul incins.
deasupra am ornat cu ciocolata topita.

luni, 1 februarie 2010

Muffins cu visine si stafide

ingrediente

3 cani faina
2 cani zahar
1/2 cana cacao
1 lingurita sare
1plic praf de copt
2/3 cana ulei
2 oua
2 cani lapte caldut
3 lingurite esenta de rom

pt glazura
100g ciocolata
2-3 linguri de lapte

se incalzeste cuptorul la 180 grade C
intr-un vas se pun toate ingredientele uscate si se amesteca, se adauga ouale, uleiul,laptele si esenta de rom
se umplu formele cu amestecul, se pune in fiecare 3 visine si 3 stafide, se coc 10-15 min.
se racesc complet si se glazureaza cu ciocolata topita impreuna cu laptele.



Printfriendly