vineri, 19 martie 2010

Creier pane


500g creier
2 oua
faina
pesmet
sare, piper

Creierul se curata de pielite, se cauta bine de eventuale bucatele de os si se pune in apa rece pana iese tot sangele. Apoi se fierbe 5 minute in apa cu sare si putin otet la foc potrivit.
Se scoate, cu atentie sa nu se sfarame, cu spumiera si se se pune la racit intr-o sita pt a se scurge de apa.
Creierul se sareaza si se pipereaza, se da prin faina, ou si pesmet si se prajeste in ulei incins pe amandoua partile.
Se pune pe un servetel de hartie pt a absoarbe grasimea.

Se serveste fierbinte cu garnitura de cartofi, orez, legume sau ce va place.

joi, 18 martie 2010

Coji de portocale confiate

1 kg si un pic coji de portocale
1 kg zahar
700 ml apa
100ml suc de portocala
1 plic zahar vanilat.

Cojile le tinem intr-un vas cu apa rece timp de 3 zile, schimband apa de 2-3 ori pe zi .
In a treia zi le scurgem de apa si le curatam de pielita alba, trebuie sa ramana 1 kg de coji, apoi le taiem subtiri ca betisoarele de chibrit.
Punem apa cu zaharul la fiert, cand da in clocot adaugam cojile si sucul de portocala, lasam sa fiarba la foc mic aproximativ 2 ore pana devin moi.La final punem si vanilia si amestecam putin sa se dizolve.
Trebuie sa amestecam continuu, mai ales spre final pt ca siropul scade si se prinde usor de fundul oalei.
Calde le punem in borcane bine uscate, le sigilam si le lasam sa se raceasca treptat invelite in paturi.
Sunt un deliciu in prajituri si creme pt diferite dulciuri.


marți, 16 martie 2010

Tortillas


 pt aluatul de tortillas
250g faina
1 lingurita sare
1/2 lingurita praf de copt
2 lingura ulei sau margarina
100ml lapte sau apa calduta

faina, praful de copt si sarea se amesteca, punem uleiul si laptele, framantam bine aluatul si il lasam deoparte timp de 20 minute acoperit cu un prosop.
Impartim aluatul in bile mici din care intindem cate o foaie subtire cat tigaia in care urmeaza sa o coacem.
Mie mi-au iesit 7 bucati, desi initial am impartit aluatul in 4.
Coacem tortilla la foc mic in tigaia bine incinsa cu un strop de ulei cam 2-3 minute. Cand face basicute o intoarcem pe partea cealalta.
Dupa ce s-au copt le tinem acoperite.

pt umplutura putem alege mai multe variante dupa prefetinte, dupa ce avem prin frigider
eu am incalzit putin o foie de tortilla si am unso cu crema de branza cu verdeturi, am pus varza taiata fideluta, piept de pui prajit, felii de rosii, cascaval ras, maioneza si ketch-up
o alta varianta ar fi sa inlocuim crema de branza cu un sos facut din smantana, ceapa rasa, sare, piper, usturoi, deasemenea putem folosi felii subtiri de sunculita sau bacon, ardeiul copt da un gust foarte deosebit.
am prajit pieptul de pui taiat fasii subtiri in ulei, am sarat si piperat


luni, 15 martie 2010

Cosulete de primavara




un pache de foietaj 800g.

200g ciocolata alba
200ml frisca
250g mascarpone.
Foietajul se lasa la temperatura cameri pt a se dezgheta.
Pe masa presarata cu faina se desface aluatul si se imparte in patrate cu latura de aproximativ 10 cm.
Se aseaza cu grija in forma de muffins, se inteapa usor cui furculita si se introduce in cuptorul incalzit.
Sunt coapte cand devin aurii pe margini si au crescut suficient. Se scot din forma si se lasa la racit.
Pt crema topim ciocolata cu frisca la foc mic si o lasam la rece o ora.Se mixaza bine pana devine o crema spumoasa apoi se incorporeaza si crema de mascarpone se amesteca bine si se umplu cosuletele cu ea, se orneaza dupa gust.
Din acesta reteta au iesit 3 tavi a cate 12 cosulete.

sâmbătă, 13 martie 2010

Cuiburi de viespi cu nuca

Aluatul:
500g faina, 40g drojdie, 30g zahar, 15 ml rom, 50ml ulei, 4 galbenusuri, 300ml lapte caldut, 1/2 lingurita sare, coaja rasa de la 1/2 lamaie sau portocala

Pt uns:
200g unt moale, 200g nuci macinate, 100g zahar

Sirop:
100ml lapte, 150g zahar, 1 plic zahar vanilat

Eu am facut aluatul direct in MP, dar s epoate face si intr-un vas mare de 2,5 l.
Asadar am pus drojdia si zaharul im cuva MP si am pornit programul de framantat.
Cu capacul ridicat in timp ce ea framanta am pus pe rand: cate un galbenus, romul, uleiul,coaja de portocala, sarea, laptele si la urma faina cernuta.
Am pus capacul si am lasat-o sa-si faca treaba mai departe.
Intre timp frecam untul cu zaharul. O cratita pt copt o ungem bine cu unt.
Cand a crescut suficient, cat sa-si dubleze volumul, pe masa infainata se intinde o foaie dreptunghiulara de 4 mm grosime.
Ungem foaia cu unt si presaram nuca, rulam aluatul si-l taiem felii de cate 5 cm latime.
Partea ca va fi baza ruloului o strangem putin la un capat pt a nu curge untul si il punem in cratita.
Lasam cam 3 cm distanta intre ele pt a avea loc sa creasca.
Acoperim oala cu un prosop curat si lasam la crescut timp de 30 minute dupa care o bagam in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu.

Intre timp fierbem siropul 2-3 clocote.
Cand cuibul de viespi este copt se unge cu acest sirop si se mai da la cuptor 10 minute.

Se servesc calde sau reci, desprinzand usor unele de altele. Pofta buna!

miercuri, 10 martie 2010

concurs Knorr

Pt toti cei care ma urmaresc si-imi citesc blogul le adresez o rugaminte:
eu si piticii mei avem nevoie de 5 stelute pt a castiga puncte la concursul de desene de pe situl Gustos.ro
Ne puteti gasi pe prima pagina la nr 8 desenele lui Robi si Raul 1 si la nr 7 desenele lui Robi si Raul 2.


Pt a putea vota nu uitati ca trebuie sa fiti logati.


http://www.gustos.ro/concurs-cuburi-knorr-galerii/

Daca aveti vreo nelamurire nu ezitati sa ma intrebati.
Va multumim din suflet. Diana

Cartofi taranesti cu ficatei de pui


500g cartofi rosii, din cei nefainosi
o ceapa
500g ficatei de pui
2 linguri faina
 ulei
sare, piper, boia dulce

Cartofi se curata se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare.
Ceapa o taiem marunt si o punem la calit in ulei incins, o lasam pana devine traslucida si punem boiaua, amestecam bine. Punem si cartofii scursi de apa in care au fiert. Amestecam usor si dam deoparte.
Ficateii spalati si curatati de pielite se taie cubulete (eu ii las mai maricei), ii tavalim prin faina si punem intr-o cratita cu ulei incins. Amestecam usor sa nu se prinda de fund si completam cu putina supa sau apa, cat si acopere. Ii lasam sa fiarba inabusit 10 minute, le dam gust cu sare si piper.
Cine doreste poata sa puna si usturoi .

Printfriendly