marți, 13 aprilie 2010

Fursecuri cu cocos


200g unt
150g zahar
3 galbenusuri
250g faina
2-3 linguri cacao
1 praf de copt
esenta de rom


1 albus de ou
50 g zahar pudra
50 g cocos
1 esenta vanilie

100g ciocolata
2-3 linguri frisca sau lapte

untul, zaharul si galbenusurile si cacao se framanta bine apoi se adauga faina si praful de copt.
la nevoie se mai adauga faina cat se rezulte un aluat ce nu lipeste, dar nu prea tare.
se da la rece 30 minute.
se intinde o foaie subtire de 1/2 cm, se decupeaza fursecurile si se pun in tava pe hartie de copt si se coc 15 minute.

pt umplut fursecurile se bate spuma 1 albus de ou, se adauga zaharul pudra, cocosul si esenta de vanilie.
pt glazura se topeste ciocolata cu frisca.

1

luni, 12 aprilie 2010

concurs

Tuturor celor care ma urmaresc si ma viziteaza am sa le cer o favoare si anume am nevoie de votul vostru.
sunt doua concursuri diferite

primul e pe gustos.ro, cele mai frumoase oua de Pasti...nu sunt cine stie ce, dar am zis ca nu pierd nimic daca totusi ma inscriu.... puteti sa ma votati aici
http://www.gustos.ro/concurs-avicola-galerie/diana.html


cel de-al doilea concurs este pe bucataras.ro Concurs Pasti 2010
aici gasiti adresa cu pag de votare username diana_k, va recomand sa votati reteta de Drob de pui , pt ca are deja mai multe puncte.
http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/&p=5

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Tort Tiramisu


 astazi am avut chef de ceva dulce si cum aveam un blat de tort ratacit am facut rapid acest tort

 blat de tort 
din 6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
1 plic praf de copt

crema: 
5 oua
10 linguri zahar
250 g mascarpone
250ml frisca
2 plicuri zahar vanilat
1 esenta rom

pt insiropat:
300ml cafea slaba
zahar dupa gust


pt blat: albusurile se bat spuma, se adauga zaharul, se bate bine pana se topeste si se obtine o spuma densa ce nu curge.Se adauga galbenusurile se bate putin pana se incorporeaza in compozitie, apoi se pune faina si praful de copt.
pt crema: se bat putin ouale cu zaharul si se pun pe baie de aburi
se bate incontinuu pana se formeaza o crema groasa.
se adauga vanilia si se lasa la racit, apoi se mixeaza cu crema mascarpone si cu frisca batuta bine si esenta de rom.
blatul de tort se taie in 3 felii si se insiropeaza cu cafeaua, se umple cu crema.



Zebra - Prajitura Krantz



Zebra sau Prajitura Krantz,
 o prajitura foarte fina si nemaipomenit de gustoasa, una dintre favorite noastre
pentru prima data am mancat aceasta prajitura facuta de mama unei colege de servici
de la ea am si reteta....asta se intampla cu multiiiiiiiii ani in urma
am intalnit-o sub diferite nume, daca stiti un nume mai reprezentativ va rog sa mi-l spune-ti si mie.
 necesita multe oua dar veti avea o prajitura mare, tava mea are 30/40 cm.

pentru 3 foi de bezea:( eu am mai avut albusuri in congelator si am copt 4 foi)
18 albusuri
21 linguri de zahar
24 linguri de nuca macinata
9 linguri de faina
Folie se vor pregati si coace separat, pt fiecare in parte se foloseste: 6 albusuri, 7 linguri zahar, 6 linguri nuca, 3 linguri faina.
Se procedeaza astfel: se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bate pana se topeste si se formeaza o spuma densa ce nu curge, se adauga nucile si faina si se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Se intinde compozitia pe dosul tavii unse bine, bine cu ulei sau tapetata cu hartie de copt.
Se coaceam bezeaua la foc potrivit pana se usuca si devine aurie.

pentru crema:
18 galbenusuri
18 linguri zahar
400 g unt
2 plicuri zahar vanilat
Galbenusurile se pun la fiert pe baie aburi impreuna cu zaharul.
Se bate bine cu telul incontinuu pana se leaga o crema groasa, se adauga zaharul vanilat si se lasa la racit.... atentie! daca nu fierbeti suficient crema va fi prea moale.
Cand s-a racit o mixam impreuna cu untul.

pentru krantz:
15 linguri de zahar se pun intr-o craticioara la caramelizat. Cand a devenit auriu se toarna pe o tava unsa bine cu ulei si il lasam sa se raceasca....atentie nu lasati sa devina maroniu pt ca va avea un gust amar.
Zaharul racit se baga intr-o punga sau intr-un servet si se piseaza cu ciocanul .

pentru asamblarea prajiturii :
Ungem foile de bezea cu crema, ultimul strat e cel de crema si deasupra presaram krantzul.
Se taie a doua zi.

 



vineri, 9 aprilie 2010

premiu si provocare

gaby's si alialexa  
1. DACA AI UN SUPRANUME:
al doilea nume Ramona
2.UNDE TRAIESTI:
 romania
3.INALTIME:
 1,60 m
4.ONOMASTICA:
 3 aprilie
5.OCUPATIE:
casnica
6.FRATI?
 un frate
7.LIMBA MATERNA:
 romania
8.LIMBI VORBITE:
 romana
 9.COLECTII:
 reviste, carti
10.NR LA PICIOR:
 37
 11.SCOALA:
 liceu
12.MATERIA PREFERATA:
 matematica
13.HOBBY:
 retete
14.BANI DE BUZUNAR:
 toti pe care-i am
 15.DORINTA:
 sa fim sanatosi
 16.VISE:
 sa-mi vad copii pe picioarele lor, fericiti
17.NUMAR NOROCOS
dupa zodie ar fi  7
18.AI VREA SA REVEZI:
marea
19.ANIMALE DE CASA:
 o catea, Rita
 


am sa o dau mai deparet lui  Medi

miercuri, 7 aprilie 2010

Pasca cu branza dulce

nu se poate Paste fara Pasca, un cozonac special ce se pregateste o singura data pe an
are forma rotunda ,se spune ca scutecele lui Hristos au fost rotunde, pe margina impletitura din aluat ce simbolizeaza coroana lui Hristos si o cruce pe mijloc...crucea pe care a fost rastihnit Hristos.


pt aluat: se poate folosi orice aluat de cozonac
eu am folosit reteta de la cuiburi de viespi cu nuca
 500g faina
40g drojdie
30g zahar 
50ml ulei
4 galbenusuri
300ml lapte caldut
1/2 lingurita sare
coaja rasa de la 1/2 lamaie

Se freaca drojdia cu zaharul, apoi punem pe rand galbenusul, uleiul, coaja de lamaie,sarea, laptele si la urma faina bine cernuta.Se framanta bine aluatul...am folosit MP.
Se lasa la crescut apoi se scoate aluatul din cuva, se opreste cam 1/3 din el pt facut marginile si pt crucea.
Ungem bine cu unt tava in care urmeaza sa coacem Pasca si o presaram cu faina.
Intindem o foaie de 1 cm grosime pe fundul tavii si de jur imprejur punem marginile impletite sau rasucite.Lasam sa creasca 30 minute apoi punem umplutura de branza.


pt umplutura:
500g branza dulce
3 oua
100ml smatana
200g zahar
4 linguri faina
4 linguri gris
100g stafide
2 pliculete zahar vanilat
coaja rasa sau zeama de la o lamaie

 pt uns 
1 galbenus de ou 
2 linguri lapte

Stafidele le punem la inmuiat in putina apa calduta
Frecam branza cu smantana, galbenusurile si zahar, adaugam faina, grisul, vanilia si lamaia.
Albusurile ramase se bat spuma si se amesteca usor cu compozitia de branza, se adauga si stafidele.
Umplem pasca cu compozitia obtinuta si o mai lasam putin sa creasca ...cam 10 minute, apoi o ungem bine cu galbenus de ou si lapte si o punem la cuptor.
Pt a ramane coaja moale cand o scoatem din cuptor o acoperim cu un prosop curat inmuiat in apa rece si stors.




marți, 6 aprilie 2010

premiu

Medi e o scumpa si ca de obicei s-a gandit la mine si mi-a oferit acest minunat premiu, am sa-l ofer cu multa placere 
Sidy

Printfriendly