luni, 6 februarie 2012

Saratele cu cascaval

 

1 kg faina
400g unt
100g untura de porc
2 galbenususuri
40g drojdie
100ml lapte
120 ml smantana
2-3 lingurite sare
 100g branza telemea

200g cascaval 
1 ou pt uns

drojdia se dizolva in laptele caldut si se lasa 15 minute deoparte.
se freaca untul si untura cu faina si sare, se adauga: drojdia, galbenusurile, branza rasa, smantana.
se framanta un aluat ce se lasa la crescut 20 minute.
pe masa infainata se intinde o foaie  de 1,5 cm grosime si se pliaza in trei de doua ori.
se lasa la crescut inca 20 minute dupa care se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 1,5 cm
se unge cu ou batut indoit cu o lingura de lapte si se rade cascavalul
se taie fasii late de 1cm si lungi de 7cm.
se aseaza in tava si se coc la 180grade timp de 15  minute.

 
 

vineri, 3 februarie 2012

Clatite aerate


O reteta interesanta deoarece contine drojdie si de aceea am zis:
 ''hai sa o incerc, sa vad ce iasa''
Este interesant cand se formeaza gaurelele in clatita,
eu una nu am putut sa-mi iau ochii de la ele :)))


900ml lapte
25g drojdie proaspata
2 linguri zahar
1 lingurita sare
2 oua
500g faina
2 linguri de ulei
esenta de vanile si rom

Dizolvam  drojdia in putin lapte caldut impreuna cu o lingura de zahar si sarea, o lasam 15 minute sa creasca si face spuma la suprafata.
Intr-un lighenus incapator cernem faina adaugam drojdia, ouale, uleiul, esentele si lingura de zahar ramasa. Turnam si laptele caldut .
Amestecam bine pana se desfac toate cocoloasele, apoi lasam compozitia 30 minute sa se odihneasca.
Incingem tigaia pentru clatite, turnam un polonic si rotim rapid tigaia pentru a raspandi compozitia pe toata suprafata. 
Vom observa ca se formeaza mici gaurele ca o dantela in clatita :)
Cand se desprinde de pe marginele tigaii o intoarcem pe cealalta parte. 
Le servim cu dulceata, miere de albine, crema de ciocolata ..etc..eu am folosit dulceata de afine.
Pofta buna!!





miercuri, 1 februarie 2012

Covrigei cu branza


1kg faina
150g margarina
150g untura de porc
150g branza telemea
4oua
5 linguri mari cu smantana
2 linguri otet
25g drojdie
50ml lapte

1 ou pt uns
chimion, susan, mac





Drojdia o punem in laptele cald la dospit.
Frecam cu mana faina cu branza, untura si margarina pana nu se mai simt cocoloasele, apoi adaugam ouale, smantana si otetul.
Framantam bine aluatul pana devine neted si il lasam la crescut.
Intindem aluatul pe masa presarata cu faina si se decupam cu forma covrigeii.
ii asezam in tava stropita cu putin ulei, ii ungem cu ou si ii presaram cu chimion.
Punem tava in cuptorul incalzit la 180 grade  pentru 15 minunte.....sunt deliciosi langa o bere.



marți, 31 ianuarie 2012

Tort Dobos

 


 

pentru foi
8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri faina, 1 plic praf de copt
separam ouale. 
albusurile le mixam, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma densa, lucioasa.
adaugam galbenusurile, mai mixam foarte putin, doar pana acestea se incorporeaza.
renuntam la mixam, punem faina cernuta si praful de copt, amestecam usor cu lingura de lemn sau cu o lopatica.
 punem hartie de copt in tava si o ungem cu ulei pentru a fi siguri ca nu se vor lipi foile.
 punem 3 linguri din compozitie in tava si intindem o foaie subtire de 3 mm. cu o spatula sau cu dosul lingurei. dar cu atentie! intindeti usor doar la suprafata fara a ajunge pe fundul tavii.
eu am o tava mare patrata de 38cm lungime si am socotit ca pot taia o foia in 3 fasii.
astfel am copt 3 tavi ori 3 foi am obtinut 9 foi.
si pt ca mi-a mai ramas putina compozitie am mai copt inca o foaie mica. deci in total 10 foi.
ati inteles ceva???:))
alegem o foaie mai grosuta si frumoasa pe care o vom glazura cu zahar ars.
restul foilor le vom umple cu crema.

pentru crema
6 oua, 14 linguri zahar, 100g ciocolata sau cacao,  250g unt sau margarina
crema se prepara pe baie de aburi
 batem putin ouale cu zaharul cu ajutorul unui tel in forma de para, asezam oala pe baie de aburi
fierbem crema batand incontinuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana, dam deoparte si incorporam ciocolata rasa sau cacaua.
lasam crema sa se raceasca apoi o mixam cu untul bine pana obtinem o crema spumoasa.

pentru glazura 
150g zahar,
totul trebuie pregatit dinainte si lucrat foarte repede.
foia pregatita pentru glazurat se incalzeste usor in cuptor.

intr-o craticioara punem zaharul la topit pe foc mic, cand incepe sa se caramelizeze dam deoparte de pe foc si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar.
turnam glazura pe toata suprafata foi de tort, intindem repede cu cutitul cu lama lata .
cu muchia unui cutit incalzit si tras prin unt sau margarina delimitam rapid feliile de tort.
mai incalzim odata cutitul si trecem inca odata pe liniile trasate apasand tare.
daca s-a intarit glazura si nu se mai poate lucra punem foaia pentru 2 minute in cuptorul cald.
lasam sa se raceasca foaia si o asezam pe tort.


pentru ornat
200ml frisca lichida, 100g ciocolata, 1/2 esenta de rom
topim ciocolata in frisca calda, adaugam esenta de rom.
lasam sa se raceasca bine, cu cat sta mai mult cu atat mai bine...apoi mixam bine crema si ornat tortul lateral.


duminică, 29 ianuarie 2012

concurs

dragi cititori am nevoie de ajutorul vostru
particip la un concurs reteta 
Tort cu crema de iaurt si fructe de padure
puteti sa ma votati aici:


trebuie sa bifati cele 5 stelute de sub titlu 
va va cere sa va logati cu un cont de facebook, google sau yahoo
nu este foarte complicat, daca intampinati probleme intrebati-ma.

Premiu de la Alexandrina , Lia si Felis


Acest premiu are si el cateva reguli:

1. Aminteste persoana care ti-a acordat premiul printr-un link catre blogul ei.
2. Raspunde intrebarilor care insotesc premiul!
3. Spune ceva despre tine ce nu ai mai spus nimanui pe blog.
4. Premiaza cate bloguri crezi tu ca merita acest premiu!
5. Asigura-te ca anunti proprietarii blogurilor ca au primit acest premiu!

 Iata intrebarile.

1. Care este produsul de machiaj preferat?
nu car foarte multe dupa mine doar rujul, dermatograful, rimelul, fondul de ten.
2. Care a fost trend-ul preferat in anul 2011?
habar nu am am...stiu ca s-a purtat movul
3. Care este desertul tau preferat?
imi place foarte mult tortul dobos, poate si pentru ca m-am chinuit ani buni pana sa-mi  reuseasca foile
4. Culoarea preferata?
imi place rosul-visiniu...depinde de moment si in ce scop, dar port si gri, maro, culori de pamant
5. Care este prenumele tau?
Diana Ramona
6. Care este ultima melodie pe care ai ascultat-o?
muzica ascult tot timpul...imi place foarte mult Taxi feat. R&D - NonStop
7. Pisici sau caini?
cainii .....si pisicile dar ale altora.
8.Ceva despre mine...
imi plac dulciurile, ador sa le fac

Multumesc pentru acest premiu Alexandrinei Liei si  Felis
Ofer acest premiu tuturor celor care ma citesc, va rog sa-l luati fara nici o retinere.

....si pentru voi:




joi, 26 ianuarie 2012

Pogacele cu jumeri



 avem nevoie de:

600g faina
400g jumeri de porc macinate
3 lingurite de sare
1lingurita de piper
3 galbenusuri
300ml smantana
25g drojdie
100ml lapte caldut
1 ou pentru uns
chimion...eu nu am pus pentru ca nu le place copiilor

Drojdia se dizolva in laptele caldut, se pune o mana de faina si se lasa la dospit 10 minute.
Faina se freaca cu jumerele macinate, se adauga drojdia, galbenusurile, sarea, piperul si smantana.
Se framanta si se lasa aluatul la crescut o ora...nu va creste mult ca la alte aluaturi cu drojdie.
Pe masa presarata cu faina se intinde o foaie de aluat de 5mm si se pliaza in trei de doua ori.





Se lasa la odihnit 15 minute si se intinde din nou aluatul in foaie de 1cm grosime.
Se fac crestaturi cu ajutorul cutitului si se decupeaza cu forma sau cu un paharut dat prin faina.
Se aseza pogacelele in tava pregatita, se lasa sa se odihneasca 10 minute apoi se ung cu ou batut, se presara chimion.
Se coc in cuptorul incalzit pentru 20 minute la 200grade pana se rumenesc frumos deasupra.
Pofta buna!!

si ajutoarele....


Printfriendly