joi, 9 februarie 2012

Tort "Paris-Brest"




un desert foarte delicios si aratos!
apartine patiseriei franceze si a fost creat in 1891 
pentru a comemora Paris-Brest-Paris cursa de biciclete. 
forma circulară este reprezentant al unei roţi.
este pregatit din aluat de "pate a choux" binecunoscut iubitorilor prajiturii Ecler sau  Choux a la creme


Aluat:
- 1,  1/2 cană cu apă
- 1, 1/2 cana de faina
- 150 g unt
- 6 ouă
- un vârf de cuţit de sare
- 2-3 linguri nuca taiata

punem apa la fiert si adaugam untul, cand s-a topit oprim focul si turnam toata faina odata.
cu o lingura de lemn amestecam repede si energic pana se desfac toate cocoloasele.
dam deoparte si lasam sa se raceasca pana la temperatura camerei, atunci punem pe rand ouale si amestecam bine dupa fiecare. aluatul astfel obtinut il turnam intr-un pos cu farful mare de 1cm diametru.

vom pregati 3 foi de copt, pe doua dintre ele desenam cate un cerc cu diametru de 24 cm si pe una de 23 cm.
doua foi vor fi  mai late, una pentru baza si una pentru partea de sus. pe acesta presaram nuca taiata si il vom face putin mai inalt....
cea de a treia va fi mai ingusta si o vom folosi pentru interior.

coacem fiecare foaie de tort la 200 grade timp de 10 minute, apoi inca 25 de minute la 180 grade.
in primele 20 minute este interzis sa dechidem usa cuptorului!!



cele trei foi:
 baza...
 
 mijlocul...

 si capacul...

 si gata coapte...


Creama: 
- 2 cani de lapte..... cana mare de 250 ml
- 2 ouă
- 1 cană de zahăr
- 2 linguri de faina (cu varf)
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 150 de grame de unt
-120ml frisca
-2 linguri zahar pudra

desfacem ouale cu o furculita, adaugam zaharul, faina si treptat laptele, amestecam bine pentru a scapa de cocoloase. fierbem crema pe foc mijlociu pana se ingroasa foarte bine, adaugam zaharul vanilat si o dam deoparte sa se raceasca.
mixam crema cu untul adaugam si amestecam cu frisca mixata separat cu zaharul pudra.

umplem tortul cu crema ,il pudram cu zahar pudra si il dam la rece pentru 5-6 ore.
pofta buna!!!
 




si in varianta glazurat cu ciocolata....

luni, 6 februarie 2012

Focaccia cu cascaval

 
 500g faina
25g drojdie proaspata
200ml apa calduta
100ml ulei
1 lingura zahar
1 lingura sare
1 ou

150g cascaval
1 oup entru uns
chimion, rozmarin, susan

pregatim aluatul:
drojdia o dizolvam in apa calduta, adaugam zaharul, doua linguri de faina si lasam sa creasca 10-15 minute.
cernem faina intr-un vas si punem drojdia crescuta, amestecam si adaugam pe rand uleiul, oul si sarea
framantam aluatul pana devine netet si nelipicios......dupa caz adaugam apa calda sau faina
lasam sa creasca aproximativ o ora
intindem o foaie rotunda cu grosimea de un deget si o asezam in tava mareunsa cu ulei.
cu ajutorul unui cutit bine ascutit trasam patrate cu latura de 5 cm.
cascavalul il taiem felii groase de 5-7 mm, apoi in patrate cu latura de 3cm.
asezam feliutele de cascaval  in patratele trasate si presam sa intre in aluat.
lasam sa creasca 30 min.apoi ungem cu ou batut, presaram rozmarin, chimion, susan.
coacem la 180 grade timp de 25 minute.


 


Saratele cu cascaval

 

1 kg faina
400g unt
100g untura de porc
2 galbenususuri
40g drojdie
100ml lapte
120 ml smantana
2-3 lingurite sare
 100g branza telemea

200g cascaval 
1 ou pt uns

drojdia se dizolva in laptele caldut si se lasa 15 minute deoparte.
se freaca untul si untura cu faina si sare, se adauga: drojdia, galbenusurile, branza rasa, smantana.
se framanta un aluat ce se lasa la crescut 20 minute.
pe masa infainata se intinde o foaie  de 1,5 cm grosime si se pliaza in trei de doua ori.
se lasa la crescut inca 20 minute dupa care se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 1,5 cm
se unge cu ou batut indoit cu o lingura de lapte si se rade cascavalul
se taie fasii late de 1cm si lungi de 7cm.
se aseaza in tava si se coc la 180grade timp de 15  minute.

 
 

vineri, 3 februarie 2012

Clatite aerate


O reteta interesanta deoarece contine drojdie si de aceea am zis:
 ''hai sa o incerc, sa vad ce iasa''
Este interesant cand se formeaza gaurelele in clatita,
eu una nu am putut sa-mi iau ochii de la ele :)))


900ml lapte
25g drojdie proaspata
2 linguri zahar
1 lingurita sare
2 oua
500g faina
2 linguri de ulei
esenta de vanile si rom

Dizolvam  drojdia in putin lapte caldut impreuna cu o lingura de zahar si sarea, o lasam 15 minute sa creasca si face spuma la suprafata.
Intr-un lighenus incapator cernem faina adaugam drojdia, ouale, uleiul, esentele si lingura de zahar ramasa. Turnam si laptele caldut .
Amestecam bine pana se desfac toate cocoloasele, apoi lasam compozitia 30 minute sa se odihneasca.
Incingem tigaia pentru clatite, turnam un polonic si rotim rapid tigaia pentru a raspandi compozitia pe toata suprafata. 
Vom observa ca se formeaza mici gaurele ca o dantela in clatita :)
Cand se desprinde de pe marginele tigaii o intoarcem pe cealalta parte. 
Le servim cu dulceata, miere de albine, crema de ciocolata ..etc..eu am folosit dulceata de afine.
Pofta buna!!





miercuri, 1 februarie 2012

Covrigei cu branza


1kg faina
150g margarina
150g untura de porc
150g branza telemea
4oua
5 linguri mari cu smantana
2 linguri otet
25g drojdie
50ml lapte

1 ou pt uns
chimion, susan, mac





Drojdia o punem in laptele cald la dospit.
Frecam cu mana faina cu branza, untura si margarina pana nu se mai simt cocoloasele, apoi adaugam ouale, smantana si otetul.
Framantam bine aluatul pana devine neted si il lasam la crescut.
Intindem aluatul pe masa presarata cu faina si se decupam cu forma covrigeii.
ii asezam in tava stropita cu putin ulei, ii ungem cu ou si ii presaram cu chimion.
Punem tava in cuptorul incalzit la 180 grade  pentru 15 minunte.....sunt deliciosi langa o bere.



marți, 31 ianuarie 2012

Tort Dobos

 


 

pentru foi
8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri faina, 1 plic praf de copt
separam ouale. 
albusurile le mixam, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma densa, lucioasa.
adaugam galbenusurile, mai mixam foarte putin, doar pana acestea se incorporeaza.
renuntam la mixam, punem faina cernuta si praful de copt, amestecam usor cu lingura de lemn sau cu o lopatica.
 punem hartie de copt in tava si o ungem cu ulei pentru a fi siguri ca nu se vor lipi foile.
 punem 3 linguri din compozitie in tava si intindem o foaie subtire de 3 mm. cu o spatula sau cu dosul lingurei. dar cu atentie! intindeti usor doar la suprafata fara a ajunge pe fundul tavii.
eu am o tava mare patrata de 38cm lungime si am socotit ca pot taia o foia in 3 fasii.
astfel am copt 3 tavi ori 3 foi am obtinut 9 foi.
si pt ca mi-a mai ramas putina compozitie am mai copt inca o foaie mica. deci in total 10 foi.
ati inteles ceva???:))
alegem o foaie mai grosuta si frumoasa pe care o vom glazura cu zahar ars.
restul foilor le vom umple cu crema.

pentru crema
6 oua, 14 linguri zahar, 100g ciocolata sau cacao,  250g unt sau margarina
crema se prepara pe baie de aburi
 batem putin ouale cu zaharul cu ajutorul unui tel in forma de para, asezam oala pe baie de aburi
fierbem crema batand incontinuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana, dam deoparte si incorporam ciocolata rasa sau cacaua.
lasam crema sa se raceasca apoi o mixam cu untul bine pana obtinem o crema spumoasa.

pentru glazura 
150g zahar,
totul trebuie pregatit dinainte si lucrat foarte repede.
foia pregatita pentru glazurat se incalzeste usor in cuptor.

intr-o craticioara punem zaharul la topit pe foc mic, cand incepe sa se caramelizeze dam deoparte de pe foc si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar.
turnam glazura pe toata suprafata foi de tort, intindem repede cu cutitul cu lama lata .
cu muchia unui cutit incalzit si tras prin unt sau margarina delimitam rapid feliile de tort.
mai incalzim odata cutitul si trecem inca odata pe liniile trasate apasand tare.
daca s-a intarit glazura si nu se mai poate lucra punem foaia pentru 2 minute in cuptorul cald.
lasam sa se raceasca foaia si o asezam pe tort.


pentru ornat
200ml frisca lichida, 100g ciocolata, 1/2 esenta de rom
topim ciocolata in frisca calda, adaugam esenta de rom.
lasam sa se raceasca bine, cu cat sta mai mult cu atat mai bine...apoi mixam bine crema si ornat tortul lateral.


Printfriendly