un blat de pandispan cu cacao din:
7 oua, 10 linguri zahar, 100ml ulei, 1 praf de copt, 180g faina, cacao
crema
500 ml frisca, 250ml smanatana grasa (25%), 5 linguri zahar pudra, 1 plic zahar vanilat, 1 plic intaritor de frisca.
jeleu
20g gelatina, sucul de la 4 portocale mari, 6 linguri zahar,
sirop
400ml apa, 200g zahar, esenta vanilie.
pentru prepararea blatului de pandispan: mixam albusurile, adaugam treptat zaharul, apoi incorporam galbenusurile si uleiul, apoi cu o lingura amestecam faina, praful de copt si cacaoa. amestecam usor si coacem blatul
il lasam la racit si il taiem in trei.
pentru crema mixam frisca cu zaharul pudra si zaharul vanilat, adaugam smantana si inatritorul de frisca.
crema o impartim in 4.
pentru jeleu: stoarcem portocalele, mai completam sucul cu apa obtinem 800ml, punem gelatina si lasam sa se hidrateze cam 15 minute, adaugam zaharul si o topim pe foc pana ajunge la punctul de fierbere.
se foloseste rece cand incepe sa se lege, daca s-a intarit prea mult il punem pentru cateva secunde pe baie de aburi.
jeleul se imparte in 3.
pentru sirop fierbem apa cu zaharul, se adauga vanilia
asamblarea se face in tava cu inel detasabil.
1. asezam un blat, il insiropam, punem un strat de crema, nivelam bine apoi un strat de jeleu racit.
dam la rece pana se intareste bine
2. asezam al doilea blat, il insiropam, punem un strat de crema, nivelam bine apoi un strat de jeleu racit.
dam la rece pana se intareste bine.
3.asezam al treilea blat si dam tortul la frigider pentru cateva ore.
cu ajutorul unui castron trasam pe blat un cerc. decupam dupa semnele trasate centrul tortului.
il rasturnam pe o farfurie pentru a recupera partea taiata, apoi il asezam cu grija pe platou.
preseaza usor cu mana interiorul tortului si ungem cu crema si se aseaza cu grija partea decupata intoarsa invers.
strangem tortul cu inelul si il lasam la rece sa se aseze, apoi ungem cu crema si turnam jeleul.
dam tortul la rece, il ornam tortul dupa gust si imaginatie.
eu l-am uns cu un strat subtire de frisca si am lipit betisoare de ciocolata