joi, 22 noiembrie 2012

Haios


 zilele trecute m-am incumetat sa fac Haios....cate munca!!!!!!!!
destul de complicata si pretentioasa reteta, dar rezultatul e pe masura!!!! 
 au iesit niste prajiturele delicoase!!!!! fragede, gustoase, se topeau in gura,
copii le-au mancat cu multa placere!
 o reteta ce merita facuta!!!
eu am preluat-o de pe blogul dragei mele prietene  Sidy
 careia vreau sa-i multumesc foarte mult.
am de gand sa fac si foi de cremes, crempita cum se spune la noi cu aceasta reteta.
 
ingrediente:
800 g faina
500 g osanza
4 galbenusuri
10 linguri smantana
10 linguri vin
1/2 lingurita sare
gem de caise
cateva cubulete de rahat
zahar praf pentru pudrat

Mod de preparare:
Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carnea. Eu am folosit robotul de bucatarie, poate de asta mi-a iesit o pasta fina prea moale.
250 g din faina o amestecam cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale.
 Eu am pus faina direct in robot, peste osanza macinata.

Restul de faina, galbenusurile, smantana , vinul si sarea le punem intr-un lighenus si framantam bine un aluat.
Intindem foaia de aluat cam de 4 mm grosime si o ungem cu osanza amestecata cu faina.
O impaturim in trei pe verticala, apoi pe orizontala. Dam aluatul la rece.
Dupa 15 minute il scoatem de la rece il pune pe masa presarata cu faina si il intindem iar, il ungem cu osanza si il lasam inca 15 minute la rece.


Acum pe masa infainata intindem o foaie mai grosuta, de 7 mm si o taiem in dreptunghiuri......Sidy spunea sa folosim varful unui cutit incalzit, eu am uitat de acest sfat si m-am cam chinuit la taiat.
Umplem dreptunghiurile cu gem sau bucatele de rahat si le pliem.
Pentru a nu se deschide la copt le fixam cu o scobitoare.
 
Coacem la 180 de grade C pentru aproximativ 30-40 de minute pina se rumenesc deasupra.
Dupa ce se racesc le pudram cu zahar pudra.







luni, 19 noiembrie 2012

Tort krem a la krem




un tort facut la viteza maxima :) de asta ama les reteta asta

Blat:
8 oua
8 linguri zahar
1 plic creme Ole de ciocolata , Dr. Qetker
2 linguri faina
  Se separa albusurile de galbenusuri.
 Albusurile se bat spuma cu zaharul, cand spuma s-a intarit si nu mai curge de pe palete se adauga galbenusurile si se mai mixeaza putin pana se inglobleaza in masa de albus. Apoi se adauga plicul de crema Ole si faina, se amesteca usor cu o paleta sau o lingura de lemn..
 Se toarna in tava si se coace.
 Rece se taie in doua sau trei felii.

Crema:
200 ml lapte
400 ml frisca lichida
1 plic creme Ole de vanilie
1 esenta vanilie
4 linguri zahar pudra
 Intr-un vas incapator se pune plicul de crema, zaharul pudra si esenta de vanilie, se toarna laptele rece si frisca. Pentru inceput se mixeaza la viteza mica, apoi se mareste viteza.

Glazura:
100 g ciocolata amaruie
50 ml frisca lichida
 Ciocolata se rupe bucati mici se amesteca cu frisca si se topeste la foc mic.

Sirop:
 200g zahar, 350ml apa, 2 linguri cafea espresso tare
Se pune apa cu zaharul la fiert 2 minute, se adauga si cafeaua.
Se foloseste rece la insiropuat blaturile.

Paine Floare



550g faina alba
2 linguri ulei de masline
1 lingurita si jumatate sare
2 lingurite miere de albine
250ml lapte caldut
100ml apa calduta
7 g drojdie uscata
cateva linguri de susan
 In cuva masinii de paine se pune faina cernuta in prealabil, intr-un colt sarea, iar coltul opus restul ingredientelor.
 Se porneste masina pe programul de framantat. Se lasa aluatul la crescut in cuva s-au in alt vas, la loc cald si ferit de curenti de aer rece, acoperit cu un prosop curat.
 Se imparte in 6 bucati, din fiecare se modeleaza cate o bila. Una se aseaza in mijloc si restul in jurul ei., formand o floare.
Se unge cu ou si se presara cu seminte de susan.
 Se mai lasa la crescut inca 20-30 minute, apoi se coace la 200 grade C timp de 25 minute.
Imediat ce se scoate painea din cuptor se acopera cu un prosop ud.








duminică, 11 noiembrie 2012

Paine Margareta-Graham,cu tarate de grau



O paine frumoasa si gustoasa!!
Reteta este aceasta : http://dianacakes.blogspot.ro/2012/11/paine-graham-cu-tarate-de-grau.html
Dupa ce aluatul a crescut am intins trei foi rotunde.
In tava unsa cu putin ulei am pus una peste alta cele trei foi, unse cu putin ulei intre ele.
Cu ajutorul unei cani am marcat mijlocul florii. Apoi am impartit-o in 8 petale.
In mijlocul fiecarei petale am facut o crestatura si am tras capatul exterior prin ea.
Am aranjat frumos floarea, cat mai uniform si am lasat-o la crescut timp de 20 de minute.
Apoi am uns-o cu galbenus de ou, am presarat seminte de mac in mijloc si de susan pe petale.
In cuptorul bine incalzit la 200g am copt painea timp de 30 de minute.
Imediat ce am scos painea din cuptor am stropit-o cu apa rece si am acoperit-o cu un prosop curat.









vineri, 9 noiembrie 2012

Paine Graham- cu tarate de grau


Sincer pana acum mi-a fost frica sa fac paine, am avut cateva incercari de copt painea in MP dar nu am fost multumita niciodata de rezultat, ba era prea dulce, ba prea sarata, prea umeda sau prea tare...prea, prea, prea...
Ieri mi-am luat inima in dinti si am facut o painica  moale, pufoasa, gustoasa, coaja crocanta dar subtire....de data asta coapta in cuptorul aragazului.
Am trecut testul! !!!Uraaa!!! cel mai frica mi-a fost de criticii mei cei mai duri, cei trei nasdravani ai mei :))

 Asadar avem nevoie de:
500g faina alba
40g tarate de grau
4 linguri ulei de masline
1 lingurita si jumatate sare
2 linguri zahar
350ml apa calduta
7 g drojdie uscata

Pentru inceput am cernut faina, obligatoriu!!
Cu 2 linguri de ulei am uns bine cuva masinii de paine. Am pus faina si taratea, apoi sarea intr-un colt, zaharul cu drojdia in alt colt. Am pornit masina pe programul de framantat, in timp ce paletele amesteca ingredientele am turnat incet apa calduta.
Dupa 4-5 minute am ridicat capacul sa vad care e situatia, nu a mai fost nevoie de nimic.
La nevoie se mai adauga apa calduta sau faina.

Dupa ce masina si-a facut treaba si aluatul a crescut frumos l-am intins in tava, l-am uns cu un strop de ulei si l-am rulat.
I-am dat forma dorita, l-am presarat faina si i-am facut cateva crestaturi....prea adanci :(
Am acoperit painea cu un prosop am lasat-o cateva minute sa creasca la loc cald ferit de curetii de aer....am folosit cuptorul aragazului usor incalzit.

In cuptorul incins la 200 de grade am pus painea la copt. Dupa 10 minute am micsorat temperatura la 180 de grade si am mai tinut-o cam 25-30 de minute cand painea mea a crescut bine si s-a rumenit usor.
Am scos-o din cuptor si imediat am stropit-o cu apa rece, am lasat-o sa se raceasca sub un prosop.





duminică, 4 noiembrie 2012

Avocado, gustare

O gustare rapida pentru iubitori de avocado:
Se face un sos din: ulei de măsline, suc de lămâie, sos de soia (sau dupa gust 02:01:01)
Se taie in doua pe lung, se scoate samburele si se feliaza trasversal.
Se stropeste cu sosul pregatit si se presara cu piper negru, 
cine doreste poate pune si ustoroi.



  Avocado
Contine substante nutritive naturale, o gamă variată de grăsimi, vitamine, minerale şi fibre; nu este nici acid, nici alcalin şi se digeră foarte uşor (în afara situaţiei în care ai probleme cu ficatul, caz în care este posibil să fie puţin cam gras).
 Vitamina E – cu rol antioxidant şi foarte benefică pentru piele
Potasiu, un mineral esenţial pentru o bună tensiune arterială şi pentru echilibrul fluidelor în organism
Chiar dacă este una dintre cele mai consistente surse naturale de energie, 70% dintre grăsimile din avocado sunt acizi oleici mononesaturaţi – adică grăsimile bune pentru care este renumit uleiul de măsline. 
Avocado este un aliment recomandat pentru bebeluşi, atunci când încep să-şi diversifice alimentaţia. Îl poţi face piure, cu măr din compot, cu dovleac copt sau cu cartofi dulci.
Atat coaja cat si semintele care se gasesc in miezul fructului de avocado sunt otravitoare pentru animale 

luni, 29 octombrie 2012

Zuppette cu blat de bezea si nuca



pentru foi
1 pachet de foietaj, 800g
pentru blatul de bezea
6 albusuri
150gmiez de nuca taiata
150g zahar
1/2 plic praf de copt
40g faina
  Lasam aluatul de foietaj sa se deschete la temperatura camerei. Il desfacem, il taiem in doua si coacem doua foi.
  Punem miezul de nuca la prajit intr-o tava la cuptor, apoi il taiem bucatele sau il strivim cu sucitorul.

  Albusurile le batem spuma, adaugam treptat zaharul si batem in continuare pana se formeaza o bezea tare, lucioasa ce nu curge. Adaugam nucile, faina si praful de copt. Amestecam cu grija si turnam compozitia intr-o tava bine unsa cu unt si tapetata cu faina sau hartie de copt. Coacem la 180 grade cam 25 minute. Il lasam sa se raceasca in cuptor.

pentru crema
6 galbenusuri
150g zahar 
50ml lapte
125g unt sau margarina
150ml frisca lichida
1 fiola esenta vanilie
  Mixeaza  frisca si o dam la rece.
  Galbenusurile, laptele si zaharul le punem la fiert pe baie de aburi. Amesteca incontinu pana se ingroasa crema. O lasam la racit apoi o mixam cu untul, adaugam frisca si vanilia.

Glazura de ciocolata:
100g ciocolata
50 ml frisca
  Ciocolata o taiem bucatele, o amestecam cu frisca si o punem pe foc mic pana se topeste.

   Asamblam prajitura astfel: o foaie de foietaj, jumatate din crema, blatul de bezea, restul de crema, celalat foaie de foietaj.
   Acoperim prajitura cu un prosop curat si punem o greutate pe ea.Dam la rece cateva ore apoi o glazuram cu ciocolata.








Printfriendly