miercuri, 20 martie 2013

Pancakes-clatite americane



2 cani faina
1cana apa minerala
1 cana lapte 
3 oua
3 linguri zahar
4-5 linguri de ulei
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 plic zahar vanilat
1 esenta de rom


Ouale se bat bine cu telul, se adauga faina, sarea, zaharul, uleiul si treptat apa minerala si laptele amestecand bine, bine pana dispar toate cocoloasele....trebuie sa obtinem o compozitie groasa ca o smantana, la nevoie se mai adauga apa minerala sau faina.
Se lasa compozitia sa se odihneasca 30 de minute, apoi se adauga parful de copt, bicarbonatul de sodiu si aromele.
Pentru copt se foloseste o tigaie neaderenta.
 Se toarna un polonic de compozitie in mijlocul tigaii incinge bine si se coace la foc iute pe ambele parti.
Se servesc calde cu lapte condensat, diferite dulceturi, topinguri, miere de albine...etc




 




luni, 18 martie 2013

Prajitura Ramona- foi, nuca si crema de vanilie



Pentru foi: tava mare de38/28cm
600g faina
200g untura (unt)
100g zahar
4 galbenusuri
3 linguri smantana
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbaonat de sodiu
4-5 linguri lapte
+ 1 borcan gem de prune
Intr-un vas se pune faina si untura, se freaca bine intre palme, apoi se adauga restul ingredientelor ( bicarbonatul se stinge cu putin otet). Se framanta un aluat fraged ce se imparte in doua foi.
Prima foaie se intinde in tava tapetata cu hartie de copt, se unge cu gem si se pune spuma de bezea.
Cea de-a doua foaie se intinde pe dimensiunea tavii si se aseaza peste bezea.
Se coace 35 de minute la 180 grade C pana trece testul cu scobitoare.
SFAT : lasati prajitura sa se raceasca in cuptor, eu nu am facut-o :(

Spuma de bezea:
6 albusuri
200g zahar
50g nuci tocate
2 linguri amidon
 Albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul si se bate bine in continuare pana se dizolva tot zaharul si obtine o spuma lucioasa, densa ce nu curge.
Se padauga nucile si amidonul si se amesteca usor cu o paleta, se toarna in tava peste prima foaie unsa cu gem.


Crema:
500ml lapte
200g zahar
2 linguri faina
2 linguri amidon
2 galbenusuri
2 pliculete zahara vanilat

Galbenusurile se amesteca cu putin lapte rece, zaharul, amidonul.
Restul de lapte se fierbe si se toarna peste compozitia cu galbenusuri, se pune la fiert crema pe foc mic amestecand continuu pana se ingroasa.
Se adauga zaharul vanilat si se lasa la racit.


Asamblare:
Prajitura racita se taie in doua. O parte se unge cu 1/3 din crema, se pune cealalta jumatate, se pune crema ramasa si se rade ciocolata.







duminică, 10 martie 2013

Cornulete fragede cu gem- aluat cu vin



 O reteta foarte buna de cornulete fragede ce se topesc in gura

200g unt
300g faina
4 linguri vin rosu
1 ou
2 linguri de smantana
+50 g unt pentru uns
1 borcan mic dulceata de visine
zahar pudra vanilat

Se framanta un aluat din toate ingredientele si se da la rece o ora.
Se intinde o foaie subtire se unge cu untul moale si se impatureste de trei ori. Se da la rece 30 de minute.
Se intinde aluatul cu atentie pentru a nu strica straturile, se taie in patrate de 7/7cm,se ung cu dulceata apoi se ruleaza.
Se coc cornuletele 30 de minute la 180 de grade.
Calde se tavalesc prin zahar pudra.

 Am repetat aceasta reteta inlocuind cele 200g de unt cu 180g untura si cele 50g de unt pentru uns cu 50g osanza de porc.....asta a facut aluatul si mai fraged si mai gustos.





vineri, 8 martie 2013

Ciocolata de casa cu orez expandat


1 foie napolitane
400g zahar
250g apa
250g margarina
cacao
250g lapte praf
50 g orez expandat

Se pregateste o tava de chec care se tapeteaza cu foaie de naylon.
Foia de napolitana se taie in doua pe dimensiunile tavii de chec.
Zaharul si apa se pun la fiert pana se formeaza un sirop gros, gros. Pentru a fi siguri ca siropul ste gata se face o proba: se pune o picatura de sirop intr-un pahar cu apa, daca picatura ramane intreaga si nu se dizolva in apa inseamna ca siropul este gata.
 Margarina taiata cuburi se adauga la sirop si se lasa la foc mic pana se dizolva, se trage oala deoparte, se pune laptele praf cernut impreuna cu cacaoa. Se amesteca repede pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga orezul expandat.
Se toarna compozitia de lapte praf in tava de chec si se acopera cu cea de-a doua foaie de napolitana. Se preseaza bine si se da la rece cateva ore bune pana ce se intareste bine ciocolata.
Pofta buna!


 



luni, 4 martie 2013

Placinta-melc cu mere



pentru aluat: 500g faina, 80g zahar, 1 cub drojdie proaspata, 250ml lapte caldut, 70g unt, coaja rasa de lamaie, 1 praf de sare
pentru umplut: 3 mere mari, scortisoara, 2 linguri zahar
pentru sirop: 1/2 cana apa, 1/2 cana zahar, zahar vanilat

 Se pune drojdia la dospit in laptele caldut impreuna cu o lingura de zahar si 2-3 linguri de faina si se lasa 10 minute la loc caldut pana isi mareste volumul.
In cuva de la MP punem faina cernuta, praful de sare, zaharul, untul topit, coaja de lamaie.
Turnam drojdia dospita si pornim MP pe programul de framantat, apoi lasam aluatul la crescut o ora.
Eu l-am pus intr-un lighenus acoperit cu un prosop.


Dupa ce aluatul a crescut frumos se pune pe masa si se intinde, se presara cu merele taiate marunt, scortisoara si zaharul, se apasa usor, pentru a se prinde de aluat.
Se taie patru fasii, late de o palma, se i-a prima fasaie si se ruleaza apoi se aseaza in mijlocul unei tavi rotunde, celelalte fasii cu mere se pun de jur imprejurul primei, astfel obtinem un ''melc''.



 Lasam sa cresca placinta 30 minute apoi o coacem 30 minute la 180 grade.
Cand placinta inepe sa se rumeneasca si este aproape coapta se scoate si se stropeste cu siropul de zahar si apa. Se mai coace cateva minute, asta depinde de cuptor, eu am mai copt-o cam 10 minute.
Imediat ce se scoate din cuptor se acopera cu un prosop curat si se lasa sa se raceasca asa acoperita.
Pofta buna!




Printfriendly