marți, 12 noiembrie 2013

Semilune cu nuca


Semilune cu nuca, o prajitura delicioasa!!
Daca sunteti amatori de dulciuri cu nuca nu ezitati sa preparati aceasta reteta 
Este usor de pregatit, gustoasa si tare aratoasa!
sttt......cele mai multe batai de cap mi-a dat taiatul
nu prea am talent la asa ceva!!..hihihi
tava  mare 35/24cm
BLAT DE NUCA:
 6 albusuri
160g zahar
150g unt
150g faina
1 praf de copt
150g nuca macinata

GLAZURA DE GALBENUS 
6 galbenusuri
150g zahar pudra
1 plic zahar vanilat

CREMA CU NUCA
100ml lapte
180g zahar
150g nuca macinata
100g ciocolata
1 lingura rom
200g unt

Incepem cu blatul de nuca: untul il frecam spuma cu 80g zahar, adaugam faina, nuca si praful de copt si amestecam bine pentru a scapa de cocoloase. 
 Albusurile le batem spuma cu 80g zahar si le adaugam peste compozitia de nuca. Amesteca usor cu o paleta, turnam compozitia in tava si coacem blatul la 180 de grade doar pe jumatate, pana cand s-a format o crusta subtire in partea de sus.

 
Intre timp galbenusurile la  frecam cu zaharul pudra pana isi maresc volumul. Scoatem tava din cuptor si peste blatul pe jumatate copt intindem glazura.
Micsoram focul si punem din nou blatul la copt. La final glazura de galbenus trebuie sa fie uscata.


Facem si crema: intr-o cratita mai inalta punem laptele cu zaharul la fiert pana se formeaza un sirop gros, adaugam untul, apoi ciocolata si cand aceasta s-a dizolvat complet punem nuca macinatat si romul.
Lasam crema la racit si o intindem peste blatul prăjituri.



Cu ajutorul unui pahar umezit decupam semilune. Pudram cu zahar sau presaram nuca macinata si servim.
Pofta buna!


 
 

joi, 7 noiembrie 2013

Salam de biscuiti cu orez expandat

 
pornind de la reteta precedenta  Bilute din biscuiti
cu mici modificari am facut acest salam de biscuiti:
250g zahar
400g biscuiti macinati
100g nuca macinata
1 cescuta orez expandat
150g unt
2 pahare de apa
1 esenta de rom
2 linguri cacao
Apa si zaharul se pune pe foc si se fierbe un sirop gros in care se topeste untul.
Biscuitii, nuca si cacaoa se pun intr-un vas, se toarna siropul si se amesteca.
Se adauga esenta de rom si orezul expandat.

Pe o foaie de aluminiu se intinde compozitia in forma de sul, se ruleaza si se strange bine, bine ''salamul''...mie mi-au iesit doua suluri.

Se lasa la rece pentru cateva ore apoi se poate felia.
Pofta buna!!!



P.S. orezul expandat, se gaseste la raionul de cereale si arata cam asa:


marți, 5 noiembrie 2013

Bilute de biscuiti

  
300gr zahar
2 pahare apa
2 linguri cu varf cacao
150gr unt
500 gr biscuiti
1 fiola esenta rom 
1plic zahar vanilat 
2-3linguri nuca de cocos
optional:
visine
stafide
nuci

Biscutii se macina, se pun intr-un vas impreuna cu cacaoa si vanilia.
Zaharul cu apa se pun la fiert pana se obtine un sirop gros.
 Oprim focul si adaugam untul si amestecam pana se topeste complet.
Se toarna caldut peste biscuiti, se pune romul si se amesteca bine compozitia.
Se modeleaza bilute mici care se tavalesc prin nuca de cocos, cacaoa, nuca macinata
Cine doreste poate pune cate o visina sau stafida in mijlocul bilutei.





 mda.......si hotul care fura tava in timp ce eu faceam poze :))


joi, 31 octombrie 2013

Dulceata de gutui cu nuci

 Ce poate fi mai placut intr-o dimineata insorita de toamna
 decat o ceasca de cafea si o dulceata delicata de gutui?


 
2 kg de gutui
1 kg zahar
1 litru apa
1/2 lamaie
1 cana nuci taiate
1 pliculet zahar vanilat

Gutuile se spala bine de puf, se curata de coaja si se taie, se indeparteaza casuta cu samburi si partea lemnoasa, apoi se taie cubulete mici.
Intr-o cratita cu fundul gros se pune zaharul si apa la fiert apoi se adauga gutuile taiate.
Se fierbe timp de 30-35 de minute, se adauga sucul de la jumatate de lamaie si se mai lasa pe foc mic aproximativ 15 minute pana se ingroasa siropul si dulceata este legata.
 Nu fierbeti mai mult decat este necesar! Astfel veti obtine o dulceata cu o culoare frumoasa. 
Se pune vanilia si nucile taie, se amesteca usor apoi se toarna dulceata in borcane spalate si uscate bine.
Se capseaza borcanele si se intorc cu gura in jos si se lasa la racit pana a doua zi invelite in paturi sau in cuptorul aragazului incalzit la 100 de grade.
 

luni, 28 octombrie 2013

sâmbătă, 26 octombrie 2013

Chec cu pere

  de cand am vazut checul asta mi s-a pus pata pe el!!
este exact cum mi-am imaginat! 
nu numai ca este foarte aspectuos dar si foarte bun, fin, delicioc....etc
aroma de pere usor coapte 
combinata cu gustul checului de cacao si rom 
este o combinatie delicioasa, de nerefuzat!!
multumesc Mam' pentru reteta!
5oua
10 linguri zahar
10 linguri faina
7 linguri lapte
7 linguri ulei
3 linguri cacao
1 esenta rom
 
1 plic praf de copt

+
4 pere coapte dar nu moi


Separati ouale, albusurile le bati spuma, adaugati zaharul bateti bine pana ce acesta se topeste. Puneti galbenusurile si mai bateti putin pana se spumeaza compozitia. Apoi adaugati uleiul si laptele si amestecati putin pana se incorporeaza in compozitie. 
Adaugati faina, praful de copt si cacaoa si amestecati usor cu lingura sau cu paleta.
Turnati compozitia in tava de chec si introduceti perele aliniate una langa alta.
Nu le curatati de coaja!!! eu aici am gresit! in jurul perelor aluatul de chec a fost mai umed din cauza zemei ce a curs din ele.....acum depinde si de pere cat de moi si zemoase sunt
Coaceti checul aproximativ 40 de minute la 180 de grade.

Pofta buna!


 

 

Ciulama de pui si ciuperci

 photo DSCF5291_zps2cbbb8e7.jpg

 photo DSCF5290_zpsb780e191.jpg


500g piept de pui
300g ciuperci
2 cepe
2-3 catei de usturoi
1 ceascuta supa de pui
1 cescuta smantana
1 lingura faina
marar
sare, piper

Pieptul de pui se taie cubulete, la fel si ciupercile.
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pune la calit in ulei incins, punem pieptul de pui si amestecam usor, cand isi schimba culoarea adaugam ciupercile si o cescuta de supa de pui.....sau apa.
Condimentam cu sare si piper si lasam sa fiarba la foc mic cu capacul pus aproximativ 15 minute pana s-a fiert carnea si ciupercile.
Smantana o amestecam cu faina si o turnam in tigaie,amestecam bine mai lasam sa fiarba cam 5 minute pana se ingroasa sosul si gata! 

 photo 1_zpse744688a.jpg
  photo 4_zpsbee09ee9.jpg


 photo DSCF5290_zpsb780e191.jpg


 photo DSCF5291_zps2cbbb8e7.jpg

Printfriendly