marți, 18 februarie 2014

Tort cu crema de ness



pentru blatul de tort:
8 oua
8 linguri zahar
8linguri faina
10 g praf de copt

 Incepem prin a separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile le mixam pana se formeaza o spuma destul de densa, se adauga zaharul treptat mixind in continuare pana se topeste zaharul si se formeaza o spuma lucioasa, tare care nu curge. Adaugam galbenusurile pe rand mixand dupa fiecare, apoi faina cernuta si praful de copt si amestecam usor cu o paleta.

Turnam compozitia in tava unsa cu unt si presarata cu faina si coacem blatul timp de 30 de minute la 180 grade C.
 Blatul este copt cand se desprinde de pe marginile tavii si trece testul cu scobitoarea. Introducem o scobitoare in mijlocul blatului si data iese curata blatul este gata, daca este umeda si cu resturi de compozitie pe ea , blatul mai trebuie copt.
Il lasam la racit pana a doua zi, apoi se feliaza.

pentru crema :
4 oua
200g zahar
3-4 linguri mari de ness
400ml frisca lichida
2 linguri de zahar pudra

  Oule le batem pe baie de aburi impreuna cu zaharul. Cand crema este groasa, groasa si se desprinde de pe vas o dam deoparte, punem nessul si o lasam crema la racit.

Frisca o mixam bine cu zaharul pudra. Apoi o incorporam in crema racita.
Pentru sirop:
100ml apa
100ml cafea expresso indulcita
Pentru glazura de ciocolata:
100g ciocolata amaruie
50 ml frisca lichida

Insiropam feliile de blat si le ungem cu crema.                                                              Ungem tortul cu crema si pe partea laterala si il dam la rece pentru cel putin o ora.                                   Deasupra turnam glazura de ciocolata, pentru asta ciocolata o rupem bucatele si o topim pe baie de aburi impreuna cu frisca. Ornam tortul dupa imaginatie si gust.
Pofta buna!

miercuri, 12 februarie 2014

Clatite cu branza la cuptor



Aveam o pofta nebuna de clatite....cui nu-i plac clatitele?? 
asa ca m-am hotarat sa coc cateva
  le-am umplut cu branza dulce, le-am acoperit cu un sos delicios de oua si smatana 
apoi le-am dat la cuptor.
A iesit o minunatie de desert, dulce si foarte gustos!!

 pentru 10-12 clatite:

300ml lapte 

300m apa minerala 

300g faina

2 oua

2 linguri de zahar

3 linguri de ulei

 1 varf de cutit de praf de copt

1plic zahar vaniat 

Se bat ouale cu zaharul, se adauga faina cernuta si treptat, treptat laptele si apa minerala. Se amesteca bine, bine pana se desfac toate cocoloasele de faina. Se lasa compozitia sa se odihneasca 20-30 de minute, apoi se pune praful de copt, zaharul vanilat si uleiul. 

Se coc pe rand clatitele in tigaia bine incinsa.


umplutura de branza:

600g branza dulce 

2 linguri zahar

1 ou

1 plic zahar vanilat

stafide

coaja rasa de lamaie

Se amesteca branza dulce bine scursa cu zaharul, oul si zaharul vanilat. Se freaca bine cu furculita pana ce compozitia pana devine cremoasa.

Se adauga stafide si coaja rasa de lamaie...eu nu pun din cauza copiilor, lor nu le place.

Se pune 2-3 linguri de umplutura pe fiecare catita si se ruleaza.

Se ia o tava rotunda de 26cm si se unge cu unt sau se tapeaza cu hartie de copt. Se aseaza roata, roata clatitele in tava in forma de spirala.

  


sosul de oua si smantana:

3 oua

4 linguri zahar

4 linguri mari smantana

1 plic zahar vanilat 

Se bat cu furculita ouale impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, apoi se adauga smantana.

Se toarna sosul peste clatite si se introduce tava la cuptor la 190 grade C, timp de 30 de minunte.

Pofta buna! 

 




 



vineri, 7 februarie 2014

Tort Minnie Mouse






acest tort l-am facut pentru o fetita tare dragalasa,
 pot sa zic ca seamana cu Minnie a mea de pe tort pentru ca mereu e cu zambetul pe buze :))
tortul a avut 2 kg
si a fost cu blat de cacao, crema de ciocolata, ornat in frisca


Napolitane cu gem, nuca si biscuiti

 photo 3_zpsb9b22295.jpg

Ingrediente:
250 g de zahăr
200ml apă
250 g margarina
2 linguri de cacao
150 g nuca macinata
150 g biscuiti macinati
 esenta de rom 

in plus:
2 foi de napolitane
1 borcan gem, eu am avut de afine
400 g biscuiti petit beurre

Mod de preparare:
Apa, zaharul si margarina se pune la fiert la foc mic. Se amesteca ocazional pana se topeste tot zaharul si margarina. Se opreste focul si se adauga nuca, biscuitii macinati, cacaoa si esenta de rom. 
Se ung cu gem foile de napolitane pe partea cu gaurelele mari.
Pe prima foaie se aseaza un strat de biscuiti, se toarna compozitia de nuca si aseaza inca un strat de biscuiti si se acopera cu cea de a doua foaie de napolitana cu partea unsa cu gem in jos. 
Se aseaza o greutate peste foi, se lasa pana a doua zi cand s-au inmuiat foile si se poate taia.

 Recomand biscuiti petit beurre pentru ca sunt mai gustosi si mai fragezi.
 photo 2_zps950db162.jpg

joi, 30 ianuarie 2014

Prajitura cu mere rase

 photo Picture133_zps0887965b.jpg

pentru prajitura
4 oua
250g zahar
2 lingurite bicorbonat de sodiu
1 plic zahar vanilat
2-3 lingurite scortisoara
4 mere mari 
400g faina

pentru glazura
7 linguri zahar
7 linguri apa
50g ciocolata
125g rama
3-4 linguri cacao
Am folosit o tava mare aproximativ 28/40cm.
Ouale se amesteca cu zaharul, se adauga bicarbonatul de sodiu stins cu otet, vanilia si scortisoara, apoi merele rase si faina.





Va rezulta o compozitie groasa si grea.
Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade C.
Prajitura este coapta cand se rumeneste frumos si se desprinde blatul de pe marginile tavii, mijlocul va ramane usor umed din cauza merelor.
Se lasa la racit si se acopera cu glazura.
pentru glazura se fierbe zaharul cu apa si cacaoa, apoi se pune untul si ciocolata taiata marunt, se lasa sa se rocoreasca putin si se intinde glazura pe blatul racit.


 photo Picture098_zpse5db46ac.jpg

 photo Picture097_zps799f51b4.jpg
 
 photo Picture133_zps0887965b.jpg
 si o poza mai veche

marți, 28 ianuarie 2014

Pogacele cu jumeri 2


Ingrediente:
600g de faina
25 g drojdie proaspata
1 ou
100g untura de porc rece
200 ml. de lapte caldut
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare

 pasta de jumari:
300 g de jumari macinati
sare 
piper 
pentru uns:
1 ou batut
chimion

Drojdia se dizolva in putin lapte caldut impreuna cu zaharul si o lingura de faina. Se lasa sa creasca timp de vreo 10 minute.
Faina se cerne si se freaca intre palme cu untura, se face o groapa in mijloc si se toarna drojdia dospita, Se amesteca putin, se adauga oul, sarea si restul de lapte. Aluatul se framanta bine si se lasa la crescut. Trebuie sa fie un aluat neted si mai indesat.
 Eu am folosit masina de paine pentru preparea aluatului.


Pentru pasta de jumeri, se macina jumerele, se amesteca cu sare si piper dupa gust.

Dupa ce aluatul a crescut se rastoarna pe masa, se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de aproape 1cm Se unge foaia pe trei sferturi cu pasta de jumeri.
Se impatureste in trei aducand prima data partea neunsa in mijloc, apoi cealalta parte, cea unsa spre mijloc.

Urmeaza a doua impaturire: aducem parte de sus peste cea din mijloc,apoi partea de jos peste prima.

 

 Se lasa sa se odihneasca 20 de minute la rece, apoi se intinde usor, fara a apasa tare pentru a nu deforma straturile.
Se decupeaza pogacelele cu o forma rotunda si se aseaza in tava.
Se inteapa cu furculita si se lasa la crescut 15-20 de minute, se ung cu ou, se presara chimion.....eu nu am pus pentru ca nu le place la copii :(
Se introduc in cuptorul incalzit la 180 de grade. Se coc pana se rumenesc frumos, nu le tineti in cuptor mai mult decat este necesar pentru ca vor iesi uscacioase.





Printfriendly