pentru blatul de tort:
8 oua
8 linguri zahar
8linguri faina
10 g praf de copt
Incepem prin a separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile le mixam pana se formeaza o spuma destul de densa, se adauga zaharul treptat mixind in continuare pana se topeste zaharul si se formeaza o spuma lucioasa, tare care nu curge. Adaugam galbenusurile pe rand mixand dupa fiecare, apoi faina cernuta si praful de copt si amestecam usor cu o paleta.
Albusurile le mixam pana se formeaza o spuma destul de densa, se adauga zaharul treptat mixind in continuare pana se topeste zaharul si se formeaza o spuma lucioasa, tare care nu curge. Adaugam galbenusurile pe rand mixand dupa fiecare, apoi faina cernuta si praful de copt si amestecam usor cu o paleta.
Turnam compozitia in tava unsa cu unt si presarata cu faina si coacem blatul timp de 30 de minute la 180 grade C.
Blatul este copt cand se desprinde de pe marginile tavii si trece testul cu scobitoarea. Introducem o scobitoare in mijlocul blatului si data iese curata blatul este gata, daca este umeda si cu resturi de compozitie pe ea , blatul mai trebuie copt.
Il lasam la racit pana a doua zi, apoi se feliaza.
pentru crema :
4 oua
200g zahar
3-4 linguri mari de ness
400ml frisca lichida
2 linguri de zahar pudra
Oule le batem pe baie de aburi impreuna cu zaharul. Cand crema este groasa, groasa si se desprinde de pe vas o dam deoparte, punem nessul si o lasam crema la racit.
Frisca o mixam bine cu zaharul pudra. Apoi o incorporam in crema racita.
Pentru sirop:
100ml apa
100ml cafea expresso indulcita
Pentru glazura de ciocolata:
100g ciocolata amaruie
50 ml frisca lichida
Insiropam feliile de blat si le ungem cu crema. Ungem tortul cu crema si
pe partea laterala si il dam la rece pentru cel putin o ora. Deasupra
turnam glazura de ciocolata, pentru asta ciocolata o rupem bucatele si o topim pe baie de aburi impreuna cu frisca. Ornam tortul dupa imaginatie si gust.
Pofta buna!