Pentru amatorii de cocaturi cu mac propun o reteta foarte buna de cozonac,
am vazut-o pe diferite situri rusesti sub denumirea de ''smochine''......
.....probabil legatura fiind cea dintre samburii de smochine si bobitele de mac ce le simti intre dintii in timp ce mananci.
Este un cozonac moale, pufos si foarte aspectos ce merita incercat, ce ziceti?
aluat:
250ml lapte
1 ou
50g untura
100g de zahar
600g faina
25g drojdie prospata
1 praf de sare
1 zahar vanilat
+
100g mac
100g unt sau margarina
2 linguri de zahar
1 zahar vanilat
+
pentru stropit:
50 ml lapte
1 lingura zahar
Pregatim aluatul ca de obicei eu il framant in masina de paine, dar se poate face si cu mana.
Dizolvam drojdia impreuna cu doua linguri de zahar in laptele cald,
presaram putina faina si lasam sa creasca pana se umfla si incepe sa ''bolboroseasca''....cam 10 minute.
Faina cernuta o punem in masina de paine, sarea o punem intr-un coltisor, adaugam untura, oul, restul de zahar, vanilia si drojdia dizolvata in lapte.
Pornim masina pe programul de framantat.
Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut sau faina, scopul este sa obtinem un aluat moale si fin, nelipicios.
Il lasam la crescut o ora si jumatate, la loc cald acoperit cu un prosop.
Faina cernuta o punem in masina de paine, sarea o punem intr-un coltisor, adaugam untura, oul, restul de zahar, vanilia si drojdia dizolvata in lapte.
Pornim masina pe programul de framantat.
Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut sau faina, scopul este sa obtinem un aluat moale si fin, nelipicios.
Il lasam la crescut o ora si jumatate, la loc cald acoperit cu un prosop.
Pentru inceput o tava de cozonac o ungem cu putin ulei si o presaram cu faina.
Eu am folosit tava de cozonac de 2 litri de la Yena.
Rasturnam aluatul crescut pe masa si cu mana unsa cu ulei formam bilute mici de marimea unei nuci.
Intr-un castron topim cele 50g de unt in cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi.
In alt castron amestecam macul, zaharul tos si zaharul vanilat.
Tavalim fiecare biluta prin untul topit, apoi prin mac si le asezam una langa alta in tava de cozonac.
Cand s-a copt si este frumos rumenit scoatem cozonacul din cuptor,
il stropim cu laptele amestecat cu zahar si il lasam la racit sub prosop.
il stropim cu laptele amestecat cu zahar si il lasam la racit sub prosop.
Pofta buna!!
Pentru aceasta reteta am folosit