Pentru baton sau ciocolata de casa se pot face diferite combinatii: cu cacao sau simpla, cu alune, nuci, stafide, fistic, merisoare sau ce va mai pofteste inima.
Ciocolata de casa cu fistic si alune de pădure
https://dianacakes.blogspot.com/2013/10/ciocolata-de-casa-cu-fistic-si-alune-de.html
https://dianacakes.blogspot.com/2013/10/ciocolata-de-casa-cu-fistic-si-alune-de.html
Ciocolata de casa cu merisoare si orez expandant
Astăzi va prezint si varianta mea cu cacao:
300ml apa
250g unt sau margarina
500g lapte praf
50g cacao
In primul rand se pregateste o tava mare de 28/38cm pe care o tapetam cu foaie alimentara sau pur si simplu cu o punga taiata. Se face un sirop gros din apa si zahar. Se fierbe pana se ingroasa si bolboroseste bine.
Pentru a fi siguri ca este suficient de legat se picura putin sirop intr-un pahar cu apa rece. Daca se formeaza bobite si nu se dizolva in apa insemna ca este gata.
O alta metoda este urmatoarea: se picura putin sirop pe o farfurioara, daca bobita sta teapana si nu se prelinge siropul este gata...daca nu se mai fierbe putin.
Asadar cand siropul este bine legat se pune untul sau margarina (eu am folosit rama) si se lasa la foc mic pana acesta se dizolv, punem si zaharul vanilat.. Se tragem oala de pe foc si se toarna laptele praf tot odata si cacaua. Se ameteca rapid...eu folosesc mixerul pregatit din timp. Compozitia se toarna rapid in tava.
Se lasa la rece sau in camara cateva ore bune pana se intareste ciocolata.