marți, 9 septembrie 2014
luni, 8 septembrie 2014
Tort Minge 3
Inca un tort minge nu am sa scriu reteta detaliata,
a avut: blat de cacao, sirop de zahar ars, crema de ciocolata, ornat in frisca
a avut 3,6 kg.
Si pentru ca multe persoane m-au intrebat cum am facut mingea am sa scriu cateva randuri insotite de imaginii
Am pregatit un castron cu fundul rotund in care am hotarat ca voi face mingea
l-am tapetat cu o foaie de naylon
si am inceput sa-l umplu alternand felii de blat insiropate si crema
Am acoperit castronul cu o farfurie si l-am dat la rece cateva ore bune
apoi l-am rasturnat pe tort, am indepartat folia si am trecut la ornat......simplu ,nu?
vineri, 6 iunie 2014
Cozonac din bilute cu mac
Pentru amatorii de cocaturi cu mac propun o reteta foarte buna de cozonac,
am vazut-o pe diferite situri rusesti sub denumirea de ''smochine''......
.....probabil legatura fiind cea dintre samburii de smochine si bobitele de mac ce le simti intre dintii in timp ce mananci.
Este un cozonac moale, pufos si foarte aspectos ce merita incercat, ce ziceti?
aluat:
250ml lapte
1 ou
50g untura
100g de zahar
600g faina
25g drojdie prospata
1 praf de sare
1 zahar vanilat
+
100g mac
100g unt sau margarina
2 linguri de zahar
1 zahar vanilat
+
pentru stropit:
50 ml lapte
1 lingura zahar
Pregatim aluatul ca de obicei eu il framant in masina de paine, dar se poate face si cu mana.
Dizolvam drojdia impreuna cu doua linguri de zahar in laptele cald,
presaram putina faina si lasam sa creasca pana se umfla si incepe sa ''bolboroseasca''....cam 10 minute.
Faina cernuta o punem in masina de paine, sarea o punem intr-un coltisor, adaugam untura, oul, restul de zahar, vanilia si drojdia dizolvata in lapte.
Pornim masina pe programul de framantat.
Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut sau faina, scopul este sa obtinem un aluat moale si fin, nelipicios.
Il lasam la crescut o ora si jumatate, la loc cald acoperit cu un prosop.
Faina cernuta o punem in masina de paine, sarea o punem intr-un coltisor, adaugam untura, oul, restul de zahar, vanilia si drojdia dizolvata in lapte.
Pornim masina pe programul de framantat.
Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut sau faina, scopul este sa obtinem un aluat moale si fin, nelipicios.
Il lasam la crescut o ora si jumatate, la loc cald acoperit cu un prosop.
Pentru inceput o tava de cozonac o ungem cu putin ulei si o presaram cu faina.
Eu am folosit tava de cozonac de 2 litri de la Yena.
Rasturnam aluatul crescut pe masa si cu mana unsa cu ulei formam bilute mici de marimea unei nuci.
Intr-un castron topim cele 50g de unt in cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi.
In alt castron amestecam macul, zaharul tos si zaharul vanilat.
Tavalim fiecare biluta prin untul topit, apoi prin mac si le asezam una langa alta in tava de cozonac.
Cand s-a copt si este frumos rumenit scoatem cozonacul din cuptor,
il stropim cu laptele amestecat cu zahar si il lasam la racit sub prosop.
il stropim cu laptele amestecat cu zahar si il lasam la racit sub prosop.
Pofta buna!!
Pentru aceasta reteta am folosit
joi, 5 iunie 2014
Cozonac ''Trandafir cu cirese si ciocolata''
Pentru ca e sezonul cireselor va propun un cozonacel cu cirese si ciocolata,
asadar avem nevoie de:
150ml lapte
1 ou
2 linguri untura
3 linguri de zahar
350g faina
15g drojdie prospata
1 praf de sare
1 zahar vanilat
+
1 ceasca cu cirese
50g ciocolata
2 linguri zahar
+
1 ou pt uns
3 linguri lapte
1 zahar vanilat
In laptele cald dizolvam drojdia si zaharul, presaram putina faina si lasam sa creasca pana se umfla si incepe sa ''bolboroseasca''....cam 10 minute.
Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut sau faina, scopul este sa obtinem un aluat moale si fin, nelipicios.
Dupa framantare scoatem aluatul din masina si il punem la crescut intr-un lighenus uns cu unt. Acoperim cu un prosop si lasam la loc caldut la crescut timp de o ora, o ra si jumatate.
Cand aluatul a crescut frumos il rasturnam pe masa,il intindem, il presaram cu bucatele de ciocolata si ciresele fara samburi. Rulam strans si impartim sulul obtinut in sase bucati.
Vasul de Yena il ungem cu putin ulei si il presaram cu faina. Asezam in el rulourile in picioare, unul in mijloc iar celelalte pe margine, formand astfel un trandafir. Ungem cozonacul cu ou batut si il lasam putin la crescut.
Dupa aproximativ jumatate de ora punem vasul in cuptorul incalzit 180 de grade C, timp de 35-40 de minute. Cand cozonacul este copt il scoatem din cuptor si il stropim cu laptele amestecat cu zahar. Acoperim cu un prosop si lasa la racit......astfel vom avea o coaja moale si gustoasa.
Pofta buna!
Pentru aceasta reteta minunata am folosit
Vas yena briosa -Borcam oferit de http://yena.ro/
daca va doriti un astfel de vas sau altul asemanator
nu ezitati si vizitati situl http://yena.ro/
nu ezitati si vizitati situl http://yena.ro/
luni, 2 iunie 2014
Prajitura marmorata cu branza
- pentru blat
- 8 oua
- 15 linguri ulei
- 15 linguri lapte caldut
- 15 linguri zahar
- 16 inguri faina
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 2-3 linguri de cacao
- Umplutura de branza:
- 300 g branza dulce
- 2 oua
- 4 linguri de zahar
- 1 zahar vanilat
- 1 cescuta afine
Branza dulce am amestecat-o cu ouale, zaharul, zaharul vanilat si vreo 3-4 linguri din compozitia de blat.
Pentru blat
am batut ouale bine, bine cu zahar, am adaugat laptele si uleiul. Am
amestecat bine apoi am pus faina cernuta, praful de copt si vanilia, va
rezulta un aluat grosut ce curge in falduri.
duminică, 1 iunie 2014
Prajitura cu capsuni
Cea mai simpla si rapida prajitura cu capsuni,
o poate face chiar si un incepator in bucatarie.
Se poate pregati cu diverse fructe: visine, caise, prune, dupa preferinta.
astazi am avut noroc si de ajutor in bucatarie nu doar la mancat pe Robert,
cum sa nu mearga treaba repede?
pentru o tava mare avem nevoie de:
8oua
200g zahar
120ml ulei
120ml lapte
300g faina
10g praf de copt
10g zahar vanilat
50g zahar pudra
400g capsuni
Albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul si se bate bine spuma pana se intareste.
Se incorporeaza galbenusurile, apoi uleiul si laptele.
Se adauga faina cernuta, praful de copt si zaharul vanilat.
Se ameteca usor si se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.
Se presara capsunile taiate cubulete.
Se coace 25-30 de minute la 180 de grade C.
Se serveste pudrata cu zahar.
miercuri, 28 mai 2014
Placinte cu branza sarata si cartofi
pentru umplutura:
- 300g cas de oaie
- 2 linguri de smanatana
- 1ou
- 2 cartofi medii
- un praf de sare
Cartofii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert. Cand sunt moi se scurg de apa si se paseaza bine.
Reci se amesteca cu casul ras,oul, smantana si sare dupa gust.
aluat:
- 750g faina
- 350 ml apa calduta
- 1 cuburi de drojdie
- 2 lingura sare
- 1 linguri zahar
- 3 linguri de ulei
In apa calduta am dizolvat drojdia si zaharul, am presarat putina faina si am lasat sa creasca pana s-a umflat si a inceput sa ''bolboroseasca''....cam 10 minute.
Faina am pus-o in masina de paine, am pus sarea intr-un coltisor si am turnat drojdia, uleiul, apa calduta si am pornit programul de framantat........Bineinteles ca se poate framanta si cu mana.
Daca mai este nevoie se mai adauga apa calduta sau faina, scopul este sa obtinem un aluat moale si fin.
Am lasat aluatul la crescut o ora apoi l-am impartit in patru.
Din fiecare bucata am intins o foaie groasa de 1/2cm, am pus umplutura si am rulat strans.
pentru uns:
1ou
susan
In tava unsa cu ulei si tapetata cu faina am asezat cele patru suluri cu branza, le-am uns cu ou batut si am presarat cu susan.
Le-am lasat sa creasca 20 de minute apoi am pus placinta la copt la180 de grade timp de 30 de minute.
Aici am avut un mare noroc cu ajutorul dat de Raul :)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Printfriendly
Categories
afine
ajutoarele mele
aluaturi dospit
aluaturi dospite
aluaturi dulci
aperitive/gustari
banane
bauturi
bezea
bezea ciocolata
biscuiti
biscuiți
branza
budinca
cafea
camara
capsuni
cartofi
cascaval
chec
cheesecake
ciocolata
cozonaci
diplomat
diverse
diverse deserturi
dovleac
drojdie
dulceata
foi
foietaje
frisca
fructe
fursecuri
gem
iaurt
inghetata
lamaie
leapsa
mac
maioneza
mancaruri diverse
mascarpone
mere
miere de albine
napolitane
nuca
nuca de cocos
oua
paste
pâine
pizza
placinte
plăcinte
portocale
prajituri
prăjituri
premii
preparate cu carne
retete naturiste
rulada
salate
scorțișoară
sfaturi in bucatarie
smantana
supe/ciorbe
tarte
tort
torturi
torturi pt copii
untura
vanilie
visine
zmeura