marți, 19 ianuarie 2010

Musaca de varza acra sau Varza a la Cluj


...sau sarmale imprastiate cum spun piticii mei, avem nevoie de:
1,5 kg varza murata
500g carne macinata de porc sau amestec porc-vita
2 cepe
100g orez
200ml smantana
200g carnati afumati, kaizer...
sare, piper, cimbru, pasta de rosii sau boia, foi de dafin.,...

Varza daca este prea acra sau sarata se spala si se stoarce bine in pumn apoi se toaca marunt.
Intr-o cratita punem 3 linguri de ulei si calim varza, condimentam cu piper, foi de dafin,cimbru, boia sau pasta de rosii. La nevoie mai adaugam putina apa, o lasam la foc mic pana este fiarta.
Separat calim o ceapa, punem carnea macinata si condimentam cu sare, piper, si lasam la fiert, pasta de rosii o punem cand carnea este aproape fiarta.
Orezul spalat bine il punem la fiert la foc mic cu apa si sare.Cand e fiert il scurgem de apa si il clatim cu apa rece.
Intr-un vas termorezistent uns bine cu ulei sau untura punem in straturi:
1/3 varza, 1/2 carne,1/2 orez,1/2 carnati ,1/3 varza,1/2 carne, 1/2 orez, 1/2 carnati, 1/3 varza
Punem vasul in cuptorul incalzit si lasam 20-30 minute, in functie de cuptor.
Se serveste fierbinte cu smantana deasupra.

duminică, 17 ianuarie 2010

Prajitura cu fanta


Aceasta prajitura am vazut-o de multe ori pe net, multe fete a facut-o deja, a venit si randul meu.
e o prajitura foarte aspectoasa si gustoasa.
Blat
6 oua, 6 linguri zahar, 100 ml ulei, 6 linguri faina, 1 praf de copt, cacao
Galbenusurile se freaca cu zaharul si uleiul pana se formeaza o crema groasa ca o maioneza.
Albusurile se bat spuma si se incorporeaza cu crema de galbenusuri, se adauga faina, praful de copt si cacaoa.
Se coace un blat in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la racit.

Crema
500g branza dulce mai cremoasa, 200g zahar pudra, 200g unt, 2 plicuri zahar vanilat, esenta de rom, un plic de gelatina
Gelatina se pune in 100ml lapte sau apa la hidratat 10 minute apoi o punem la topit.
Branza se freaca cu zaharul, se adauga untul si esentele.
In gelatina rocorita se pun 2 linguri de crema, se amesteca bine apoi o turnam usor in crema de branza amestecand incontinuu.
Crema obtinuta o intindem pe blatul rece.

Glazura
2 budinci de vanilie, 700ml suc de fanta de portocale, zahar dupa gust, tinand cont ca si sucul este dulce
Se dizolva budinca in suc rece si se fierbe pana se ingroasa.
O lasam sa se rocoreasca putin si o intindem usor pe prajitura.

joi, 14 ianuarie 2010

Mancarica de mazare

 1 ceapa,
 1 morcov,
 450g mazare,
1 lingurita sare, 
1 lingurita boia, 
1 lingurita zahar, 
1 lingura faina, 
supa de pui sau apa.

Punem la calit ceapa si morcov tait cubulete, adaugam mazarea, completam cu supa de pui cat sa o acopere mazarea cu 2 degete si lasam la fiert la foc mic..... l-a nevoie mai completam cu lichid.
Cand e aproape fiarta mazarea se punem zaharul, sarea, boia.
La final o ingrosam cu o lingura de faina dizolvata in putina supa rece.
Noi am servit mazarea cu snitel din piept de pui.

miercuri, 13 ianuarie 2010

Prajitura cu prune

zilele trecute am facut aceasta Prajitura cu visine
si pentru ca aveam prune la congelator am facut dupa aceiasi reteta 
si o portie cu prune...a fost delicioasa!


 6 oua
12 linguri zahar
100ml lapte
100ml ulei
un praf de copt
12 linguri faina

2 cani prune
1 lingura zahar
1 lingura faina
Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si se mixeaza pana se formeaza o spuma densa care nu curge, se pun pe rand galbenusurile, laptele si uleiul, apoi faina cu praful de copt. Se amesteca usor si se toarna compozitia in tava .
Prunele se curata de samburi si se lasa la surs. Se amesteca cu zaharul si faina se repartizeaza peste blatul din tava.
Se da prajitura la copt, se face proba cu scobitoarea, introducem scobitoarea in blat, daca iese curata inseamna ca prajitura e gata.
Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar pudra si vanilie

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Printfriendly