marți, 26 ianuarie 2010

Ciorba de perisoare

 

2 morcovi
1 patrunjel
2 felii telina
1 pastarnac
1 ceapa
1/2 ardei rosu
1 pastarnac
Tocam  zarzavaturile si le punem in ulei incins la calit, acoperim cu apa cat sa a le cuprinda.
Le lasam la foc mic pana se patrund, apoi completam cu apa si lasam sa fiarba.


Intre timp pregatim perisoarele din:
600g carne macinata
1/2 ceapa taiata marunt sau rasa
3-4 linguri orez spalat
2 oua
sare, piper, putin patrunjel verde


Amestecam bine compozitia si cu mana uda si formam perisoare Le punem in oala, lasam sa dea 2-3 clocote si adaugam si 2 rosii taiate marunt si curatate de pielita, sau pasta de rosii.
Dam gust la ciorbita cu: sare, piper, etc
Cand perisoarele au fiert dregem cu bors sau alta acreala, la sfarsit dupa ce am oprit focul punem si  patrunjelul verde.




Se serveste cu smanata.
POFTA BUNA !

duminică, 24 ianuarie 2010

Melcisori cu visine

 Pt aluat:

1kg faina
5 oua
300ml lapte
250g zahar
150g unt sau margarina
20g drojdie uscata sau 50g proaspata
2 plicuri zahar vanilat
100g unt sau margarina moale pt uns alutul

Pt umplut: visine scurse bine de zeama, eu am folosit visine congelate.

Pt uns: galbenus de oua si 2 linguri lapte .

Important e sa folosim toate ingredientele la temperatura camerei , in nici un caz reci.
Tava in care le coacem de asemenea sa nu fie rece.
Intr-un vas incapator punem faian cernuta, ouale, zaharul, untul moale, vanilia si drojdia dizolvata in lapte caldut.
Se framanta un aluat potrivit si il lasam la crescut.
Il impartim in doua sau in patru cum ne vine mai bine.
Intindem o foaie de 0,5cm grosime si lata de 20cm.O ungem cu unt moale si presaram zahar.
Presaram visinele, rulam strans si taiem sulul in felii de 3 cm.
Asezam melcisorii in tava si ii lasam la crescut 20 minute, ii ungem cu ou si lapte presaram zahar si ii bagam in cuptorul incalzit din timp.
Cand ii scoatem din cuptor ii acoperim imediat cu un prosop curat udat bine cu apa rece si stors.
Ii lasam asa pana se racesc.Astfel vor avea coaja moale.Acelas lucru il putem face si la cozonaci.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Reteta de cafea pe timp de criza



Astazi in timp ce trebaluiam prin bucatarie am auzit o reteta interesanta spusa de Victor Spirache la Romania Actualitati.

Cafeaua de criza
Se ia o boaba de cafea mai maricica, se leaga cu o ata si se scufunda de 3 ori intr-o ceasca cu apa fierbinte.
la fiecare trei cescute se schimba ata.


miercuri, 20 ianuarie 2010

ce ne uneste?

Medi mi-a dat aceasta leapsa "ce ne uneste?" ...grea intrebare..
ce ne uneste?...ne uneste iubirea, ne uneste viata si ale ei drumuri intortocheate, ne uneste la bine si la rau, la bucurie dar si la necaz, ne unesc micile placeri, dar si marile pasiuni sau hobii, chiar si obsesiile, ne unesc zilele speciale, zilele de sarbatoare ...dar cel mai dureros e atunci cand ne unim sa ne luam ramas bun de la cei dragi..desi am fi putut sa o facem mai devreme....

premiu de la Silvia


Silvia mi-a oferit acest premiu, iti multumesc draga mea, cu multa placere am sa-l ofer lui Ellis .

Printfriendly