joi, 22 iulie 2010

Spuma de capsuni

un desert simplu si rapid de facut dar foarte bunnnnn, pe care din copilarie il ador.
 6 albusuri
10 linguri de zahar
2 cani capsuni
Albusurile le mixam bine, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana se topeste.
E important e sa obtinem o spuma tare, lucioasa care nu curge.
Adaugam capsunile si mai mixam putin, mie imi place sa ramana si bucatele mai mici intregi...sa simt capsunile cand mananc.
Un desert delicios ce se serveste rece.


joi, 15 iulie 2010

miercuri, 14 iulie 2010

Tort Inimioara - iaurt de zmeura

un tort pt o printesa care a implinit 8 ani, nepotica mea, Karla
a fost un blat de cacao, crema din iarut de zmeura si mascarpone, imbracat in frisca si ornamente din pasta de zahar.
a avut 2,5 kg

blat
6oua
8 linguri zahar
50ml ulei
8 linguri de faina
1 plic praf de copt
se bat bine albusurile, se adauga zaharul treptat si se mixeaza bine pana se topeste si se formeaza o spuma care nu curge
se adauga pe rand galbenusurile, uleiul, cacaoa, faina cu praful de copt , amestecam usor cu o lingura
se coace in tava unse cu unt si presarata cu faina pana trece testul cu scobitoarea.

crema
400ml iaurt de zmeura
15g gelatina
500ml frisca lichida
4 linguri zahar pudra
250g crema mascarpone
gelatina se pune la inmuiat in putin sirop de zmeura sau lapte, apa...se lasa 10 minute apoi se topeste si se lasa sa se rocoreasca bine, dar sa nu se inchege.
se iau 2-3 linguri de iaurt se pun in gelatina si se amesteca, mai adaugam 2-3 linguri apoi tot iaurtul.
frisca se mixeaza cu zaharul pudra, se pune iaurtul apoi mascarponele.

sirop: 400ml apa, zahar dupa gust, zahar vanilat, sirop sau suc de zmeura


ornat: 300ml frisca, 3 linguri de zahar pudra, colorant, ornamente .

se da crema la rece si cand s-a intarit putin montam tortul
blatul se taie in 4 felii pe orizontala, se insiropeaza si se umple cu crema.
se da la rece pana se intareste crema, eu am l-am lasat o noapte....apoi se orneaza.

luni, 12 iulie 2010

un nou concurs...





un nou concurs se desfasoara pe http://www.bucataras.ro/
m-am inscris cu reteta

daca doriti sa ma votati da-ti un clik pe bannerul de mai jos si cautati fotografia cu tortul.
atentie ! trebuie sa introduce-ti un cod
votarea se poate face zilnic pana in data de 28 iulie

Tort Corset II


un tort mare, a avut 4 kg facut din blat de cacao si crema ganahe de ciocolata, bine insiropat cu rom.

2 blaturi a cate:
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
1 plic praf de copt
cacao
se mixeaza albusurile bine,se adauga zaharul treptat si se mixeaza bine pana se formeaza o spuma care nu curge.
se adauga si galbenusurile apoi cacao, faina cu praful de copt.
se coc in tava tapetata cu hartie de copt, s etaie pe orizontala.
o foaie se foloseste pt facut sanii.
celelalte trei se folosesc pt tort in sine.

crema ganache de ciocolata din 1,700ml frisca si 1 kg ciocolata menaj
frisca se mixeaza bine cu 6-7 linguri zahar pudra
ciocolata se topeste cu putina frisca lichida in cuptorul cu microunde si se toarna treptat in frisca mixand continuu.

ornat cu 500ml frisca mixata bine cu 3 linguri zahar pudra si colorant alimentar

insiropat cu 600ml sirop facut din apa, zahar, esenta de rom

duminică, 11 iulie 2010

Prajitura cu nuca de cocos


pt blat de piscot
6 oua
8 linguri de zahar
50ml ulei
8 linguri de faina
1 plic praf de copt

 pt blat de bezea
6 albusuri
6 linguri de zahar
150g nuca de cocos
2 linguri de faina

pt crema
6 galbenusuri
6 linguri faina
150g zahar
700ml lapte
200g unt
2 plicuri zahar vanilat

sirop
250 ml apa
zahar dupa gust



pt primul blat:
 separam albusurile de galbenusuri si le mixam bine, adaugam zaharul treptat, cand acesta s-a topit incorporam galbenusurile, apoi uleiul si la urma incorporam faina si praful de copt, amestecand usor cu lingura.
coacem blatul in cuptorul bine incins.

pt blatul de bezea:
mixam albusurile, adaugam treptat zaharul mixam in continuare pana se topeste, punem faina si nuca de cocos, amestecam usor cu lingura
turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt
coacem blatul in cuptorul incins la foc mare pt 10 minute apoi micsoram focul si lasam blatul sa se rumeneasca frumos la foc mic.


pt crema :
galbenusurile le frecam bine cu faina, zahar si jumatate de pahar de lapte.
trecem compozitia prin sita pt a inlatura cocoloasele, punem restul de lapte si dam crema pe foc
amestecam incontinu la foc mic, avem grija sa nu se prinda de fundul oalei, se arde foarte repede.
cand s-a ingrosat bine se adauga zaharul vanilat.
lasam crema sa se raceasca si apoi o mixam bine cu untul.

blatul de piscot se taie in doua in doua pe orizontala si se insiropeaza.
o foaie se unge cu 1/3 din crema, se aseaza usor blatul de bezea, se unge cu 1/3 din crema, se pune celalalt blat apoi se unge cu restul de crema si se presara cu nuca cocos.







sâmbătă, 3 iulie 2010

Cornuri dospite cu branza sarata

 

600g faina
250g untura de porc sau margarina
200ml smantana sau lapte
2 oua
25g drojdie
1 lingurita zahar
1 lingurita rasa sare
pt umplut branza de oaie

Intr-un castron se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, apoi se adauga amestecand usor dupa fiecare pe rand: untura, ouale, smantana sau laptele, sarea si la urma faina.
Se framanta aluatul 7 minute si se lasa la crescut 1 ora si jumatate.
Se modeleaza cornulete pe care le umplem cu branza rasa.

Lasam 10 minute sa creasca cornuletele , le ungem cu ou batut si presaram branza.
Coacem 15 minute, cat sa se rumeneasca frumos.
Eu impart aluatul in bilute egale pe care le intind foaie subtire, le presar pe toata suprafata cu branza rasa si apoi le rulez.
Folosesc telemea de oaie sarata si uscata bine, din aceea de butoi care poate fi rasa, asa se simte gustul mai pronuntat dupa copt.
Sunt moi si foarte fragede din cauza unturii si a smantanei, merg foarte bine langa o bere rece si un meci de fotbal.

marți, 29 iunie 2010

Tort -negresa cu nuca si cafea


pentru blat
8 oua
150g zahar
100ml cafea concentrata
200g unt
180g faina
100g nuci taiate bucatele
1 praf de copt
1 esenta de rom
pentru glazura
100g ciocolata
50ml frisca

Albusurile le batem spuma tare, adaugam zaharul si continuam sa batem pana ce acesta se topeste.
Turnam galbenusurile unul cate unul si amestecam bine, apoi cafeaua, esenta de rom, untul topit.
La urma punem faina, praful de copt si nucile, amestecam usor si turnam compozitia de blat in tava de copt unsa cu unt si tapetata cu faina.Introducem tava in cuptorul incalzit la 180 grade.
Facem testul cu scobitoarea introducand-o in blat, daca aceasta iese uscata inseamna ca blatul e copt, il scoatem din cuptor si il lasam deoparte sa se raceasca.
Glazura: taiem marunt ciocolata, o punem intr-un castronel impreuna cu frisca si o topim in cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi.
Turnam usor glazura peste blat si ornam cum ne place.

duminică, 27 iunie 2010

Supa de rosii cu galuste de gris

1 kg de rosii coapte bine
1,5 litri supa de pui si legume
pt galuste de gris: 3 oua, gris
Rosiile taiate in patru se pun intr-o oala mica pe foc si se lasa pana se inmoaie, apoi se dau prin sita pt a scapa de pielite si seminte.
Sucull rezultat se pune in supa strecurata si se da un clocot, dupa care facem  galuste de gris.
Se condimenteaza cu sare, piper, punem si putin zahar.
E superrrrrrrrrrrr buna!
premii, premii de la Medi



si de la Alexandrina

si acum leapsa....


Ce inseamna blogul pentru tine???
Blogul e ca si copilul meu...cand deschid calc. la el ma duc prima data.
Cat de dependenta esti de blog?
Destul de mult, desi am zile in care nu-mi vine sa scriu nimic....tot stau cu ochii pe el.
Cum alegi subiectul,Ce te inspira?
Ce ma inspira?..greu de spus, scriu retete pe care le fac eu, si de cele mai multe ori cand incep ceva nu stiu cum o sa arate finalul.
Ce-ti place si ce nu-ti place in lumea virtuala a blogurilor?
Imi plac fetele, imi plac ideile lor si faptul ca suntem o comunitate prietenoasa.
Cum alegi blogul preferat?
Nu am unul preferat, sunt multe bloguri frumoase, imi plac cele care au prezentari frumoase, fotografii deosebite si bineinteles retete bune.

sâmbătă, 26 iunie 2010

Prajitura cu piersici si bezea


6  oua
10 linguri apa minerala
6 linguri ulei
500 g zahar
250g faina
1 plic praf de copt
4-5  piersici
Galbenusurile le frecam cu 250g zahar, turnam treptat apa minerala, apoi uleiul si amestecam bine. Adaugam faina si praful de copt, amestecam usor si  turnam compozitia in tava.
Piersicile le taiem felii si le asezam frumos peste compozitia de blat.
Introducem tava in cuptorul incalzit si o lasam aproximativ 15-20 de minute, cat sa fie blatul compt pe jumatate.
Intre timp batem bine albusurile cu 250g zahar, turnam usor bezeaua peste fructe si o nivelam frumos.
Coacem prajitura 10 minute dupa care micsoram focul si o mai lasam in cuptor pana se usuca bezeaua.

sâmbătă, 19 iunie 2010

Inghetata de capsuni


3 galbenusuri
370ml frisca
150g zahar
350g capsuni
Galbenusurile se amesteca cu zaharul si frisca si se pune pe foc amestecand continuu.
Se fierbe pana se ingroasa putin crema si se lasa la racit, apoi se mixeaza bine si se adauga capsunile.
Se toarna inghetata intr-o caserola si se baga la gongelator.
Dupa 30 min. se scoate si se mixeaza bine.
Se repetamtreaba asta de 2-3 ori pt a evita formarea acelor de gheata.

miercuri, 16 iunie 2010

Medalion de rechin pane

2 felii medalion de rechin
1 ou
2-3 linguri faina
2-3 linguri pesmet
ulei pt prajit
simplu..dezghetam bine pestele, il condimentam cu sare, piper il dam prin faina, ou batut si apoi prin pesmet.
il prajim in ulei incins pe ambele parti si il lasam sa se scurga de grasime pe un servetel de hartie.
l-am servit cu cartofi prajiti si sos facut din: 2-3 catei de usturoi pisati cu un praf de sare, 2 linguri pasta de rosii, 2 linguri iaurt, piper, chili.

joi, 10 iunie 2010

leapsa

Just me  mi-a trimis o leapsa interesanta si anum: sa scriu ce fel de ceaiuri am in camara.
nu sunt bautoare de ceai si nici sotul meu nu e, doar cand racesc foarte tare si nu mai pot imi fac cate un ceai.

menta
musetel
sunatoare
galbenele
fructe de padure
ceai verde
codite de cires
ceva hepatic
si am la uscat flori de tei





 am sa o dau mai departe la 
Ionela, Marielena si Daiana

miercuri, 9 iunie 2010

Compot de caise

Caisele se spala bine, se desfac in doua, se aseaza cu partea unde a fost samburele in jos in borcane de 800 ml.
In fiecare borcan se pun 3-4 linguri de zahar, in functie de cat de dulci sunt fructele, care de preferinte trebuie sa fie mai tari, nu foarte coapte. Nu se inghesuie prea mult fructele pt ca se vor strivi.
In fiecare borcan se presara peste zahar un varf de cutit de conservant.
Se completeaza cu apa, lasand cam doua degete pana la gura borcanului.
Se capseaza sau se leaga cu ciolofan dublu borcanele.
Borcanele invelite in prosope de bucatarie se fierb intr-o oala cu apa timp de 20 de min incepand din momentul fierberii apei.
Important e ca apa sa aiba acelas nivel cu cel al fructelor din borcan si sa fie acoperite bine, focul nu trebuie sa fie prea tare,e risc sa se sparga borcanele.
Daca apa scade se completeaza cu apa calduta in nici un caz cu apa rece si nu se toarna direct peste borcane ci intr-un colt al oalei.
Se scot si se acopera cu o patura pana a doua zi cand reci se vor depozita in camara.

Printfriendly