miercuri, 26 decembrie 2012

Prajitura Katy-Kato


o prajitura ce am invatat-o de la colega mea Kato, acum ....multi ani...
...pe atunci nu eram casatorita si este printre primele prajituri invatate de mine
si care culmea mi-au si iesit :))
am intalnit-o si sub numele de prajitura Kati...coincidenta :)
sau Prajitura cu foaie sparta
 de atunci am refacut-o de foarte multe ori.
anul acesta am pregatit-o si pentru sarbatorile de Craciun

am folosit o tava mare de 28/38 cm.
pentru foi:
 600gr faina, 150gr zahar, 150gr untura, 3 galbenusuri, 1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu putin otet.
Se pune faina si untura rece intr-un lighenus si se framanta bine intre palme. Se adauga restul ingredientelor si se framanta un aluat nu prea tare.
Se imparte aluatul in trei, din fiecare parte se coace o foaie pe dosul tavii unse cu unt si presarata cu faina.
Cea mai nereusita, foaie se sfarima, dar nu de tot, lasam cateva bucatele mai mari.

pentru crema:
2 cani de lapte,
1 cana zahar,
cacao
3-4 linguri gem de caise sau alt gem acrisor
1 esenta de rom
150g unt sau margarina
Laptele, zaharul si cacaoa se pune pe foc si se da un clocot. Se adauga foaia sfarimata si se amesteca bine, se mai lasa putin la foc mic pana se ingroasa crema.
Se da la oparte si se adauga untul, gemul si esenta de rom.
Se umplu cele doua foi cu crema rezultata. Se aseaza o greutate pe prajitura si se lasa la rece.
Intre timp se pregateste bezeaua.

Pentru bezea: 
5 albusuri de ou se bat spuma cu 10 linguri zahar, s easeaza vasul pe baie de aburi si se bate in continuare pana se intareste spuma. Se intinde spuma peste prajitura imediat ce se ia de pe foc, se rade ciocolata deasupra.
Se taie a doua zi cand foile s-au inmuiat, folosind un cutit ascutit cu lama uda.







5 comentarii:

  1. la foi trebuie sa pui si 4 galbenusuri,iar la crema trebuie si unt

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu o stiu cu galbenusuri si unt iar deasupra se pun albusurile batute pe baie de abur dar poate ca asta e o alta prajitura

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu stiu reteta asta de la bunica! Ea ii zicea "Tot nemtesc" si avea crema de albus pe deasupra si ciocolata rasa. Altfel este identica si multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuze am vrut sa spun "Tort nemtesc", desigur!

    RăspundețiȘtergere
  5. aceasta prajitura o fac de 30 de ani e super ,e festiva si ca , gust si ca, aspect deosebita

    RăspundețiȘtergere

Printfriendly