joi, 3 decembrie 2015

Negresa cu nuca, mascarpone si sos caramel






Blatul:

8 oua
200g unt
250g zahar
200g nuca macinata
120 g faina
1 praf de copt
cacao
esenta vanilie
esenta de rom

Separam albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le mixam cu jumatate din cantitatea de zahar, adaugam untul si mixam pana se spumeaza, apoi punem faina,cacaoa, praful de copt si esentele.
Albusurile le batem spuma cu restul de zahar, apoi le incorporam in compozitia de mai sus. Amestecam usor cu lingura, punem si nucile taiate marunt.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem blatul la 180 de grade, timp de 25 de minute...in functie de aragaz.
Se lasa la racit.

Crema:
250g mascarpone
250ml frisca
2-3 linguri zahar pudra
esenta de vanilie
10g gelatina

Branza mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra, se adauga frisca mixata separat si vanilia.
Gelatina se pune la hidratat in 100ml apa timp de 10 minute, apoi se topeste pe  baie de aburi.
Se lasa sa se rocoreasca, se amesteca cu 1-2 linguri de crema, apoi se toarna toata compozitia in crema de frisca si mascaropne. Se mixeaza bine si se intinde peste blatul cu nuca.

Sos caramel sarat:
150g zahar
80g unt
100ml frisca ;lichida
1/2 lingurita  de sare

Folositi un vas mai mare deoarece zaharul in contact cu untul si frisca 'bolboroseste' si se umfla.
Acest caramel se poate pastra la rece timp de doua saptamani.
Zaharul se pune la topit pana devine auriu. Se da la o parte, se adauga untul si sarea. Se amesteca bine  pana se topeste untul apoi se toarna frisca calduta.
Se fierbe  2-3 minute pana ce sosul se ingroasa, apoi se lasa la racit.
Amestecati-l bine, bine inainte de al folosii.






miercuri, 25 noiembrie 2015

Placinta rapida cu branza





1 pachet foi de placinta (400g)
50ml ulei
50ml apa

umplutura:
6 oua
6 linguri zahar
800ml smanantana grasa
500g branza dulce
zahar vanilat,
esenta de vanilie
suc de lamaie
50g  stafide optional

sirop:
100ml apa
2 linguri zahar

Intr-un pahar punem apa si uleiul, vom unge pe rand toate foile cu acest amestec.
Batem ouale cu zaharul, adaugam smantana, branza si aromele.
Alegem 6 foi de placinta, trei foi le vom folosi pentru partea de jos a placintei si trei pentru partea de sus.
Ungem tava bine cu amestecul de apa si ulei, asezam primele trei foi unse pe fundul tavii.
Restul foilor unse, le rupem in bucati si le amestecam in compozitia cu branza. Turnam compozitia in tava si acoperim cu celelalte trei foi unse.
Coacem placinta la 180 de grade C timp de 40 de minunte pana se rumeneste frumos.
Cand este gata o scoatem din cuptor si o stropim cu siropul din apa si zahar.





Printfriendly