marți, 7 mai 2013

Cozonac din rulade cu ciocolata



....sa ma laud? mda....impresionant, aspectos si gustos
un mod inedit de a face cozonac 
foarte usor de realizat, veti vedea imediat
dar cu rezultat de exceptie!
reteta este pentru o tava mare, mare de 38/38  cm

- 700 g  faina
- Zahăr - 100 g
- 1 cub de drojdie (42g)
  -350 ml  lapte caldut
  -1 ou
  - 50 g  unt moale
- 1praf de sare
-1 esenata de rom

-5-6 linguri mari de Nutella
- 100g ciocolata
- 1/2 borcan de gem caise, sau ce va place

 Pregăti aluatul astfel: în 100 ml de lapte cald se pun 2 linguri de zahar si drojdia sfaramata, se lasa 10-15 min. pana creste simtitor.
Faina se cerne se pune intr-un linghean incapator, intr-un colt se pune sarea, in mijloc se face o groapa unde se toarna laptele cu drojdia si se amesteca putin, apoi se adauga pe rand oul, untul moale, restul de zahar si romul. La inceput se framanta aluatul cu mana, cand incepe sa se desprinda de pe pereti vasului se rastoarna pe masa presarata cu faina si se framanta bine, bine, pana devine neted, fin, fara cocoloase
 ....se mai poate adauga lapte sau faina dupa cum cere aluatul.
.....bineinteles toate acestea se pot face si la masina de paine.
Ligheanul se unge cu ulei se pune aluatul in el si se lasa la crescut 1 timp de 1-1,5 ore.

 
Intre timp ciocolata se topeste si se amesteca cu nutella
Cand aluatul a crescut se intinde de 5-7 mm grosime, se unge pe 3/4 cu ciocolata si se pliaza in trei, de doua ori.
Se intinde din nou de data asta cat dimensiunea tavii de copt si se taie fasii late de 2cm. 


Fiecare fasie de aluat se ruleaza, trebuie mare grija pentru a nu strica straturile de ciocolata, si se aseaza una langa alta in tava prevazuta cu hartie de copt. 
Se lasa 15 minute la odihnit apoi se introduce tava la cuptor la 180 grade timp de 25 minute pana se rumeneste frumos.

Imediat ce se scoate tava din cuptor se trasfera blatul pe un prosop curat si se unge cu gem.
Se ruleazai strans cu ajutorul prosopului, nu va speriati daca se mai intampla sa se desfaca din fasii... s-ar putea sa aveti nevoie de putin ajutor, adica de 4 maini.
Se lasa cozonacul 4-5 ore s-au pana a doua zi cand se  poate servi pudrat cu zahar langa o ceasca de ceai sau lapte.







15 comentarii:

  1. Imi place mult cum se vede asa taiat. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Muuulte-ti mai trece prin cap!!bravo,arata minunat si e deosebit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Lulu,si tu faci numai minunatii :)

      Ștergere
  3. Ce fain arata,bravo,parca sunt dantelute din aluat dulce,de mare efect si paleta de culor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Lauda-te draga mea, ca ai cu ce! :D
    Felicitari, arata minunat si sunt convinsa ca este si delicios!
    Weekend placut :-*

    RăspundețiȘtergere
  5. Lauda-te Diana ca doar ai cu ce !!!
    E fantastic !
    Usor de facut dar de mare efect, Bravo tie !
    Te tzuc fata draga si sa ai un weekend linistit !

    RăspundețiȘtergere
  6. Este superb!Bine ai facut ca te-ai laudat!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. monica botosani20 august 2014, 07:28

    avem si noi oale Zepter si va spun ca nu fac "minuni". Laptele tot da in foc, mincarea tot se arde, sotul meu este bolnav de ficat si altele... Am cumparat oalele caci sunt f.f. bune. am dat 100 de milioane pe set si bolnavi tot suntem. Nu va bazati pe oale ci pe ce stiti voi. Un mester bun face lucruri bune si cu scule rele, dar un mester rau nu face lucru bun nici cu super scule.

    RăspundețiȘtergere

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pinterest