foarte buna si delicioasa!!!!
e nevoie de ceva timp si solicita mai multa munca decat in cazul altor retete, dar rezultatul e pe masura,
vom avea o portie zdravana de prajitura, am cantarit-o si avea 2,600 kg....deci merita!!!
Pentru cele patru foi:
3 galbenusuri
500g zahar
10 linguri ulei
2 linguri bicarbonat
200 ml apa
800g faina
200g de zahar se pun intr-o craticioara perfect uscata si se caramelizează. Se stinge cu apa si se mai tine pe foc pana se dizolva tot zaharul, apoi se da deoparte și se lasa la răcit.
Separat intr-o cratita mai mare de 2,5 -3 litri se amesteca bine galbenusurile cu zaharul ramas(300g), uleiul si bicarbonatul, se adauga și siropul de zahar ars caldut, se amesteca bine si pune foc pana da un clocot.
Atentie, compozitia se umfla si bolboroseste...din cauza asta toata operatia se face intr-un vas mare!
Se lasa compozitia la răcit, se pune faina si se framanta un aluat potrivit de moale ce nu lipește, se lăsa 10 minute la odihnit. Se imparte aluatul in patru si se vor coace patru foi pe dosul tăvii unsa bine cu ulei si tapetata cu faina....am folosit tava mare de 28/38 cm
3 galbenusuri
500g zahar
10 linguri ulei
2 linguri bicarbonat
200 ml apa
800g faina
200g de zahar se pun intr-o craticioara perfect uscata si se caramelizează. Se stinge cu apa si se mai tine pe foc pana se dizolva tot zaharul, apoi se da deoparte și se lasa la răcit.
Separat intr-o cratita mai mare de 2,5 -3 litri se amesteca bine galbenusurile cu zaharul ramas(300g), uleiul si bicarbonatul, se adauga și siropul de zahar ars caldut, se amesteca bine si pune foc pana da un clocot.
Atentie, compozitia se umfla si bolboroseste...din cauza asta toata operatia se face intr-un vas mare!
Se lasa compozitia la răcit, se pune faina si se framanta un aluat potrivit de moale ce nu lipește, se lăsa 10 minute la odihnit. Se imparte aluatul in patru si se vor coace patru foi pe dosul tăvii unsa bine cu ulei si tapetata cu faina....am folosit tava mare de 28/38 cm
Pentru crema:
1 plic de budinca de vanile
350ml lapte rece
5 linguri zahar
1 esenta de vanilie
180g unt sau margarina
4-5 linguri gem de caise
Budinca se amesteca cu zaharul si laptele rece, se da pe foc amestecand continuu pana se ingroasa si se lasa la racit, apoi se mixeaza cu untul sau margarina, se adauga esenta de vanilie.
Pentru asamblare:
Se umplu primele doua foi cu crema,
a treia foaie se unge cu gem si se aseaza cu parte unsa peste crema, se pune restul de crema.
Se aseaza o greutate pe foi pentru a le presa usor.
Între timp se pregateste bezeaua.
Pentru bezea:
3 albusuri
6 linguri de zahar
1 lingura zeama de lamaie
Se bat spuma albusurile cu zeama de lamaie, cand s-a format o spuma tare se adauga treptat zaharul si se pune vasul pe baie de aburi
Cand s-a intarit spuma bine si nu mai curge de pe tel se intinde peste prajitura
Se poate rade ciocolata
se taie a doua sau chiar a treia zi cand s-au inmuita bine foile!