marți, 24 noiembrie 2009

Tort aniversar




Pt blat:
12 oua, 2 plicuri praf de copt, 360g faina, 320g zahar.
Am copt 2 blaturi a cate 6 oua fiecare. le-am taiat in doua si le-am insiropat cu sirop din 300ml apa, 250g zahar si 200ml cafea,un plic de ness.

Crema:
8 oua, 150g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 1 plic gelatina maruntita, 600ml frisca, 3 linguri zahar pudra.
se pune gelatina cu putina apa la hidratat
se bat ouale cu zaharul, se pun pe baie de aburi si se bat bine pana se formeaza o crema groasa. se adauga gelatina si zaharul vanilat.o dam deoparte sa se raceasca.
frisca se mixeaza cu zaharul praf si se amesteca cu crema racita.

se umple tortul, se orneaza cu 400ml frisca batuta cu 2 linguri zahar pudra.

gelatina la hidratat
crema de galbenusurile batute pe aburi
incorporam galbenusurile in frisca
tortul umplut cu crema si stat la rece 30 minute inainte de ornare


duminică, 22 noiembrie 2009

Guguluf cu banane



 
2 banane coapte
2 oua,
50 g margarina moale, 
200 g zahar, 
320g faina,
1 varf cutit de sare, 
1 praf de copt, 
2 linguri smantana

Margarina se mixeaza cu ouale si zaharul, se adauga bananele zdrobite si restul ingredientelor.
Se pune compozitia in forma de guguluf unsa cu unt si tapetata cu faina.
Se coace la 180 de grade timp de 20 de minute.




Strudel cu dovleac




Pentru umplutura:
Aproximativ 1,5 kg dovleac ras se pune la calit cu zahar dupa gust.
Se presara scortisoara si se amesteca cu 100g stafide.
Eu am avut un dovleac care nu avea zeama deloc asa ca am mai adaugat putin cate putin apa.

Pentru aluat:
600g faina, 120g untura de porc, 4 linguri zahar, 2 oua, un varf de cutit sare, coaja de lamaie, 25g drojdie, 150ml lapte.
un galbenus de ou pt uns

Untura se freaca cu faina, se pun oule, sarea, zaharul, coaja de lamaie si drojdia dizolvata in laptele caldut.
Se framanta un aluat potrivit de tare si se lasa 20 minute la crescut.

Se imparte aluatul in trei si se fac trei strudele. Fiecare bucata de aluat se unge, se pune 1/3 dovleac, se ruleaza, se aseaza in tava si se unge cu galbenus de ou.
Se coace la foc mic pt inceput apoi se da focul mai tare.





vineri, 20 noiembrie 2009

Mancarica de fasole verde

Se pune la calit o ceapa, un morcov si 3 catei de usturoi, apoi se adauga fasolea curatata si taiata.
Eu obisnuiesc sa o dau prima data intr-un clocot si sa arunc apa.
Se completeaza cu apa, cand e aproape fiarta se pune o lingura de pasta de rosii, sare, piper.
Vara folosesc rosii.
Daca e prea subtire dizolv o lingura de faina cu putina apa si o pun peste fasole, o las sa mai fierba putin, adaug patrunjel verde si gata.



miercuri, 18 noiembrie 2009

Tarta cu mere



 

pentru umplutura: 3 mere curatate si taiate felii, o lingurita de scortisoara, stafide

pentru crema se amesteca: 250ml lapte cu 4 linguri de zahar, 2 linguri de faina,2 plicuri zahar vanilat, 2 oua batute cu furculita.

Aluatul:
125g margarina se freaca cu 300g faina apoi se aduga: 1 ou, 3 lingurig zahar, 1 varf cutit de sare, un praf de copt, 2-3 linguri lapte.
Se framanta un aluat care se da la rece timp de o ora.
Nu framantati prea mult aluatul chiar daca raman bucatele de margarina intregi.
Se ia o forma de tarta sau o tava ratunda, se unge cu putina margarina sau ulei si se pune aluatul avand grija sa tapetati si pereti lateral.
Se aseaza merele feliate, se presara scortisoara si stafidele si se pune crema.
Se da la cuptor.




Printfriendly