duminică, 22 noiembrie 2009

Strudel cu dovleac




Pentru umplutura:
Aproximativ 1,5 kg dovleac ras se pune la calit cu zahar dupa gust.
Se presara scortisoara si se amesteca cu 100g stafide.
Eu am avut un dovleac care nu avea zeama deloc asa ca am mai adaugat putin cate putin apa.

Pentru aluat:
600g faina, 120g untura de porc, 4 linguri zahar, 2 oua, un varf de cutit sare, coaja de lamaie, 25g drojdie, 150ml lapte.
un galbenus de ou pt uns

Untura se freaca cu faina, se pun oule, sarea, zaharul, coaja de lamaie si drojdia dizolvata in laptele caldut.
Se framanta un aluat potrivit de tare si se lasa 20 minute la crescut.

Se imparte aluatul in trei si se fac trei strudele. Fiecare bucata de aluat se unge, se pune 1/3 dovleac, se ruleaza, se aseaza in tava si se unge cu galbenus de ou.
Se coace la foc mic pt inceput apoi se da focul mai tare.





vineri, 20 noiembrie 2009

Mancarica de fasole verde

Se pune la calit o ceapa, un morcov si 3 catei de usturoi, apoi se adauga fasolea curatata si taiata.
Eu obisnuiesc sa o dau prima data intr-un clocot si sa arunc apa.
Se completeaza cu apa, cand e aproape fiarta se pune o lingura de pasta de rosii, sare, piper.
Vara folosesc rosii.
Daca e prea subtire dizolv o lingura de faina cu putina apa si o pun peste fasole, o las sa mai fierba putin, adaug patrunjel verde si gata.



miercuri, 18 noiembrie 2009

Tarta cu mere



 

pentru umplutura: 3 mere curatate si taiate felii, o lingurita de scortisoara, stafide

pentru crema se amesteca: 250ml lapte cu 4 linguri de zahar, 2 linguri de faina,2 plicuri zahar vanilat, 2 oua batute cu furculita.

Aluatul:
125g margarina se freaca cu 300g faina apoi se aduga: 1 ou, 3 lingurig zahar, 1 varf cutit de sare, un praf de copt, 2-3 linguri lapte.
Se framanta un aluat care se da la rece timp de o ora.
Nu framantati prea mult aluatul chiar daca raman bucatele de margarina intregi.
Se ia o forma de tarta sau o tava ratunda, se unge cu putina margarina sau ulei si se pune aluatul avand grija sa tapetati si pereti lateral.
Se aseaza merele feliate, se presara scortisoara si stafidele si se pune crema.
Se da la cuptor.




Tiramisu



pentru crema:
4 oua,
120g zahar,
 2 plicuri zahar vanilat,
1 plic gelatina,
300ml frisca ,
2 linguri zahar pudra,
2-3 linguri de lichior sau coniac,
400g mascarpone
+
un pachet mare de piscoturi- 40buc.
200ml cafea putin indulcita,
1 esenta de rom

Se pun galbenusurile cu zaharul la fiert pe baie de aburi si se bat pana se formeaza o crema groasa.
Gelatina se hidrateaza cu 50ml lapte si se amesteca in crema de galbenusuri calduta.
Se mai lasa 2 minute pe aburi, se adauga zaharul vanilat si lichiorul, se da deoparte la racit.
Crema de mascarpone se mixeaza usor si se amesteca cu crema de galbenusuri, se pun si albusurile batute spuma cu zahrul pudra si frisca mixata.

Piscoturile se inmoaie usor in cafeaua indulcita si cu esenta de rom.
Se pune un rand de piscoturi, un strat de crema, piscoturi , crema....ultimul strat trebuie sa fie de crema se presara cacao deasupra.
Eu am imbracat tortul in frisca.
Se da la rece cateva ore bune.

luni, 16 noiembrie 2009

Premiu cu joculet

Acesta este un premiu nou, primit de la Mariana , ce contine si un joculet.
Joculetul consta in 10 intrebari la care trebuie sa raspund.


1.
In ce fel de animal ai vrea sa te reincarnezi ?
...nu m-am gandit nicioadata, stiu eu...pisica

2.
Ce ti-ar lipsi cel mai mult in viata ?
.... nu as putea trai fara familia mea, dar mai ales fara copii

3.
Ce apreciez cel mai mult la o persoana ?
...sinceritatea, veselia, tineretea sufleteasca

4.
Care-i culoarea preferata pentru haine ?
...imi place rosul, desi nu am prea multe am haine de aceasta culoare, este culoarea mea norocoasa

5.
Trei cuvinte care te definesc ca persoana...
...optimista, aeriana cateodata, vorbesc prea mult cateodata... sau mai des?!

6.
O calatorie pe care ai vrea sa o faci si tara pe care ai vrea sa o vizitezi ?
...sunt multe locuri pe care as vrea sa le vad, Cristian imi sopteste Hawai, dar cred ca cel mai mult Spania sa o vad pe mama

7.
Citatul/zicala preferata...
...Prieteni noi să-ţi faci, dar de cei bătrâni să nu te laşi

8.
Ce ti-ar place cel mai mult sa faci ?
...sa fiu sanatoasa sa-mi vad copii mari si fericiti

9.
Daca nu ai face ceea ce faci in fiecare zi, cu ce altceva ai dori sa-ti umpli timpul ?
...sa citesc mai mult, sa ma joc mai mult cu copiii

10.Care e cea mai mare extravaganta a ta ?

...nu stiu, nu am....sau poate am sa raspund ca Mariana ,Blogul!


Am sa-l dau mai departe la Silvia, Maria-Elena si Lili.

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Painici sau pogacele cu cascaval


 
Pentru ca e weekend avem zi de prajiturit, de jucat in bucatarie
asa ca ajutoarele mele s-au pus pe treaba.
De data aceasta am facut impreuna painici cu cascaval,
un fel de pogacele cu cascaval

Avem nevoie de:
550g faina
90 g untura de porc (6 linguri)
200 ml iaurt sau lapte
1 praf de copt
1/2 lingurita sare, 
1/2 lingurita piper
1 ou pentru uns
100g cascaval

Am framantat intre palme faina cu untura, apoi am adaugat iaurtul, praful de copt, sarea si piperul.
Am framantat alutul nu prea mult, doar cat sa se incorporeze ingredientele 
si am obtinut un aluat elastic.
 L-am lasat la rece jumatate de ora,
apoi am intins o foaie groasa de 1 cm si am decupat cercuri cu paharul.
Le-am asezat in tava, le-am uns cu ou si le-am presarat cu cascaval.
Am  bagat tava in cuptorul incalzit in prealabil
 si am copt painicile pana au devenit aurii, timp 10-15 minute la 180 de grade C.
 


Melci cu budinca




200 ml. lapte caldut
50 gr. unt topit si racit
5 linguri de zahăr
o priză de sare
2 plicuri zahăr vanilat
3 linguri de ulei
1 cub drojdie proaspata

1 ou
550 g faina

pt umplut: 

1 pachet de budinca vanilie,
 400ml lapte 
6 linguri zahar

Se dizolva drojdia in lapte cu o lingura de zahar si 2 linguri de faina, se lasa sa stea10 minute.
Oul se bate putin, se amesteca cu uleiul, zaharul, sarea, zaharul vanilat.
Se pune
peste drojdie o ceasca de faina si oul batut si se amesteca, apoi jumate din unt, o ceasca de faina , iar unt, iar faina . Se amesteca bine dupa fiecare.
Se framanta bine un aluat pe masa infainata.
Se lasa la crescut acoperit cu un prosop timp de o ora si jumatate.



Intre timp se prepara budinca si se lasa la racit, se amesteca din cand in cand pt a nu se depune pielita deasupra .
Pe masa prasarata cu faina se rastoarna aluatul si se imparte in 8.

 Fiecare bucata se intinde si se pune cate o ligura mare de budinca. Se ruleaza, se strang capetele si se modeleaza un melc.



Se lasa la crescut 20 minute , se ung cu ou si se coc la inceput la foc mic apoi la foc mare.
Nu da-ti focul la mare de la inceput pt ca se pot crapa.
Poza am facut doar la prima tava.








Printfriendly