marți, 25 octombrie 2011
duminică, 23 octombrie 2011
Tort diplomat cu fructe
tort diplomat cu fructe pentru o balanta
blat simplu insiropat cu suc de la fructe din conserva
crema vanilie si frisca + fructe
ornat in frisca
blat
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina cernuta,
1 praf de copt
crema
o budinca de vanile
4 linguri de zahar
400ml lapte
5 g gelatina
300ml frisca
cubulete de fructe din conserva
ornat
300ml frisca
2 linguri zahar pudra
pentru blat
separam albusurile de galbenusuri.
albusurile le mixam pana se formeaza o spuma destul de densa, adaugam zaharul treptat mixam in continuuare pana se topeste si se formeaza o spuma lucioasa, tare care nu curge.
adaugam si galbenusurile pe rand. apoi faina cernuta si praful de copt si amestecam usor cu lingura de jos in sus.
se coace in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina sau cu hartie de copt
se coace in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina sau cu hartie de copt
il lasam sa se raceasca, il taiem in doua pe orizontala si insiropam fiecare felie de blat cu sucul de la fructe
pentru cremapunem gelatina la inmuiat in putina apa pentru 10 minute, apoi o topim pe foc
preparam budinca din lapte si zahar, adaugam gelatina
frisca o mixam si o incorporam in budinca calduta.
umplem blaturile cu crema si ornam cu frisca mixata cu zaharul pudra
luni, 17 octombrie 2011
Tort Barbie Mariposa
2 blaturi de ciocolata, unul rotund, unul dreptunghiular
insiropate bine in sirop de zahar ars si rom
crema ganache de ciocolata
ornat in crema de frisca parfumata cu lamaie si vanilie
din pacate iar am uitat sa fac poza cu cel rotund
pentru asamblarea tortului, deorece aveam nevoie de un tort mare, am procedat asa:
am taiat blatul rotund in doua, am pus cele doua semicercuri spate in spate
am taiat blatul rotund in doua, am pus cele doua semicercuri spate in spate
blatul dretunghiular l-am taiat trei fasai egale,
dupa cum se vede doua le-am asezat lateral si una in mijloc
dupa cum se vede doua le-am asezat lateral si una in mijloc
apoi am delimitat aripile fluturelui dupa schita de mai jos
am departat aripile ....
si am inceput umplerea tortului
insiropat, umplut cu crema, insiropat, lipit bucatile intre ele cu crema ganache
si tortul gata ornat.....a avut 3,5 kg
joi, 6 octombrie 2011
Langosi....ca-n Banat
500g faina
300ml apa minerala
1 lingura sare
25g drojdie
putina apa calduta
1 lingura zahar
branza de oaie
1-2 linguri de smantana
se cerne faina, drojdia se dizolva in putina apa calduta impreuna cu zaharul si se lasa 5 minute pana incepe sa dospeasca
se toarna drojdia in mijlocul licheanului cu faina, se adauga sare si apa minerala.
se framanta un aluat moale, la nevoie se adauga faina dar putin cate putin, aluatul trebuie sa fie usor lipicios
se lasa la crescut la loc cald, fara curenti de aer
se unge bine masa cu ulei si se rastoarna alutul, il apasam usor cu mana unsa cu ulei...e important ca atunci cand lucram cu aluatul sa avem mainile uleiate! nu se foloseste sucitorul sau vergeaua!
si cu ajutorul unei forme decupam bile potrivit de mari pentru a modela langosii.....mie mi-au iesit 15 bucati, deoarece am facut o portie si jumatate.
se intinde fiecare bila cu mainile bineinteles, se presara branza rasa amestecata cu smantana
se lipesc marginile bine.
se prajesc in ulei bine incins, se pun la scurs de lei pe un servetel de hartie
se pot face si simpli....
pot fi serviti ca atare sau cu gem, smantana, sos de usturoi
luni, 3 octombrie 2011
Negresa cu crema de menta....Chocolate Mint Brownies
pentru tava mare de la aragaz....
blat de cacao:
6 oua, 10 linguri zahar, 6 linguri ulei, 8 linguri faina, 2 linguri cacao, un praf de copt
separam ouale, albusurile le batem spuma adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana se topeste tot zaharul
incorporam galbenusurile, apoi uleiul, faina, cacaoa si praful de copt
incorporam galbenusurile, apoi uleiul, faina, cacaoa si praful de copt
turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa bine cu ulei si presarata cu faina
coacem timp de 25 de minute la 180grade, facem testul cu scobitoarea....introducem scobitoarea in blat daca e copt ea va fi uscata.
lasam blatul sa se raceasca si il taiem in doua.
200g unt, 150g zahar pudra, 2 galbenusuri, 1 lingura esenta de menta, colorant verde
simplu: mizam untul, daca a lasat apa o indepartama, adaugam pe rand zaharul, galbenusurile, menta si coloratul....mixam bine si umplem blatul cu crema
glazura
150g ciocolata, 2 linguri lapte
se pune laptele la incalzit , adaugam ciocolata rupta bucatele, amestecam bine pana se topeste toata ciocolata
glazuram prajitura cu ciocolata
vineri, 23 septembrie 2011
Biscuiti spritati sau piscoturi
Biscuiti spritati sau piscoturi, o reteta a copilariei cu care ne rasfata mama cand eram mici.
La randul meu am facut-o de multe ori impreuna cu copii mei cand erau mici, anii au trecut si iata ca astazi am refacut acesti minunati biscuiti pentru care avem nevoie de
200g unt sau 2 linguri mari untura de porc/180g
2 linguri mari smatana/ 60g
2 oua
200g zahar
1 plic zahar vanilat
1ingurita bicarbonat de sodiu
coaja de portocala confiata sau rasa,
coaja de lamaie
Frământam bine între palme faina cu untul sau untura, apoi adaugam smantana, ouale, zaharul si vanilia,
bicarbonatul de sodiu stins cu putin oțet, punem si coaja de portocala sau lămâie.
Framantam aluatul cat mai puțin timp posibil, pana devine neted ce nu se lipește de maini.
La nevoie mai adaugam putina faina dar cu atenție, nu prea multa odată.
Trebuie sa tinem cont de faptul ca grasimea se topeste de la caldura mâinilor și ne putem păcăli, aluatul devenind foarte moale și dacă punem prea multa faina riscam sa obtinem niste biscuiti foarte tari.
De aceea nu este indicat sa framantam mult aluatul, ci doar atat cat sa se amestece toate ingredientele.
Lasam aluatul la frigider timp de 30 de minute.
Eu am avut noroc bineînțeles de ajutoare in primele poze, astazi m-am descurcat singura.
Asezam cu grija sulul obtinut in tava stropita cu putin ulei sau acoperita cu hârtie de copt și se taie în trei sau patru, depinde cât de lungi ii dorim.
Coacem biscuitii in cuptorul incalzit timp de 15 minute la 180de grade.
Se lasa sa se raceasca in tava, dacă incercam sa ii scoatem calzi se vor rupe.
După preferința se pot trece prin zahar pudra sau orna cu ciocolata....noi am renuntat la etapa asta pentru ca pur si simplu am mancat jumatate din biscuiti direct din tava de-abia rocorita!
A doua zi biscuitii vor fi mai buni si se vor inmuia.
marți, 20 septembrie 2011
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Printfriendly
Categories
afine
ajutoarele mele
aluaturi dospit
aluaturi dospite
aluaturi dulci
aperitive/gustari
banane
bauturi
bezea
bezea ciocolata
biscuiti
biscuiți
branza
budinca
cafea
camara
capsuni
cartofi
cascaval
chec
cheesecake
ciocolata
cozonaci
diplomat
diverse
diverse deserturi
dovleac
drojdie
dulceata
foi
foietaje
frisca
fructe
fursecuri
gem
iaurt
inghetata
lamaie
leapsa
mac
maioneza
mancaruri diverse
mascarpone
mere
miere de albine
napolitane
nuca
nuca de cocos
oua
paste
pâine
pizza
placinte
plăcinte
portocale
prajituri
prăjituri
premii
preparate cu carne
retete naturiste
rulada
salate
scorțișoară
sfaturi in bucatarie
smantana
supe/ciorbe
tarte
tort
torturi
torturi pt copii
untura
vanilie
visine
zmeura