sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Inimioare dulci

500g faina
250ml lapte caldut
200ml smanatana
1 ou
3 linguri zahar
1 cub drojdie
1/2 lingurita sare

1 galbenus de ou pentru uns
cacao, zahar

dizolvam drojdia in 100 ml lapte cald impreuna cu 1 lingura de zahar, presaram o mana de faina si lasam la dospit 10 minute
faina o cernem intr-un lighenus, facem o groapa in mijloc si punem drojdia, adaugam si restul ingredientrelor: oul, sarea, smatana,  zaharul ramas.
framantam un aluat pe care il lasam sa creasca circa o ora.
intindem aluatul pe masa presarata cu faina, taiem dreptungiuri de aproximativ 10/10 cm.
presaram pe fiecare bucata cacao si zahar, o rulam sul, paturim fiecare bucatica in doua, crestam pe jumatate si desfacem sulul astfel incat sa obtinem o inimioara...cred ca imaginile sunt mai explicite
lasam 10 minute sa se odihneasca si s acreasca frumos, le ungem cu ou batut si le coacem in cuptorul incalzit in prealabil la 180grade.

tips
imediat ce scoatem tava din cuptor o acoperim cu un servet de bucatrie umezit cu apa rece si o lasam asa pana se raceste.
astfel inimioarele vor ramane foarte moi.








miercuri, 2 noiembrie 2011

Salam de biscuiti cu banane




500g biscuiti
125g unt sau margarina
200ml lapte
6 linguri de zahar
cacao
3 banane
dupa preferinta:
esenta de rom, portocala,
zahar vanilat
1/2 cana nuca taiata bucatele
1/2 cana stafide
bucatele de rahat


dam biscuitii pe robot, razatoare sau ce avem, lasam cateva bucati de biscuiti mai marisoare.
topim pe foc zaharul in lapte, adaugam untul si amestecam bine pana se topeste si el. punem si stafidele.
dam deoparte si lasam sa se rocoreasca, cand e aproape rece adaugam biscuitii macinati, nucile, esentele, cacaoa

amestecam bine, la nevoie se mai poate adauga zahar sau lapte. trebuie sa avem o compozitie moale dar care poate fi modelata.
pe o foaie de naylon modelam un sul lung in mijlocul caruia punem bananele decojite.
stragem bine cu ajutorul naylonului si lasam la rece pana se intareste apoi taiem felii...pofta buna!

vineri, 28 octombrie 2011

Guguluf cu dovleac - Pumpkin gugelhupf



Reteta nu e cine stie ce complicata, dar rezultatul este delicios si avem nevoie doar de:
5 oua
200g zahar
500g piure dovleac
50ml ulei
1 lingura scortisoara
7 linguri mari de faina
1 plic praf de copt
nuca taiata marunt
stafide

Incepem prin a mixa ouale, adaugam treptat zaharul si continuam sa mixam pana  ce acesta se topeste, turnam treptat uleiul, apoi adaugam piureul de dovleac, nuca si stafidele, iar la final faina si praful de copt. Amestecam usor compozitia si o turnam in tava de guguluf unsa bine cu ulei si presarata cu faina.
Coacem la 180 de grade timp de 20- 25 de minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Il rasturnam pe o farfurie si il lasam la racit.
Se poate pudra cu zahar sau glasa cu ciocolata.

Pentru piureul de dovleac radem dovleacul si il calim cu o lingura de ulei pana se inmoaie.


7
Pentru glazura de ciocolata topim 100g de ciocolata impreuna cu 2-3 linguri de lapte si o turnam peste guguluful racit







marți, 25 octombrie 2011

Torturi de ciocolata

 doua torturi de ciocolata....
primul 
blat de cacao 
crema de ciocolata+ nuca macinata
 imbracat in crema de ciocolata
sirop de zahar ars si rom
 


blat de cacao
crema ciocolata
 sirop de zahar ars si rom
ornat in frisca


duminică, 23 octombrie 2011

Tort diplomat cu fructe


 tort diplomat cu fructe pentru o balanta
blat simplu insiropat cu suc de la fructe din conserva
crema vanilie si frisca + fructe
ornat in frisca

blat
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina cernuta,
1 praf de copt
crema
o budinca de vanile
4 linguri de zahar
400ml lapte
5 g gelatina
300ml frisca
cubulete de fructe din conserva
ornat
300ml frisca
2 linguri zahar pudra

pentru blat
separam albusurile de galbenusuri.
albusurile le mixam pana se formeaza o spuma destul de densa, adaugam zaharul treptat mixam in continuuare pana se topeste si se formeaza o spuma lucioasa, tare care nu curge.
adaugam si galbenusurile pe rand. apoi faina cernuta si praful de copt si amestecam usor cu lingura de jos in sus.
se coace in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina sau cu hartie de copt
il lasam sa se raceasca, il taiem in doua pe orizontala si insiropam fiecare felie de blat cu sucul de la fructe
pentru crema
punem gelatina la inmuiat in putina apa pentru 10 minute, apoi o topim pe foc

preparam budinca din lapte si zahar, adaugam gelatina
frisca o mixam si o incorporam in budinca calduta.
umplem blaturile cu crema si ornam cu frisca mixata cu zaharul pudra









luni, 17 octombrie 2011

Tort Barbie Mariposa


2 blaturi de ciocolata, unul rotund, unul dreptunghiular
insiropate bine in sirop de zahar ars si rom
crema ganache de ciocolata 
ornat in crema de frisca parfumata cu lamaie si vanilie

din pacate iar am uitat sa fac poza cu cel rotund
pentru asamblarea tortului, deorece aveam nevoie de un tort mare, am procedat asa:
am taiat blatul rotund in doua, am pus cele doua semicercuri spate in spate
blatul dretunghiular l-am taiat trei fasai egale,
dupa cum se vede doua le-am asezat lateral si una in mijloc
apoi am delimitat aripile fluturelui dupa schita de mai jos




  





am departat aripile ....

si am inceput umplerea tortului
insiropat, umplut cu crema, insiropat, lipit bucatile intre ele cu crema ganache



si tortul gata ornat.....a avut 3,5 kg


joi, 6 octombrie 2011

Langosi....ca-n Banat


am scris ca-n Banat deoarece am mai mancat langosi si in alte parti dar nu au fost asa cum ma asteptam, nu mi-a placut aluatul! era dulce ca de gogosi, desi pentru a face langosi se prepara un aluat mai simplu cu alte ingrediente, asadar:

500g faina
300ml apa minerala
1 lingura sare
25g drojdie
putina apa calduta
1 lingura zahar
branza de oaie
1-2 linguri de smantana

se cerne faina, drojdia se dizolva in putina apa calduta impreuna cu zaharul si se lasa 5 minute pana incepe sa dospeasca
se toarna drojdia in mijlocul licheanului cu faina, se adauga sare si apa minerala.
se framanta un aluat moale, la nevoie se adauga faina dar putin cate putin, aluatul trebuie sa fie usor lipicios
se lasa la crescut la loc cald, fara curenti de aer

se unge bine masa cu ulei si se rastoarna alutul, il apasam usor cu mana unsa cu ulei...e important ca atunci cand lucram cu aluatul sa avem mainile uleiate! nu se foloseste sucitorul sau vergeaua!
 si cu ajutorul unei forme decupam bile potrivit de mari pentru a modela langosii.....mie mi-au iesit 15 bucati, deoarece am facut o portie si jumatate.
se intinde fiecare bila cu mainile bineinteles, se presara branza rasa amestecata cu smantana
se lipesc marginile bine.
 se prajesc in ulei bine incins, se pun la scurs de lei pe un servetel de hartie

se pot face si simpli....
pot fi serviti ca atare sau cu gem, smantana, sos de usturoi






Printfriendly