marți, 10 aprilie 2012

Tort "Raza de Soare"

un titlu frumos, nu-i asa?.... eu zic ca-l merita!
pentru ca e un tort delicios 
contine un blat crocant,
 altul pufos, jeleu de afine si capsuni
 crema fina de vanilie cu bucatele de ciocolata 
si o crema delicioasa de capsuni, 
numai buna acum la inceput de primavara!
 hai ca l-am laudat destul:)


 


Pentru baza vom pregati un blat nisipos din:
100g unt,
150g faina,
50g zahar,
1 varf de sare,
1 plic zahar vanilat,
1 galbenus de ou,
Se framanta un aluat din toate ingredientele si se da la rece 30 minute.
Apoi se intinde in tava o foaie rotunda cu diametru de 26cm si se coace la 180 de grade timp de 15 minute.
Foaia coapta se unge cu 2 linguri de dulceata sau jeleu de capsuni...eu am avut dulceata de afine.

pentru blatul pufos de pandişpan:
5oua,
180g zahar,
2linguri amidon de porumb,
10g praf de copt,
120g faina
Ouale se bat spuma cu zaharul, se adauga faina, amidonul si praful de copt.
Se amesteca usor cu o lingura si se toarna in tava cu diametru de 26cm.
Se coace la 180 grade timp de 30 minute.
Rece se taie in trei felii.
Felia care a fost la baza blatului se opreste pentru partea de sus a tortului.
A doua felie se pune peste foaia unsa cu dulceata.
Un castron cu dimensiunea de 22-24 cm. se tapeteaza cu folie de naylon sau aluminiu.
Ultima felie de blat se aseaza in interiorul castronului si turnam crema de vanilie in interior apoi dam  vasul la rece...eu l-am pus in congelator cam 45 minute, pana crema s-a intarit.

pentru crena de vanilie:
10g gelatina
2-3 linguri fulgi de ciocolata
400ml smantana grasa 25%
60g  zahar pudra,
1ou,
200ml lapte,
2linguri mari amidon de porumb,
50g zahar,
1 esenta de vanilie
Se amesteca oul cu zaharul si amidonul, apoi se pune laptele, se amesteca bine si se pune pe foc.
Se fierbe crema pana se ingroasa, se adauga vanilia apoi se lasa la racit.
Gelatina se pune la inmuiat pentru 15 minute apoi se topeste la foc mic, fara a se fierbe.
In vasul de la mixer se pune smantana, zaharul pudra, se mixeaza putin, se pune crema racita, apoi gelatina racorita.
Adaugam si fulgi de ciocolata.

Crema de capsuni
500ml smantana grasa 25%
400g capsuni,
100g zahar pudra,
10g gelatina
Fructele se paseaza cu furculita.
Se opreste putin suc pentru jeleul ce se pune la final pe tort.
Smantana se mixeaza cu zaharul si fructele.
Gelatina se pune la hidratat cu 50ml apa, apoi se topeste. Se lasa sa se raceasca apoi se amesteca in crema cu capsuni.




Jeleu de capsuni:
10g gelatina,
 450ml suc de capsuni..eu am avut cam 100g de la capsuni si am completat cu apa
Gelatina se tine 15 minute la hidratat in sucul de capsuni apoi se topeste.
Se toarna rece peste tort.

Asamblarea se face in forma cu inel detasabil:

Se scoate tortul de la rece si se rastoarna peste cele doua blaturi.
Se pune inelul la tort, si se toarna crema de capsuni si cea de a treia foaie de blat.
Se da tortul la rece apoi se orneaza cu jeleu de capsuni.

 

luni, 9 aprilie 2012

Prajitura greceasca

o prajitura foarte buna, seamana la gust cu savarina, dar zic eu ca e mai buna!
reteta originala o gasiti pe blogul 


Ingrediente :
1 pachet foi placinta 400gr
si
200ml pahar ulei
200g zahar
200 ml iaurt
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
4 oua
1 fiola esenta de rom
1 esenta de portocale

rupem foile de placinta bucatele mici
 ouale le batem putin si le amestecam cu restul ingredientelor.
ungem un vas de yena cu unt si turnam compozitia.
dam tava la cuptor la 180grade timp de 35 minute, pana devine rumena la suprafata.

Ptr sirop:
6linguri zahar
350ml de apa
punem zaharul intr-o cratita pe foc, cand s-a caramelizat o dam deoparte si turnam cu atentie apa .
 mai tinem siropul pe foc cateva minute pana se topeste tot zaharul.
peste prajitura calda turnam siropul in mai multe reprize, ea va absorbi treptat tot siropul.




 
 

joi, 5 aprilie 2012

Napolitane cu crema de biscuiti si ciocolata de casa



avem nevoie de:
2 foi mari de napolitane

pentru stratul de bisuiti:
300g biscuiti
250g zahar
esenta de rom
2 linguri de cacao 

se pune zaharul la caramelizat, se stinge cu 1 cana si jumatate de apa.
biscuitii se macina si se adauga peste siropul de zahar racorit, se pune cacaoa si esenta de rom.
se ung doua foi de napolitana cu aceasta compozitie.

 

pentru stratul de ciocolata:
5 linguri de apa
200g zahar
200g unt
350g lapte praf
zaharul si apa se pun pe foc sa fiarba 5 minute, se adauga untul.
laptele praf se cerne si se pune peste siropul de zahar. se amesteca repede pentru a nu se forma cocoloase.
se unge cu crema obtinuta una din foaile de napolitana...cu atentie pentru a nu deranja stratul de biscuiti. cealalta foaie se pune deasupra cu parte cu crema de biscuiti in jos.
se da la rece si se taie a doua zi.




miercuri, 4 aprilie 2012

Mega Muffins


 avem nevoie de:
125g unt 
3 oua
120g zahar
6 linguri lapte
120g faina
5g praf de copt
1 fiola esenta de portocale sau lamaie
1 fiola esenta de rom
3 lingurite de cacao

Topim untul si-l lasam sa se raceasca
Galbenusurile le freacam cu zahar pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.
Adaugam untul rece, laptele si la urma fainA impreuna cu praful de copt.
Batem albusurile spuma si le adaugam la compozitia de galbenusuri si amestecam usor.
Impartim compozitia in doua: una o vom aroma cu esenta de portocale, cealalta cu esenta de rom si cacao.

Forma de mufiins o ungem cu unt sau ulei si o tapetam cu faina.
 pune compozitia in  forma alternand pe cea simpla cu cea de cacao. ....un polonic alb , unul negru...etc
Introducem tava la cuptor la 180 grade. 
Este gata cand scobitoarea introdusa in mijlocul prajiturii iese curata.



decoram  prajitura dupa gust si imaginatie, eu am pudrat doar zahar, dar se poate face o glazura de ciocolata.

 
De la dian@'s cakes

joi, 29 martie 2012

Prajitura sah



 Blat
7oua
250g zahar
 7 linguri mari de faina
10g praf de copt
2-3 linguri cacao

batem albusurile, adaugam treptat zaharul.
mixam in continuare pana obtinem o spuma densa si lucioasa, apoi incorporam galbenusurile.
 la urma punem faina cernuta si praful de copt si amestecam usor cu lingura.
impartim conmpozitia in doua castroane, o parte o coloram cu cacao.
coacem doua blaturi unul alb si unul maro in tava mare de la aragaz 28/38cm.


  cu ajutorul unui pahar decupam cercuri si inlocuim cercurile intre ele....cum se vede in imaginii .


Pentru crema: 
 1 plic crema de vanilie
esenta de portocale
200 ml lapte
100ml frisca lichida
 turnam plicul de crema intr-un bol, punem laptele si mixam la viteza mica, apoi punem restul de frisca si esenta de portocale, mixam pana obtinem o crema groasa...la nevoie se poate subtia cu putin lapte.

Sirop:
 300ml apa si 4 linguri de zahar se fierb se foloseste rece.

Asamblare:
insiropam usor primul blat, intindem uniform crema si asezam cu atentie cel de-al doilea blat.
il insiropam si pe el. lasam prajitura sa stea la rece 30 minute si o glasam cu ciocolata.













vineri, 9 martie 2012

Tort cu frisca , fructe si glazura de ciocolata



blat din 6 oua, 12 linguri zahar,50ml ulei, 9 linguri faina, 1 plic praf de copt
 albusurile se bat spuma, se adauga zaharul treptat, se mixeaza bine pana acesta se topeste,  se adauga galbenusurile si uleiul, apoi faina si praful de copt.
se coace blatul in cuptorul incalzit in prealabil. rece se taie in doua.

pt sirop: sucul de la fructe plus apa pana obtinem 400ml lichid, se indulceste cu zahar
se insiropeaza blatul rece

crema de frisca : 500ml frisca, 3 linguri de zahar pudra, suc de lamaie, o conserva fructe tropicale.
 frisca se mixeaza cu zaharul pudra si sucul de lamaie, se adauga fructele taiate cubulete mici.

pentru ornat: 200ml frisca, 1 lingura zahar pudra, suc de lamaie
frisca se mixeaza cu zaharul pudra si sucul de lamaie.

glazura de ciocolata: 150g ciocolata cu lapte, 100ml frisca lichida.
se incalzeste frisca se adauga ciocolata rupta bucatele s eamesteca bine pana se topeste.
 se glaseaza tortul cu glazura calduta.

asamblare: blatul se aseaza in tava cu perete detasabil, se insiropeaza, se pune jumatate de crema, apoi al doilea blat, se insiropeaza, se pune si restul  de crema.
se da la rece, apoi se glaseaza cu ciocolata.







Printfriendly