un titlu frumos, nu-i asa?.... eu zic ca-l merita!
pentru ca e un tort delicios
contine un blat crocant,
altul pufos, jeleu de afine si capsuni
altul pufos, jeleu de afine si capsuni
crema fina de vanilie cu bucatele de ciocolata
si o crema delicioasa de capsuni,
numai buna acum la inceput de primavara!
hai ca l-am laudat destul:)
hai ca l-am laudat destul:)
Pentru baza vom pregati un blat nisipos din:
100g unt,
150g faina,
50g zahar,
1 varf de sare,
1 plic zahar vanilat,
1 galbenus de ou,
Se framanta un aluat din toate ingredientele si se da la rece 30 minute.
Apoi se intinde in tava o foaie rotunda cu diametru de 26cm si se coace la 180 de grade timp de 15 minute.
Foaia coapta se unge cu 2 linguri de dulceata sau jeleu de capsuni...eu am avut dulceata de afine.
pentru blatul pufos de pandişpan:
5oua,
180g zahar,
2linguri amidon de porumb,
10g praf de copt,
120g faina
180g zahar,
2linguri amidon de porumb,
10g praf de copt,
120g faina
Ouale se bat spuma cu zaharul, se adauga faina, amidonul si praful de copt.
Se amesteca usor cu o lingura si se toarna in tava cu diametru de 26cm.
Se coace la 180 grade timp de 30 minute.
Rece se taie in trei felii.
Felia care a fost la baza blatului se opreste pentru partea de sus a tortului.
Felia care a fost la baza blatului se opreste pentru partea de sus a tortului.
A doua felie se pune peste foaia unsa cu dulceata.
Un castron cu dimensiunea de 22-24 cm. se tapeteaza cu folie de naylon sau aluminiu.
Ultima felie de blat se aseaza in interiorul castronului si turnam crema de vanilie in interior apoi dam vasul la rece...eu l-am pus in congelator cam 45 minute, pana crema s-a intarit.
Un castron cu dimensiunea de 22-24 cm. se tapeteaza cu folie de naylon sau aluminiu.
Ultima felie de blat se aseaza in interiorul castronului si turnam crema de vanilie in interior apoi dam vasul la rece...eu l-am pus in congelator cam 45 minute, pana crema s-a intarit.
pentru crena de vanilie:
10g gelatina
2-3 linguri fulgi de ciocolata
400ml smantana grasa 25%
60g zahar pudra,
1ou,
200ml lapte,
2linguri mari amidon de porumb,
50g zahar,
1 esenta de vanilie
Se amesteca oul cu zaharul si amidonul, apoi se pune laptele, se amesteca bine si se pune pe foc.
Se fierbe crema pana se ingroasa, se adauga vanilia apoi se lasa la racit.
Gelatina se pune la inmuiat pentru 15 minute apoi se topeste la foc mic, fara a se fierbe.
2-3 linguri fulgi de ciocolata
400ml smantana grasa 25%
60g zahar pudra,
1ou,
200ml lapte,
2linguri mari amidon de porumb,
50g zahar,
1 esenta de vanilie
Se amesteca oul cu zaharul si amidonul, apoi se pune laptele, se amesteca bine si se pune pe foc.
Se fierbe crema pana se ingroasa, se adauga vanilia apoi se lasa la racit.
Gelatina se pune la inmuiat pentru 15 minute apoi se topeste la foc mic, fara a se fierbe.
In vasul de la mixer se pune smantana, zaharul pudra, se mixeaza putin, se pune crema racita, apoi gelatina racorita.
Adaugam si fulgi de ciocolata.
Crema de capsuni
500ml smantana grasa 25%
400g capsuni,
100g zahar pudra,
10g gelatina
Fructele se paseaza cu furculita.
Se opreste putin suc pentru jeleul ce se pune la final pe tort.
Smantana se mixeaza cu zaharul si fructele.
Gelatina se pune la hidratat cu 50ml apa, apoi se topeste. Se lasa sa se raceasca apoi se amesteca in crema cu capsuni.
500ml smantana grasa 25%
400g capsuni,
100g zahar pudra,
10g gelatina
Fructele se paseaza cu furculita.
Se opreste putin suc pentru jeleul ce se pune la final pe tort.
Smantana se mixeaza cu zaharul si fructele.
Gelatina se pune la hidratat cu 50ml apa, apoi se topeste. Se lasa sa se raceasca apoi se amesteca in crema cu capsuni.
Jeleu de capsuni:
10g gelatina,
450ml suc de capsuni..eu am avut cam 100g de la capsuni si am completat cu apa
Gelatina se tine 15 minute la hidratat in sucul de capsuni apoi se topeste.
Se toarna rece peste tort.
Asamblarea se face in forma cu inel detasabil:
Se scoate tortul de la rece si se rastoarna peste cele doua blaturi.
Se pune inelul la tort, si se toarna crema de capsuni si cea de a treia foaie de blat.
Se da tortul la rece apoi se orneaza cu jeleu de capsuni.