pentru aluatul dospit avem nevoie de:
450g faina
80g zahar
2 galbenusuri
250ml lapte
1 praf de sare
20g drojdie proaspata /un pliculet de 7g uscata
pentru uns foaia:
100g unt sau rama moale
100g zahar
150g nuca macinata
2 linguri scortisoara
1 esenta de rom
in plus pentru stopit:
150ml lapte
100g zahar
10g zahar vanilat
Drojdia o dizolvam in laptele cadut. Faina o cernem intr-un lighenus si facem o groapa in mijloc, turnam laptele cu drojdia, punem zaharul, ouale, sarea o punem intr-un colt pentru a nu ajunge in contact direct cu drojdia. Framantam aluatul pana devine netet si il lasam la crescut 30 de minute la loc caldut.
Pe masa presarata cu faina intindem o aluatul, il ungem cu untul frecat cu zahar si rom. Presaram cu nuca si scortisoara, apoi rulam.
Cu un cutit bine ascutit crestam sulul obtinut, o felie o tragem spre exterior, alta spre interior....imaginile de mai jos sunt poate mai explicite decat cuvintele mele
Asezam floarea in tava si o lasam la crescut cateva minute, apoi o bagam la cuptor la 180 grade.
Laptele il amestecam cu zaharul si vanilia.
Dupa 15 minute o scoatem si o stropim cu jumatatea din cantitatea de lapte amestecat cu zahar si vanilie. Introducem tava la cuptor, dupa alte 15 minute o scoatem din nou si o stropim cu restul de lapte. O bagam la cuptor si o mai tinem cam 10 minute pana se rumeneste frumos.