joi, 14 februarie 2013

Musaca de cartofi


 


1kg cartofi
200g smantana
4 oua
pentru sos ragu:
2 linguri de ulei
2 cepe
1 morcov mai mic
4 linguri pasta de rosii sau 1/4 l suc de rosii
500g carne macinata porc, vita, amestec
sare, piper, busuioc, patrunjel verde, 2 foi de dafin
 pentru uns vasul: putin unt  si 2-3 linguri pesme

Cartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja cu o lingura de sare. Cand sunt fierti se scurg de apa si se lasa la racit, apoi se taie felii groase.
Ceapa se taie marunt, morcovul se rade, ardeiul se taie cubulete.
Se caleste ceapa in ulei incins pana devine sticloasa, apoi se adauga carnea, se amesteca bine si se tine pe foc pana isi schimba culoarea. Se pune morcovul si ardeiul, se potriveste de sare si piper, se pune si busuiocul, foile de dafin.patrunjelul tocat. Se lasa sa fiarba inabusit la foc potrivit adaugand apa la nevoie, dar nu foarte multa, compozitia trebuie sa scada spre final. Cand carnea este fiarta se opreste focul si se lasa la racit, apoi se amesteca cu 2 linguri din pasta de rosii, 2 oua batute si smantana...nu uitati sa scoateti foile de dafin.
Vasul care va merge la cuptor se unge cu unt si se preseaza pesmet.
Asezam in straturi cartofi taiati felii si compozitia de carne. Ultimul start trebuie sa fie de cartofi.
Se bat celelalte doua oua impreuna cu pasta de rosii apoi se toarna peste cartofi, se presara putin pesmet.
Optional se poate rade cascaval si pune bucatele de unt.
Se da vasul la cuptor si lasam cam 30-40 minute pana se rumeneste frumos si se incheaga bine musacaua.

marți, 12 februarie 2013

Amandine




reteta pentru o tava mare 38/28cm
Blat: 8 oua, 12 linguri zahar, 8 linguri faina, 1praf de copt, cacaua
Se separa albusurile de galbenusuri si se mixeaza bine cu zaharul. Se pun galbenusurile, apoi faina, cacaua si praful de copt. Se amesteca usor si se toarna in tava. Se coace la 180 grade C aproximativ 25-30 de minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Rece se taie in doua pe orizontala, se insiropeaza si se umple cu crema.

Crema folosita poate fi un ganache de ciocolata sau o crema fiarta pe baie de aburi (o recomand pentru ca e mai gustoasa) o gasiti aici: Tortul Amandina
Ganache de ciocolata din: 300ml frisca, 200g ciocolata, vreo 3-4 linguri nutella, rom, 100g rama
Ciocolata se topeste impreuna cu frisca, se lasa la racit apoi se mixeaza bine, se adauga crema de nutella,  untul si romul.

Sirop de zahar ars: 200g zahar, 300ml apa, 2 esente rom
 Zaharul se pune intr-o craticioara la foc mic, se amesteca continuu pana devine auriu, apoi se stinge cu apa. Se foloseste rece aromat cu esenta de rom

Glazura: 200g ciocolata, 100ml frisca lichida
Ciocolata rupta bucatele mici se topeste impreuna cu frisca pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde.

 
 
 
 

vineri, 8 februarie 2013

Cascaval pane

 
250 g cascaval
2 oua
 faina
 pemet
 sare
 piper

Cascavalul se taie felii groase de 7 mm.
 Ouale se bat, se condimenteaza cu sare si piper dupa preferinta.
Se da fiecare felie prin faina, ou batut, pesmet, ou batut si din nou pesmet. E important sa fie complet acoperit cascavalul cu ou si pesmet.
Se pune la prajit in ulei foarte bine incins pe ambele parti. Se tine foarte putin pe foc, doar atat cat sa se rumeneasca pesmetul.
Se scoate cu grija si se pune pe hartie absorbanta.




vineri, 1 februarie 2013

Prajitura rasturnata cu mere

 

 o prajitura cu mere rapida si foarte usor de facut
 avem nevoie de :
 4-5 mere, scortisoara
pentru tapetat cratita: 7 linguri zahar
pentru blat: 5 oua, 10 linguri zahar, 5 linguri lapte, 5 linguri ulei, 
8 liguri faina, 1 praf de copt

 Incepem cu pregatirea cratitei in care vom coace prajitura, eu folosesc una cu diametrul de 28 cm.
Se arde zaharul direct in cratita la foc mic, amestecand mereu pana cand se topeste tot zaharul.
Rotim cratita astfel incat zaharul sa tapeteze fundul dar si peretii vasului..... cam de 3-4 cm inaltime.
Merele se curata de coaja, se taie felii si se raspandesc pe fundul cratitei, se presara cu scortisoara
Pregatim blatul:
Albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul, cand acesta s-a topit incorporam galbenusurule, apoi pe rand laptele si uleiul. La sfarsit incorporam si faina impreuna cu praful de copt.
Turnam compozitia peste mere si introducem la cuptor la 180 grade C, pentru 30 de minute.
 Se face testul cu scobitoarea, daca iese uscata prajitura este gata. Se scoate din cuptor si se lasa la odihnit cam 15 minute. apoi se rastoarna pe un platou.




miercuri, 30 ianuarie 2013

Spirale din foietaj cu branza




1 pachet aluat de foietaj de 800g
branza telemea
2 oua
sare, piper

Foietajul decongelat se desface si se unge cu ou batut. 
Se presara branza rasa doar pe jumatate din aluat si se acopera cu cealalta jumatate .
Se taie in doua pentru a fi mai usor de manipulat si se intinde usor cu sucitorul, se unge iar cu ou si se presare branza rasa. 
Se taie fasii late de 2cm care apoi se rasucesc, se ung cu ou si se presara seminte de susan.
Se coc in cuptorul bine incins la 180grade pana devin aurii.








duminică, 20 ianuarie 2013

Galuste pe pat de capsuni



un desert foarte delicios, galuste (gogosi ) din aluat dospit pe jeleu de capsuni
merg foarte bine si cu fructe de padure sau zmeura
Pentru aluat:
 500g faina
80g zahar
1/2 lingurita sare
200 ml. lapte cald
50g drojdie proaspătă
2 galbenusuri de ou
50g unt moale

Pentru jeleu:
500g capsuni
150g zahar
2 lingurite amidon
Se pregateste jeleul: capsunile se amesteca cu zaharul si se pun pe foc. Cand incepe sa fiarba se da deoparte, se paseaza putin capsunile, se adauga amidonul dizolvat in putina apa. Se amesteca bine si se toarna jeleul obtinut in vasul pregatit pentru cuptor.
 
Pentru galuste se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Se lasa la dospit aproximativ 10 minute, pana isi mareste volumul.
Intr-un lighenus se cerne faina, se pune drojdia dospita, zaharul, praful de zare, galbenusurile de ou si untul moale. Se framanta un aluat si se lasa la crescut o ora.
 Se imparte aluatul in 16 bile ( putin mai mari decat un ou) si se aseaza peste capsuni lasand distanta intre ele.

Se acopera cu folie de naylon si se lasa la crescut 30 de minute, se ung cu ou si se coc timp de 35-40 de minute la 180grade C.
Se servesc galustele presarate cu zahar pudra alaturi de sosul de capsuni.




duminică, 13 ianuarie 2013

Negresa cu nuci si bezea

 
 blat:
200g ciocolata
200g unt moale
200g zahar
6 oua
1 vanilie
220g faina
1 praf de copt
1 cana nuci taiate
bezea:
6 albusuri
200g zahar

Ciocolata se taie marunt si se topeste pe baie de aburi.
Untul se mixeaza cu zaharul, se adauga pe rand mixand dupa fiecare: ouale, vanilia si ciocolata.
Faina cernuta se amesteca cu praful de copt si se pune in compozitia de mai sus. Se amesteca usor cu o paleta.
Se toarna compozitia in tava mare tapetata cu hartie de copt.
Se coace blatul la 180 de grade C, timp de 25 minute.
Intre timp albusurile se mixeaza cu zaharul pana se obtine o spuma densa ce nu curge.
Se scoate blatul din cuptor (nu trebuie sa fie complet copt) si se  intinde spuma de albus peste el. Se lucreaza rapid.
Se introduce din nou tava la cuptor la 150 degrade pana bezeaua devine aurie si s-a intarit. Se opreste cuptorul si se lasa prajitura sa se raceasca in el, astfel a doua zi se va forma pe ea mici bobite aurii ca de roua.
Se taie cu un cutit ascutit introdus din cand in cand intr-un pahar cu apa.



Printfriendly