miercuri, 20 noiembrie 2013

Coca-cola muffins

 
 
 
Avem nevoie de:
100 gr. unt
150 gr. zahăr
150 gr. făină
2 lingurite praf de copt
2 linguri cacao
2 oua
125 ml. Coca-Cola.
Pentru glazura:
100 gr. zahăr praf
10 gr. cacao
4 linguri de Coca-Cola.

Se amesteca faina cu praful de copt, cacao si zahărul. Se adăuga untul topit si răcit, ouăle batute putin cu furculita si sucul de coca-cola, se amestecă bine.
In tava de muffins se pun hartiutele de copt si se umple pe treisferturi cu compozitie.
Se da la cuptor aproximativ 30 de minute la 180 C. Sunt gata daca trec testul cu scobitoarea.
În timp ce muffinsurile se coc se pregateste glazura. Pentru a face acest lucru, se amestecă zaharul pudra cu cacaua si se toarnă cate putin coca-cola, amestecand bine.  
Se ung muffinsurile reci cu glazura.
Pofta buna!!







marți, 19 noiembrie 2013

Supa de mazare cu piept de pui si galuste de faina



 Ingrediente:
1 ceapa
1 morcov
2 linguri ulei
450g mazare verde
400g piept de pui 
sare, piper

pentru galuste:
3 oua
1/2 lingura ulei
faina
1 praf de sare

Se incinge uleiul, se pune ceapa taiata cubulete si morcovul felii, se presara un praf de sare (nu lasa ceapa sa se arda) si se calesc doua-trei minute, apoi se pune pieptul de pui taiat cubulete se amesteca pana se caleste pe toate partile, se adauga mazarea, se completeaza cu o cana de apa, se condimenteaza cu sare si piper..
Se lasa la fiert pe foc potrivit, cu capacul pus pe o parte, pana cand pieptul de pui si mazarea au fiert. 

Compozitia pentru galustele se pregateste doar cand carnea este fiarta si se pun imediat la fiert.
Se bat oule cu furculita, se pune sarea si uleiul si se adauga treptat, trepat faina pana se obtine o compozite putin mai groasa decat cea de clatite....din pacate nu am masurat cantitatea de faina, eu pun la ochi aproximativ 300g, conteaza si marimea oualelor.
Cu o lingura uda se ia un pic din compozitie si se pune in oala cu supa, se lasa sa cada usor de pe lingura.
Se completeaza cu putina apa si se lasa la fiert la foc mic. Se serveste cu patrunjel sau marar verde, dupa gusul fiecaruia. 
Pofta buna!

Ardei iuti murati pentru iarna

 
reteta este preluata de la prietena mea, Elena
 800g ardei iuti
2ceape
3 morcovi
2 linguri zahar
4 linguri sare
1l otet 

La pregatirea acestor ardei am folosit manusi de unica folosinta,
 pentru ca ardeii iuti arde pielea ......nu riscati sa taiati ardeii cu mana goala!!!!!!
Ardeii i-am spalat si taiat felii si i-am curatat partial de seminte,
Ceapa am taiat-o solzisori si morcovul rondele.
Am pus ardeii, ceapa si morcovul intr-un vas incapator.
Am adaugat sarea si zaharul si am amestecat bine.
Am pus totul in borcane, presand usor, am turnat otet pana la gura borcanului.
Le-am capsat si le-am pus in camara.
Sunt foarte, foarte buni!
Dupa preferinte puteti adauga leustean sau marar. 





luni, 18 noiembrie 2013

Gulas din carne de porc


 

800 g carne de porc
500 g cartofi  
1 morcov
80 g ulei 
3 cepe 
1 ardei gras roşu 
3 linguri pastă de tomate 
300 g roşii 
 200 ml vin
 1 lingurita boia de ardei iute
sare
piper
1 foaie de dafin

1 lingurita decimbru
1 lingura de zahar
  Ceapa, morcovul si ardeiul se taie cubulete si se caleste in ulei, se adauga carnea taiata cubulete si se tine pe foc pana isi schimba culoarea. Se stinge cu o cana de apa si se fierbe inabusit cu capacul asezat intr-o parte pe oala, la foc potrivit timp de 20 de minute. Se pune vinul, pasta de rosii, boiaua iute, dafinul, cimbrul si se potriveste la gust cu sare, piper si zahar.
  Se acopera si se fierbe inca 40 de minute amestecand din cand in cand si completand cu apa la nevoie.
Cand carnea este aproape fiarta se pun cartofii cubulete si se mai tine pe foc 15 minute.



duminică, 17 noiembrie 2013

Branza din lapte de capra

Vara asta am experimentat foarte mult in ale branzei, trebuie rabdare multa, exercitiu si respectarea corecta a pasilor. Daca la alte retete functioneaza vorba romaneasca: lasa ca merge si asa! ei bine de data asta nu!
Asadar m-am hotarat sa scriu cateva randuri din experientele mele, daca aveti idei, sfaturi sugestii le astept cu mult drag!!
Sursa mea de lapte este Stela, vedeta familiei, mama eroina de trei iezi cucuietzi .....si rivala mea totodata, cred ca e mai alintata decat mine.

 Despre cheag:
Multa lume intreaba de cheag unde se gaseste, cum se prepara...
La stana se obtine din stomac de vitel sau miel tanar....nu cunosc mai multe despre aceasta metoda.
In orase se gaseste la farmaciile veterinare dar si la unele alimentari sub forma de pastile si sub forma de praf.
Dizolvate in apa se poate pastra saptamanii bune la frigider.
Eu am tinut sticluta preparata timp de vreo doua luni in frigider.


   
Preparare:
10l lapte proaspat
2 1/2 linguri cheag
2 linguri suc de lamaie sau otet sau iaurt

Avem nevoie de o strecuratoare si o bucata mare de tifon.
Laptele l-am pus intr-o oala mare si l-am incalzit, putin mai mult decat temperatura de muls.
Eu nu am termometru, dar stiu ca avem nevoie de 35 grade C. asa ca fac proba cu degetul.



 
 Opresc focul, pun zeama de lamaie si cheagul. Amestec bine, acopar oala si las sa stea cam 2 ore pana se incheaga.....depinde si de temperatura de afara.
Cu un cutit lung trag pana la fundul oalei linii orizontale si verticale 
apoi las sa se odihneasca si sa se ridice zerul deasupra. 

 Pregatesc strecuratoarea, pun tifonul in doua peste ea si incep sa adun branza.

La inceput scot cu o cana (sau polonic) o parte din zer, apoi cu paleta cu gauri mari adun cheagurile de branza, la sfarsit torn toata compozitia in strecuratoarea cu tifon si las la strecurat pana se scurge o mare parte din zer, leg tifonul ca o si-l agat la scurs in camara la rece.





 Dupa vreo ora desfac cu atentie tifonul, amestec cu atentie branza si o pun din nou las curs.
Fac treaba asta de doua ori, apoi las branza la scurs pana la ultima picatura.
Cateodata pun bocceluta in strecuratoare cu o greutate deasupra...o farfurie intoarsa cu un borcan deasupra. 

Cam asa arata branza la final, nu e o poza prea fantastica...imi cer scuze.
 

marți, 12 noiembrie 2013

Semilune cu nuca


Semilune cu nuca, o prajitura delicioasa!!
Daca sunteti amatori de dulciuri cu nuca nu ezitati sa preparati aceasta reteta 
Este usor de pregatit, gustoasa si tare aratoasa!
sttt......cele mai multe batai de cap mi-a dat taiatul
nu prea am talent la asa ceva!!..hihihi
tava  mare 35/24cm
BLAT DE NUCA:
 6 albusuri
160g zahar
150g unt
150g faina
1 praf de copt
150g nuca macinata

GLAZURA DE GALBENUS 
6 galbenusuri
150g zahar pudra
1 plic zahar vanilat

CREMA CU NUCA
100ml lapte
180g zahar
150g nuca macinata
100g ciocolata
1 lingura rom
200g unt

Incepem cu blatul de nuca: untul il frecam spuma cu 80g zahar, adaugam faina, nuca si praful de copt si amestecam bine pentru a scapa de cocoloase. 
 Albusurile le batem spuma cu 80g zahar si le adaugam peste compozitia de nuca. Amesteca usor cu o paleta, turnam compozitia in tava si coacem blatul la 180 de grade doar pe jumatate, pana cand s-a format o crusta subtire in partea de sus.

 
Intre timp galbenusurile la  frecam cu zaharul pudra pana isi maresc volumul. Scoatem tava din cuptor si peste blatul pe jumatate copt intindem glazura.
Micsoram focul si punem din nou blatul la copt. La final glazura de galbenus trebuie sa fie uscata.


Facem si crema: intr-o cratita mai inalta punem laptele cu zaharul la fiert pana se formeaza un sirop gros, adaugam untul, apoi ciocolata si cand aceasta s-a dizolvat complet punem nuca macinatat si romul.
Lasam crema la racit si o intindem peste blatul prăjituri.



Cu ajutorul unui pahar umezit decupam semilune. Pudram cu zahar sau presaram nuca macinata si servim.
Pofta buna!


 
 

joi, 7 noiembrie 2013

Salam de biscuiti cu orez expandat

 
pornind de la reteta precedenta  Bilute din biscuiti
cu mici modificari am facut acest salam de biscuiti:
250g zahar
400g biscuiti macinati
100g nuca macinata
1 cescuta orez expandat
150g unt
2 pahare de apa
1 esenta de rom
2 linguri cacao
Apa si zaharul se pune pe foc si se fierbe un sirop gros in care se topeste untul.
Biscuitii, nuca si cacaoa se pun intr-un vas, se toarna siropul si se amesteca.
Se adauga esenta de rom si orezul expandat.

Pe o foaie de aluminiu se intinde compozitia in forma de sul, se ruleaza si se strange bine, bine ''salamul''...mie mi-au iesit doua suluri.

Se lasa la rece pentru cateva ore apoi se poate felia.
Pofta buna!!!



P.S. orezul expandat, se gaseste la raionul de cereale si arata cam asa:


Printfriendly