miercuri, 12 februarie 2014

Clatite cu branza la cuptor



Aveam o pofta nebuna de clatite....cui nu-i plac clatitele?? 
asa ca m-am hotarat sa coc cateva
  le-am umplut cu branza dulce, le-am acoperit cu un sos delicios de oua si smatana 
apoi le-am dat la cuptor.
A iesit o minunatie de desert, dulce si foarte gustos!!

 pentru 10-12 clatite:

300ml lapte 

300m apa minerala 

300g faina

2 oua

2 linguri de zahar

3 linguri de ulei

 1 varf de cutit de praf de copt

1plic zahar vaniat 

Se bat ouale cu zaharul, se adauga faina cernuta si treptat, treptat laptele si apa minerala. Se amesteca bine, bine pana se desfac toate cocoloasele de faina. Se lasa compozitia sa se odihneasca 20-30 de minute, apoi se pune praful de copt, zaharul vanilat si uleiul. 

Se coc pe rand clatitele in tigaia bine incinsa.


umplutura de branza:

600g branza dulce 

2 linguri zahar

1 ou

1 plic zahar vanilat

stafide

coaja rasa de lamaie

Se amesteca branza dulce bine scursa cu zaharul, oul si zaharul vanilat. Se freaca bine cu furculita pana ce compozitia pana devine cremoasa.

Se adauga stafide si coaja rasa de lamaie...eu nu pun din cauza copiilor, lor nu le place.

Se pune 2-3 linguri de umplutura pe fiecare catita si se ruleaza.

Se ia o tava rotunda de 26cm si se unge cu unt sau se tapeaza cu hartie de copt. Se aseaza roata, roata clatitele in tava in forma de spirala.

  


sosul de oua si smantana:

3 oua

4 linguri zahar

4 linguri mari smantana

1 plic zahar vanilat 

Se bat cu furculita ouale impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, apoi se adauga smantana.

Se toarna sosul peste clatite si se introduce tava la cuptor la 190 grade C, timp de 30 de minunte.

Pofta buna! 

 




 



vineri, 7 februarie 2014

Tort Minnie Mouse






acest tort l-am facut pentru o fetita tare dragalasa,
 pot sa zic ca seamana cu Minnie a mea de pe tort pentru ca mereu e cu zambetul pe buze :))
tortul a avut 2 kg
si a fost cu blat de cacao, crema de ciocolata, ornat in frisca


Napolitane cu gem, nuca si biscuiti

 photo 3_zpsb9b22295.jpg

Ingrediente:
250 g de zahăr
200ml apă
250 g margarina
2 linguri de cacao
150 g nuca macinata
150 g biscuiti macinati
 esenta de rom 

in plus:
2 foi de napolitane
1 borcan gem, eu am avut de afine
400 g biscuiti petit beurre

Mod de preparare:
Apa, zaharul si margarina se pune la fiert la foc mic. Se amesteca ocazional pana se topeste tot zaharul si margarina. Se opreste focul si se adauga nuca, biscuitii macinati, cacaoa si esenta de rom. 
Se ung cu gem foile de napolitane pe partea cu gaurelele mari.
Pe prima foaie se aseaza un strat de biscuiti, se toarna compozitia de nuca si aseaza inca un strat de biscuiti si se acopera cu cea de a doua foaie de napolitana cu partea unsa cu gem in jos. 
Se aseaza o greutate peste foi, se lasa pana a doua zi cand s-au inmuiat foile si se poate taia.

 Recomand biscuiti petit beurre pentru ca sunt mai gustosi si mai fragezi.
 photo 2_zps950db162.jpg

joi, 30 ianuarie 2014

Prajitura cu mere rase

 photo Picture133_zps0887965b.jpg

pentru prajitura
4 oua
250g zahar
2 lingurite bicorbonat de sodiu
1 plic zahar vanilat
2-3 lingurite scortisoara
4 mere mari 
400g faina

pentru glazura
7 linguri zahar
7 linguri apa
50g ciocolata
125g rama
3-4 linguri cacao
Am folosit o tava mare aproximativ 28/40cm.
Ouale se amesteca cu zaharul, se adauga bicarbonatul de sodiu stins cu otet, vanilia si scortisoara, apoi merele rase si faina.





Va rezulta o compozitie groasa si grea.
Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade C.
Prajitura este coapta cand se rumeneste frumos si se desprinde blatul de pe marginile tavii, mijlocul va ramane usor umed din cauza merelor.
Se lasa la racit si se acopera cu glazura.
pentru glazura se fierbe zaharul cu apa si cacaoa, apoi se pune untul si ciocolata taiata marunt, se lasa sa se rocoreasca putin si se intinde glazura pe blatul racit.


 photo Picture098_zpse5db46ac.jpg

 photo Picture097_zps799f51b4.jpg
 
 photo Picture133_zps0887965b.jpg
 si o poza mai veche

marți, 28 ianuarie 2014

Pogacele cu jumeri 2


Ingrediente:
600g de faina
25 g drojdie proaspata
1 ou
100g untura de porc rece
200 ml. de lapte caldut
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare

 pasta de jumari:
300 g de jumari macinati
sare 
piper 
pentru uns:
1 ou batut
chimion

Drojdia se dizolva in putin lapte caldut impreuna cu zaharul si o lingura de faina. Se lasa sa creasca timp de vreo 10 minute.
Faina se cerne si se freaca intre palme cu untura, se face o groapa in mijloc si se toarna drojdia dospita, Se amesteca putin, se adauga oul, sarea si restul de lapte. Aluatul se framanta bine si se lasa la crescut. Trebuie sa fie un aluat neted si mai indesat.
 Eu am folosit masina de paine pentru preparea aluatului.


Pentru pasta de jumeri, se macina jumerele, se amesteca cu sare si piper dupa gust.

Dupa ce aluatul a crescut se rastoarna pe masa, se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de aproape 1cm Se unge foaia pe trei sferturi cu pasta de jumeri.
Se impatureste in trei aducand prima data partea neunsa in mijloc, apoi cealalta parte, cea unsa spre mijloc.

Urmeaza a doua impaturire: aducem parte de sus peste cea din mijloc,apoi partea de jos peste prima.

 

 Se lasa sa se odihneasca 20 de minute la rece, apoi se intinde usor, fara a apasa tare pentru a nu deforma straturile.
Se decupeaza pogacelele cu o forma rotunda si se aseaza in tava.
Se inteapa cu furculita si se lasa la crescut 15-20 de minute, se ung cu ou, se presara chimion.....eu nu am pus pentru ca nu le place la copii :(
Se introduc in cuptorul incalzit la 180 de grade. Se coc pana se rumenesc frumos, nu le tineti in cuptor mai mult decat este necesar pentru ca vor iesi uscacioase.





miercuri, 22 ianuarie 2014

Prajitura cu mac, afine si ananas

ieri ni s-a facut pofta de ceva dulce si cum timpul de stat in bucatarie a fost limitat 
am improvizat rapid o prajiturica moale si pufoasa cu ce aveam la indemana: mac, afine si ananas.
cantitatile folosite pentru o tava  mare 35/24cm:
 8 oua
16 linguri zahar
8 linguri ulei
8 linguri lapte
12 linguri faina 
1 plic praf de copt
50g mac
1 cescuta afine
1 conserva de ananas cubulete
1 esenta lamaie.
1 esenta rom

Albusurile le-am separat de galbenusuri si le-am mixat bine cu zahar.
Am adaugat pe rand galbenusurile si am mai mixat putin, apoi am pus laptele si uleiul.
Faina am cernut-o si am amestecat-o cu praful de copt si am pus-o peste compozitia de oua amestecand usor de jos in sus. 
Am impartit compozitia in doua.
In prima parte am adaugat cacao, iar in cealalta mac.

In tava am asezat o foaie de copt si am pus compozitia cu cacao, peste ea am pus-o usor cu lingura pe cea cu mac, am presarat afinele si bucatelele de ananas.
Am copt prajitura la 180 de grade in cuptorul incalzit in prealabil.
Am servit-o pudrata cu zahar langa o cana de ceai.






Printfriendly