duminică, 16 martie 2014

Rulada cu ciocolata si crema de capsuni



tava  mare 35/24cm
Blatul de rulada:
5 oua
10 linguri zahar
5 linguri de faina
Abusurile se bat spuma, se adauga zaharul, se bate in continuare pana ce acesta se topeste si obtinem o spuma tare, densa ce nu cade de pe paletele mixerului, apoi se adauga faina cernuta si se amesteca usor cu o paleta.
Compozitia se toarna in tava mare de aragaz, 30/36cm in care am pus in prealabil hartie de copt.
Se coace la 180 de grade timp de 20 de minute pana decine aurie.
Se rastoarna blatul pe un prosop, se desprinde hartia de pe foaie si se ruleaza strans cu ajutorul hartiei. Se inveleste in prosop si se lasa la racit.


Glazura de ciocolata 1:
 50g ciocolata amaruie
100g ciocolata cu lapte
3 linguri lapte
Se topesec ciocolatile pe baie de aburi cu laptele.
Foaia de rulada se desface cu atentie si se unge cu ciocolata topita.

Crema:
600ml lapte
1 budinca de capsuni
4 linguri zahar
10g gelatina
1/2 borcan gem de capsuni(capsuni prospete)
Budinca se amesteca cu zaharul si laptele rece, se pune pe foc si se fierbe pana se ingroasa.
Gelatina se pune la hidratat cu 50 ml apa rece, dupa 10 minute se topeste pe foc mic, apoi se incorporeaza in budinca. Se adauga si gemul de capsuni. Calduta crema se intinde peste stratul cu ciocolata. Din loc in loc se pune cate putin de gem de capsuni sau cubulete de capsuni proaspete.
 Se ruleaza cu atentie si se da la rece. Se opreste putina crema pentru ornat.


Glazura 2:
100g ciocolata amaruie
2 linguri lapte
Ciocolata rupta bucatele se topeste pe baie de aburi impreuna cu laptele.
Se unge rulada cuglazura si se orneaza dupa fantezie.


sâmbătă, 15 martie 2014

Tarta cu branza si spanac

pentru iubitori de spanac propun aceasta tarta cu branza, spanac si oua,
ce ziceti, arata bine, nu? 
     Aluatul pentru tarta
  • 250 grame faina
  • 160 ml apa calduta 
  • 1 lingurita drojdie uscata
  • 50ml ulei 
  • 1 praf de sare  
 Umplutura: 
  • 500g spanac
  • 300 grame branza sarata
  • 2 fire ceapa verde
  • 3 catei usturoi
  • 4 linguri de smantana
  • sare, piper 
  •  8 oua
Faina se amesteca cu drojdia, apa calduta, apoi se aduaga sarea si uleiul. 
Se framanta aluatul si se lasa la odihnit. 

Se pune o oala cu apa pe foc, cand incepe sa fiarba apa se adauga spanacul.
Se lasa 5 minute sa fiarba, se scurge de apa si taie marunt.
Ceapa se taie rondele, usturoiul se toaca si el si se pun la calit impreuna in ulei incins.
Se adauga spanacul si se mai tine pe foc 3 minute, se da deoparte si se lasa sa se racoreasca putin.
 Se adauga branza sfaramata, smantana si 3 oua batute cu furculita.
Se amesteca compozitia si  se da gust cu sare si piper.


O tava de copt cu fundul detasabil se unge cu unt si se presara cu faina.
Se intinde foaia de aluat, se aseaza in tava avand grija sa tapetam si peretii vasului cu aluat.
 Se inteapa din loc in loc cu furculita si se toarna compozitia de cu spanac.
Se fac mici gropite si se sparg 5 oua in ele.
Se da tava la cuptor pentru 40-245 de minute  la 180 de grade.
Pofta buna!!






duminică, 2 martie 2014

Prajitura cu mere si bezea

 


Astazi mi-am propus sa va incant cu o prajitura tare buna si aspectuoasa cu mere si bezea,
 reteta este preluata din cartea de bucate a Silviei Jurcovan
Se foloseste tava mare de la aragaz.

Aluat fraged:
400g faina
150g unt sau margarina
100g iaurt
10g praf de copt
4 galbenusuri
80g zahar
1 varf de cutit de sare
coaja rasa de lamaie
50g gris

Spuma de bezea:
4 albusuri
200 g zahar
1 lingurita zeama de lamaie
esenta de rom

Umplutura:
1kg mere rase
1 lingura scortisoara
2-3 linguri zahar

Intr-un castron frecam untul cu zaharul pana cand se omogenizeaza, adaugam iaurtul, coaja de lamaie, sarea si galbenusurile. Amestecam bine si apoi punem faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Compozitia nu se framanta deloc, ci doar se amesteca apoi si se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se intinde cu mana. Inteapam foaia cu furculita si o presaram  cu gris.


Merele curatate, rase, scurse de zeama si cantarite le punem impreuna cu zaharul pe foc si le calim pana se inmoaie, adaugam scortisoara si le punem in tava peste foaia de aluat.
Introducem prajitura in cuptorul incalzit la 180 de grade si o lasam sa se coaca doar pe jumatate.



Intre timp albusurile le batem spuma, adaugam treptat, treptat zaharul si zeama de lamaie. Este important sa mixam bine, bine spuma pana ce devine densa, lucioasa si sa nu curge in momentul in care intoarcem castronul cu gura in jos.



Scoatem tava din cuptor, intindem bezeaua peste prajitura si o introducem la copt pentru inca 45 de minute la foc mic de 150 grade.
Prajitura este gata cand bezeaua este uscata la suprafata si usor rumena.
Se lasa la racit in cuptor pana a doua zi cand se poate taia. Pofta buna!







joi, 27 februarie 2014

Salata de oua, cartofi si fasole rosie

.


Pentru aceasta salata cantitatile sunt oarecum la ochi, cat de cat egale,
 sau dupa gustul fiecaruia, 
 se poate jongla dupa preferinte 


carne fiarta de pui, pulpe, piept
8 oua fierte
700g cartofi
200g fasole rosie
1/2 ceapa de preferinta rosie
optinional zeama de lamaie

maioneza din:
2 galbenusuri
2 linguri mustar
300 ml ulei
sare, piper


Carnea de pui am taiat-o marunt.
Cartofii spalati bine i-am pus la fiert cu o lingura de sare, i-am lasat la racit, i-am curatat de coaja si i-am taiat cubulete mici.
Ouale le-am fiert cu un praf de sare, reci le-a curatat de coaja si le-am feliat.
Am folosit fasole din conserva, e foarte buna, am scurs-o de zeama si am clatit-o cu apa rece.
Ceapa am dat-o pe razatoare.
Pentru maioneza am folosit mixerul: intr-u vas mai inalt am amestecat cele 2 galbenusuri impreuna cu mustarul, apoi am inceput sa picur uleiul, putin cate putin, cand a inceput sa se lege maioneza am turnat mai mult ulei odata. Am mixat in continuare pana s-a format maioneza.
Am amestecat toate ingredientele usor cu o lingura de lemn, am potrivit de sare, piper si zeama de lamaie.
Pofta buna!


luni, 24 februarie 2014

Tort cu crema de branza si capsuni





pentru blat:
  7oua
150g zahar
200g faina
10g praf de copt
7 linguri ulei
7 linguri lapte
 Abusurile se separa de galbenusuri si se mixeaza bine cu zaharul. Cand s-a formato spuma densa, ce nu curge de pe paletele mixerului se adauga galbenusurile, se mai mixeaza putin apoi se adauga uleiul si laptele. La final se incorporeaza faina cernuta si praful de copt. Se amesteca compozitia usor cu o lingura si se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Se coace blatul pana se desprinde de pe marginile tavii si trece testul cu scobitoarea.......se inteapa mijlocul blatului, cu o scobitoarea si daca iese curata inseamna ca baltul este copt, daca ramane compozitie pe ea, blatul mai trebuie lasat la cuptor.
Se lasa la racit si se taie in trei felii.



 



 pentru crema de branza:
500g branza dulce bine scursa
250ml frisca lichida
2 linguri suc de lamaie
2-3 linguri zahar pudra
10g zahar vanilat

 Frisca se bate cu mixerul.
 Branza se mixeaza cu blenderul vertical impreuna cu putina frisca lichida pana devine o crema spumoasa fara cocoloase.
Se adauga frisca,zaharul pudra, zaharul vanilat, sucul de lamaie si cateva bucatele de capsuni.
Eu am adaugat si putin suc lasat de fructe pentru ca era prea densa crema.

 


pentru sirop:
200ml apa
4-5 linguri de zahar
1 esenta de vanilie

Se fierbe apa cu zaharul pana se topeste si obtinem un sirop gros, se lasa la racit si se adauga esenta de vanilie.
Se insiropeaza blatul cu siropul rece.
Se umple blatul de tort insiropat cu crema si se da la rece pentru o ora.

in plus:
500g capsuni
20g gelatina rosie-tort gelee
400ml apa
4 linguri zahar

Capsunile se pun la scurs, apoi se aranjeaza pe tort.
Peste sucul lasat de capsuni se toarna apa pana obtinem 400ml lichid. In acest suc se dizolva gelatina si zaharul si se pune pe foc mic pana da sa fiarba, se da deoparte si se turnam putin cate putin peste tort.
 Pofta buna!

 

vineri, 21 februarie 2014

Prajitura negresa cu gem si bezea


tava  mare 35/24cm
blatul de nuca:
8 galbenusuri
150g zahar
150 g nuci tocate marunt
400g faina
300ml lapte
1 praf de copt (10g)
2-3 linguri de cacao
+ 1 borcan gem de caise

bezeaua:
8 albusuri
200g zahar

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi maresc considerabil volumul, se adauga nuca, apoi faina, praful de copt si la final laptele. Se amesteca usor si se toarna compozita in tava tapetata cu hartie de copt.
Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade si se coace pe doar jumatate.

 
Intre timp se bat spuma albusurile cu zaharul.
Cand blatul este copt doar usor la suprafata se scoate din cuptor, se unge cu un strat generos de gem si se pun albusurile batute spuma. Cu dosul unei lingurii se fac varfuri de bezea.
Introducem tava  inapoi la cuptor si micsoram focul la 150 de grade C si o coacem pana bezeaua devine usor rumenita.
Lasam prajitura sa se raceasca in cuptor pana a doua zi cand o putem taia cu un cutit incalzit.
Pofta buna!





Printfriendly