miercuri, 18 noiembrie 2009

Tarta cu mere



 

pentru umplutura: 3 mere curatate si taiate felii, o lingurita de scortisoara, stafide

pentru crema se amesteca: 250ml lapte cu 4 linguri de zahar, 2 linguri de faina,2 plicuri zahar vanilat, 2 oua batute cu furculita.

Aluatul:
125g margarina se freaca cu 300g faina apoi se aduga: 1 ou, 3 lingurig zahar, 1 varf cutit de sare, un praf de copt, 2-3 linguri lapte.
Se framanta un aluat care se da la rece timp de o ora.
Nu framantati prea mult aluatul chiar daca raman bucatele de margarina intregi.
Se ia o forma de tarta sau o tava ratunda, se unge cu putina margarina sau ulei si se pune aluatul avand grija sa tapetati si pereti lateral.
Se aseaza merele feliate, se presara scortisoara si stafidele si se pune crema.
Se da la cuptor.




Tiramisu



pentru crema:
4 oua,
120g zahar,
 2 plicuri zahar vanilat,
1 plic gelatina,
300ml frisca ,
2 linguri zahar pudra,
2-3 linguri de lichior sau coniac,
400g mascarpone
+
un pachet mare de piscoturi- 40buc.
200ml cafea putin indulcita,
1 esenta de rom

Se pun galbenusurile cu zaharul la fiert pe baie de aburi si se bat pana se formeaza o crema groasa.
Gelatina se hidrateaza cu 50ml lapte si se amesteca in crema de galbenusuri calduta.
Se mai lasa 2 minute pe aburi, se adauga zaharul vanilat si lichiorul, se da deoparte la racit.
Crema de mascarpone se mixeaza usor si se amesteca cu crema de galbenusuri, se pun si albusurile batute spuma cu zahrul pudra si frisca mixata.

Piscoturile se inmoaie usor in cafeaua indulcita si cu esenta de rom.
Se pune un rand de piscoturi, un strat de crema, piscoturi , crema....ultimul strat trebuie sa fie de crema se presara cacao deasupra.
Eu am imbracat tortul in frisca.
Se da la rece cateva ore bune.

luni, 16 noiembrie 2009

Premiu cu joculet

Acesta este un premiu nou, primit de la Mariana , ce contine si un joculet.
Joculetul consta in 10 intrebari la care trebuie sa raspund.


1.
In ce fel de animal ai vrea sa te reincarnezi ?
...nu m-am gandit nicioadata, stiu eu...pisica

2.
Ce ti-ar lipsi cel mai mult in viata ?
.... nu as putea trai fara familia mea, dar mai ales fara copii

3.
Ce apreciez cel mai mult la o persoana ?
...sinceritatea, veselia, tineretea sufleteasca

4.
Care-i culoarea preferata pentru haine ?
...imi place rosul, desi nu am prea multe am haine de aceasta culoare, este culoarea mea norocoasa

5.
Trei cuvinte care te definesc ca persoana...
...optimista, aeriana cateodata, vorbesc prea mult cateodata... sau mai des?!

6.
O calatorie pe care ai vrea sa o faci si tara pe care ai vrea sa o vizitezi ?
...sunt multe locuri pe care as vrea sa le vad, Cristian imi sopteste Hawai, dar cred ca cel mai mult Spania sa o vad pe mama

7.
Citatul/zicala preferata...
...Prieteni noi să-ţi faci, dar de cei bătrâni să nu te laşi

8.
Ce ti-ar place cel mai mult sa faci ?
...sa fiu sanatoasa sa-mi vad copii mari si fericiti

9.
Daca nu ai face ceea ce faci in fiecare zi, cu ce altceva ai dori sa-ti umpli timpul ?
...sa citesc mai mult, sa ma joc mai mult cu copiii

10.Care e cea mai mare extravaganta a ta ?

...nu stiu, nu am....sau poate am sa raspund ca Mariana ,Blogul!


Am sa-l dau mai departe la Silvia, Maria-Elena si Lili.

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Painici sau pogacele cu cascaval


 
Pentru ca e weekend avem zi de prajiturit, de jucat in bucatarie
asa ca ajutoarele mele s-au pus pe treaba.
De data aceasta am facut impreuna painici cu cascaval,
un fel de pogacele cu cascaval

Avem nevoie de:
550g faina
90 g untura de porc (6 linguri)
200 ml iaurt sau lapte
1 praf de copt
1/2 lingurita sare, 
1/2 lingurita piper
1 ou pentru uns
100g cascaval

Am framantat intre palme faina cu untura, apoi am adaugat iaurtul, praful de copt, sarea si piperul.
Am framantat alutul nu prea mult, doar cat sa se incorporeze ingredientele 
si am obtinut un aluat elastic.
 L-am lasat la rece jumatate de ora,
apoi am intins o foaie groasa de 1 cm si am decupat cercuri cu paharul.
Le-am asezat in tava, le-am uns cu ou si le-am presarat cu cascaval.
Am  bagat tava in cuptorul incalzit in prealabil
 si am copt painicile pana au devenit aurii, timp 10-15 minute la 180 de grade C.
 


Melci cu budinca




200 ml. lapte caldut
50 gr. unt topit si racit
5 linguri de zahăr
o priză de sare
2 plicuri zahăr vanilat
3 linguri de ulei
1 cub drojdie proaspata

1 ou
550 g faina

pt umplut: 

1 pachet de budinca vanilie,
 400ml lapte 
6 linguri zahar

Se dizolva drojdia in lapte cu o lingura de zahar si 2 linguri de faina, se lasa sa stea10 minute.
Oul se bate putin, se amesteca cu uleiul, zaharul, sarea, zaharul vanilat.
Se pune
peste drojdie o ceasca de faina si oul batut si se amesteca, apoi jumate din unt, o ceasca de faina , iar unt, iar faina . Se amesteca bine dupa fiecare.
Se framanta bine un aluat pe masa infainata.
Se lasa la crescut acoperit cu un prosop timp de o ora si jumatate.



Intre timp se prepara budinca si se lasa la racit, se amesteca din cand in cand pt a nu se depune pielita deasupra .
Pe masa prasarata cu faina se rastoarna aluatul si se imparte in 8.

 Fiecare bucata se intinde si se pune cate o ligura mare de budinca. Se ruleaza, se strang capetele si se modeleaza un melc.



Se lasa la crescut 20 minute , se ung cu ou si se coc la inceput la foc mic apoi la foc mare.
Nu da-ti focul la mare de la inceput pt ca se pot crapa.
Poza am facut doar la prima tava.








marți, 10 noiembrie 2009

Cartofi frantuzesti







aproximativ 1 kg si jumatate de cartofi,
 5 oua,
cascaval,
 branza telemea ..eu am folosit branza topita,
 200 ml smantana,
3 linguri ulei,
2 linguri faina,
sare, piper.

Cartofii se fierb in coaja cu un praf de sare..se lasa la racit, se curata de coaja si se feliaza.
Ouale se fierb...puneti cu un pic de sare in apa, astfel se previne iesirea albusului din ou in caz ca se crapa coaja.
Se unge cu unt un vas de yena, se pun in straturi cartofii taiati felii, ouale feliate, branza si cascavalul ras. Ultimul strat trebuie sa fie cel de cartofi.
Separat se incinge uleiul, se pune faina si se amesteca bine. Se mai tine 1 minut pe foc pana se ingroasa sosul. Se stige cu smantana, se lasa sa dea un clocot apoi se opreste focul.
Se da gust cu sare si piper. Se toarna sosul peste cartofi si se rade cascaval deasupra.
Se da tava la cuptor si se coace pana se rumeneste frumos .





dian@'s cakes: FESTIVALUL BLOGURILOR GUSTOASE !

dian@'s cakes: FESTIVALUL BLOGURILOR GUSTOASE !

FESTIVALUL BLOGURILOR GUSTOASE !

De ieri a inceput votarea la concursul FESTIVALUL BLOGURILOR GUSTOASE si se va desfasura pana in data de 22 noiembrie.
Cine doreste sa ma voteze ii multumesc foaret mult, o poate face aici:

pt categoria celor mai gustoase mancaruri romanesti:
http://www.gustos.ro/concurs/voteaza-blogul-cu-cele-mai-gustoase/mancaruri-traditionale-romanesti

pt categoria celor mai gustoase torturi:
http://www.gustos.ro/concurs/voteaza-blogul-cu-cele-mai-gustoase/torturi

pt categoria celor mai gustoase dulciuri:
http://www.gustos.ro/concurs/voteaza-blogul-cu-cele-mai-gustoase/dulciuri-diverse

pt categoria celor mai frumos decorate mancaruri:
http://www.gustos.ro/concurs/voteaza-blogul-cu-cele-mai-frumos-decorate-mancaruri

Leapsa foto

Am primit de la Gaby Leapsa foto, ce trebuie facut ? simplu sa postam o foto serioasa si una haioasa si apoi sa o dam mai departe.

si pentru ca e toamna m-am gandit la un buchet frumos de flori de toamna

...si o poza haioasa cu maimutele si una cu puiul si gaina .



o dau mai departe....Silvia , Medi ,Mariana si Maria-Elena .

luni, 9 noiembrie 2009

Pomelo



Va place acest fruct?
Ce stiti despre el?

Pomelo se cultiva in Taiwan, India, Malaesia, Indonesia, Noua Guinee, dar si in zonele mai calde din America.
Pulpa fructului este galbena cu variatii de roz si rosu, are gustul ca un grapefruit dulce.
Este cel mai mare fruct dintre citrice, ajungand uneori pana la dimensiunile unui pepene urias.

Pomelo este bogat in vitamina C. Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier, magneziu si calciu. Sa nu uitam vitaminele B1, B2, B3, B5 si B9.
Poate fi consumat pentru pentru prevenirea si tratarea racelilor si gripelor. Stimuleaza sistemul imunitar.
Ajuta in divere boli printre care cancerul, bolile aparatului circulator, varicele, hemoroizii, durerile de articulatii.
Are proprietati diuretice ajutand la tratarea obezitatii cu doar 42 calorii la 100g pulpa.
Este un stimulator digestiv ideal.
Multi sustin efectele sale impotriva stresului.
Este util în anemia feriprivă ca tratament adjuvant prin conţinutul de vitamina C care creşte absorbţia fierului.
Acidul folic este una din vitaminele importante în diviziunea şi multiplicarea celulară din primele luni de sarcină, astfel consumul de suc de pomelo este indicat pentru gravide.

Daruiesc aceste premi...







Daruiesc aceste premii primite de la MIMI celor doua fete minunate:
Anastassia si Doina

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Fursecuri cu gem


Azi am facut fursecuri impreuna cu piticii mei .
Reteta am luat-o de pe blogul lui MIMI
Au iesit foarte bune si distractia fost mare pentru copii , 
de mult ma tot intrebau "cand facem prajituri cu forme?"




Photobucket


200g unt, 100g zahar , 2 plicuri de zahar vanilat si 3 oua le-am mixat bine , am adaugat 400g faina si un praf de copt.
Am dat aluatul la rece o ora si apoi la treaba...acum a inceput distractia.

 O parte le-am pregatit pt umplut cu gem, iar cu restul de aluat i-am lasat pe copii sa faca diferite forme si pe care le-au si mancat imediat ce s-au racit :)

Photobucket

Prajitura caramel

O prajitura foarte buna, cu gust de zahar ars si turta dulce, desi nu am insiropat blatul prajitura nu e deloc uscata , din contra este umeda si foarte moale.
Photobucket


Photobucket
Pt blat:
5 oua, 250g zahar, 250g faina, 5 linguri ulei, 5 linguri apa, 1 plic praf de copt.

Photobucket



Albusurile le bati spuma.
Fierbi zaharul cu apa pana se formeaza un caramel.Il lasi sa se rocoreasca putin si il torni treptat in albus amestecand incontinu. Adaugi treptat uleiul, galbenusurile si faina amestecata cu praful de copt.
Torni compozitia in tava si o coci.
 Cand e rece tai blatul pe orizontala si il umpli cu crema.



Pt crema:
250g zahar, 200g unt, 200ml apa, 2 oua, 3 linguri de faina.

Photobucket

Zaharul il caramelizezi, il stingi cu apa si lasi pe foc mic pana se topeste tot caramelul. Il lasi deoparte sa se raceasca.
Cele 2 oua le bati un pic si le freci cu faina, le pui peste caramel si amesteci bine, bine.
Pui crema pe aburi si o fierbi pana se ingroasa. O lasi la racit si apoi o mixezi cu untul.









Pt glazura:
4 linguri apa 4 linguri zahar, 4 linguri cacao, o lingura mare unt sau margarina 

Fierbi pe foc toate ingredientele pentru glazura pana se dizolva zaharul si calduta o torni peste prajitura.
Eu nu am avut rabdare si am pus glazura calda si drept urmare mi-a intrat in blat.

Lasi prajitura la frigider cateva ore inainte de a o taia.

Printfriendly