marți, 16 aprilie 2013

Prajitura cu nuca si krantz

 
o prajitura fina, delicioasa potrivita pentru zile festive
cantitatile sunt pentru o tava mare de 24/36 cm

Blat: 
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 8 linguri nuci macinate
  • 1 plic praf de copt 
Caramel :
  • 200 g zahar
  • 50 g unt 
Crema :
  • 4galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 400 ml lapte
  • 3 lg faina
  • 250 g unt
 Bezea:
  • 4 albusuri
  • 220 g zahar 
  • 2 linguri suc de lamaie
Krantz:
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri nuci
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri si le batem bine cu zaharul adaugat treptat. Adaugam galbenusurile si batem putin pana se incorporeaza bine in compozitie, apoi punem faina cernuta cu praful de copt si nuca macinata. Amestecam usor cu o paleta si turnam compozitia in tava mare de la cuptor.
Coacem la 180 de grade timp de aproximativ 25 de minute.
Rece se taie in doua pe orizontala.

 Caramel :
 Intr-o cratita mica punem zaharul la foc mic pentru caramelizat, cand devine auriu, dam cratita deoparte si ametecam bine pana se topeste tot zaharul apoi punem untul.
Cu miscari rapide stropim blaturile de prajitura cu acest sirop caramel.



Crema :
Galbenusurile le amestecam cu zaharul, vanila si faina adaugam 100ml lapte rece si amestecam bine pana se desfac toate cocoloasele. Restul de lapte s efierbe apoi se toarna peste compozitia de galbenusuri. Se fierbe crema la foc mic pana se ingroasa, adaugam vanilia si o lasam la racit.
Untul moale il adaugam in crema rece si mixam bine, bine pana obtinem o crema spumoasa.

Krantz:
 Ungem o tava de inox cu ulei. Zaharul il caramelizam, punem nuca taiata si amestecam bine. Turnam caramelul pe tava si il lasam la racit. Apoi il sfaramam cua jutorul ciocanului pentru snitele.

Bezeaua:
Cele 4 albusuri ramase de la crema le batem bine cu zahar impreuna cu sucul de lamaie, apoi punem vasul pe baie de aburi si  fierbem bezeaua pana se intareste....in tot acest timp batem cu telul.
Asamblare:
Umplem blatul cu jumatate de crema, restul de crema o punem peste blat si apoi punem bezeaua de albusuri, decoram cu krantz.


13 comentarii:

  1. il est superbe ton gâteau digne d'une vitrine de pâtisserie bravo!

    bisous

    RăspundețiȘtergere
  2. Waw Diana...prajitura asta e fix pe gustul meu !!!
    Bravo tie....eu as numi-o Prajitura anului !!!
    Trebuie sa-ti fur reteta asa cum este...ceva asemenator am si eu......
    Te tzuc cu mare drag !

    RăspundețiȘtergere
  3. Diana ies din mainile tale niste prajituri minunate.Prajitura asta cu nuca e super super delicioasa. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Diana pentru reteta!!!.. Am incercat prajitura pentru ca arata bestial in poze!!!.. Mi-a placut f mult, desi nu stiu daca bezeaua mi-a iesit cum trebuia.. Nu am mai mancat bezea care sa nu fie facuta la cuptor...

    RăspundețiȘtergere
  5. un mic amanunt suc de lamaie sau zeama de la o lamaie.sucul de lamaie din comert nu este natural deoarece cel cu adevarat natural are termen cel mult 12 ore,asta ca o paranteza fiind de specialitate

    RăspundețiȘtergere
  6. Niciodată nu folosesc suc de lămâie din comert, doar cel stors de mine din lamaie..probabil nu m-am exprimat corect, trebuia sa scriu zeama de lămâie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cam cat trebue sa coc bezeau la bae marina ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fierbi pana devine lucioasa si tare de nu curge de pe tel.

      Ștergere

Printfriendly