vineri, 2 mai 2014

Tort Dobos -II




Desi este tortul meu preferat nu am curaj sa-l prepar foarte des,
deoarece necesita multa atentie si rapiditate la coptul foilor, 
un ajutor in momentul acela ar fi foarte util.

pentru foi
8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri faina,

Incepem prin a separa ouale. 
Albusurile le mixam, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma densa, lucioasa.
Adaugam galbenusurile, mai mixam putin pana acestea se incorporeaza.
Renuntam la mixam, punem faina cernuta si amestecam usor cu lingura de lemn sau cu o lopatica.
Asezam hartie de copt in tava, o ungem cu ulei pentru a fi siguri ca nu se vor lipi foile.
 Punem 4-5 linguri din compozitie in tava si intindem cu o spatula sau cu dosul lingurei o foaie subtire de 3 mm. Dar cu atentie! Intindem usor doar la suprafata fara a ajunge cu lingura pe fundul tavii.
Cel mai usor se intind foile daca sunt coapte pe dosul tavii.
Eu am o tava mare patrata de 38cm lungime si am socotit ca pot taia o foia in 3 fasii,
astfel am copt 4 foi pe care le-am taiat in 3, am obtinut astfel 12 foi.
Alta data nu-mi ies decat 11 foi, depinde si de marimea oualelor.
  Oprim o foaie mai grosuta si frumoasa pe care o vom glazura cu zahar ars,
restul foilor le vom umplem cu crema.




pentru crema:
6 oua, 12 linguri zahar, 100g ciocolata sau cacao,  250g unt
Crema se prepara pe baie de aburi astfel:
Batem putin ouale cu zaharul cu ajutorul unui tel, apoi asezam oala pe baie de aburi.
Fierbem crema batand incontinuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana.
O dam deoparte si incorporam ciocolata rasa sau cacaoa.
Lasam crema sa se raceasca apoi o mixam cu untul bine, bine pana obtinem o crema spumoasa.



pentru glazura 
150g zahar, 1lingurita de otet
Totul trebuie pregatit dinainte si lucrat foarte repede.
Foia pregatita pentru glazurat se incalzeste usor in cuptor.

Intr-o craticioara punem zaharul la topit pe foc mic impreuna cu otetul,
 cand incepe sa se caramelizeze dam deoparte de pe foc
 si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar.
La nevoie mai dam cateva secunde cratita pe foc.
Turnam glazura pe toata suprafata foi de tort, intindem repede cu cutitul cu lama lata si
cu muchia unui cutit incalzit si tras prin unt sau margarina delimitam rapid feliile de tort.
Mai incalzim odata cutitul si trecem inca odata pe liniile trasate apasand tare.
Daca s-a intarit glazura si nu se mai poate lucra punem foaia pentru 2 minute in cuptorul cald.
Lasam sa se raceasca foaia si apoi o asezam pe tort.
Cu un cutit bine ascutit ajustam marginile.



  pentru ornat
200ml frisca lichida, 100g ciocolata, 1/2 esenta de rom
topim ciocolata in frisca calda, adaugam esenta de rom.
lasam sa se raceasca bine, cu cat sta mai mult cu atat mai bine...
apoi mixam bine crema si ornat tortul lateral.
 POFTA BUNA!

2 comentarii:

Printfriendly