vineri, 23 mai 2014

Prajitura ''Capsunica''




Reteta este pentru o tava mare de 24/36 cm
Blat:
5 oua
160g zahar
50ml ulei
4 linguri cacao
140g faina 
Separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma tare impreuna cu zaharul. Incorporam galbenusurile apoi uleiul. La final punem cacaoa si faina cernuta si ametsecam usor cu o paleta.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coaceam 20 de minute la 180 de grade C.
Cand este gata il rasturnam pe o tava si il lasam la racit.


Crema:
600g capsuni
20g gelatina
2-3 linguri de zahar tos
600ml frisca
2-3 linguri zahar pudra

Mixam frisca cu zaharul pudra.
Capsunile le pasam le amestecam cu zahar dupa gust si le lasam cateva minute sa-si lase zeama.
Punem gelatina la hidratat in 100ml apa rece timp de 10-15 minute, apoi o topim la foc mic fara sa o fierbem insa. O lasam sa se racoreasca putin si o turnam in amestecul de capsuni pasate. Incorporam si jumatate din frisca batuta, mixam bine si dam compozitia la rece. Cand crema incepe sa se lege o intindem peste blat, intindem si  restul de frisca peste crema, apoi glazuram prajitura cu ciocolata.

 


Glazura:
50g ciocolata cu lapte
50g ciocolata amaruie
100ml frisca
Ciocolata maruntita o amestecam cu frisca si o topim pe baie de aburi. Calduta o turnam cu atentie peste prajitura.
O dam la rece pentru cateva ore.
Pofta buna!

 

duminică, 18 mai 2014

Oua umplute cu pasta de ton

10 oua
1 conserva de ton (185g)
3 linguri de smatana
suc de lamaie
1 castravete mic murat
sare, piper 

1.Fierbem ouale tari timp de 10 minute in apa cu un praf de sare sau otet ...pentru a prevenii craparea lor.
2.Reci le curatam de coaja si le taiem in doua pe lungime.
3. Deschidem conserva si punem tonul la scurs intr-o strecuratoare.
3.Scoatem galbenusurile le punem intr-un castron impreuna cu tonul scurs bine, smantana si castravetele ras.
Amestecam bine compozitia cu dosul unei furculite pana devine cremoasa, potrivim gustul cu sare, piper si suc de lamaie.
4.Umplem albusurile cu aceasta compoztie, le asezam pe un platou si ornam dupa imaginatie.




vineri, 9 mai 2014

Oua umplute cu pasta de pateu




10 oua
100g pateu de pasare
1 lingurita de mustar
3 linguri mari de smantana
sare
piper
zeama de lamaie
1 ceapa rosie mica, optional

1.Fierbem ouale tari timp de 10 minute in apa cu un praf de sare sau otet ...pentru a prevenii craparea lor.
2.Reci le curatam de coaja si le taiem in doua pe lungime.
3.Scoatem galbenusurile le punem intr-un castron impreuna cu pateul, smantana si mustarul. Amestecam bine compozitia cu dosul unei furculite pana devine cremoasa, dam gust cu sare, piper si zeama de lamaie.
3.Umplem albusurile cu aceasta compoztie, le asezam pe un platou si ornam dupa imaginatie.
Eu am pus si rondele de ceapa rosie, cine doreste o poate pune rasa chiar in umplutura .



joi, 8 mai 2014

Socata, suc din flori de soc




10 flori de soc
4,5 l apa
600g zahar
1 lamaie mare
10g drojdie proaspata

Alegem flori de soc bine inflorite, le spalam usor sub jet de apa, le scuturam de eventualele gaze
si alte impuritati, 
le lasam la scurs intr-o sita, apoi le aseazam intr-un borcan de 5 litri impreuna cu lamaia taiata felii.
Zaharul il caramelizam la foc mic, cand prinde o culoare frumoasa maronie de chihlimbar, dam cratita deoparte si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar.
 Stingem caramelul cu apa rece, aproximativ un litru.
Turnam siropul in borcan, completam cu apa rece, adaugam drojdia sfaramata.
Atentie nu umpleti borcanul pana sus cu apa pentru ca sucul v-a fermenta 
si riscati sa curga lichidul pe afara!
Acoperim borcanul si il punem la soare pentru doua-trei zile, in functie si de temperatura de afara.
Din cand in cand amestecam si gustam sucul.
Cand incepe sa fermenteze, sa bolboroseasca si a ajuns la un gust placut, usor acidulat 
strecuram sucul si il turnam in sticle. 
Se pastreaza in sticle la frigider.





Printfriendly