miercuri, 4 noiembrie 2009

Tort cu bezea si fulgi de migdale









3 felii de blat de pandispan cumparat.
o ciocolata cu crema de portocale.

Pt blatul de bezea:
4 albusuri, 4 linguri zahar, o esenta de vanilie, o lingura de amidon, fulgi de migdale
albusurile le-am batut spuma cu cateva picaturi de otet si cu zaharul, am pus si vanilia si amidonul. Am pus compozitia in tava, am presarat fulgi de migdale si l-am copt la foc mic pana s-a rumenit frumos.

Crema de vanilie:
un plic de budinca vanilie, 350ml lapte, 4 linguri zahar, 200ml frisca.
budinca de vanilie se fierbe cu laptele si zaharul, se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta.

A doua crema:
300ml frisca, 3 linguri zahar pudra, o conserva de fructe exotice
frisca se mixeaza bine cu zaharul , se pun fructele taiate bucatele.

In forma cu inel se pune primul blat, se unge cu prima crema, se pune cel de-al doilea blat se pune frisca si apoi cel de-al treile blat care se unge cu ciocolata topita cu 2 linguri apa.
Se pune tortul la frigider timp de o ora, se scoate si se pune si blatul de bezea peste tort.
Aici am avut o problema, bezeaua s-a strans la cuptor si a devenit mai mica decat forma in care l-am copt.

Gogosi


500g faina
3-4 linguri de zahar
100g unt sau margarina topita si racita
25g drojdie prospata
200ml lapte caldut
2 oua
coaja de lamaie, rom, vanilie...etc

In laptele caldut se dizolva drojdia, se pune o lingura de zahar si 3 de faina, se lasa la dospit 10 minute.
Se pune faina cernuta in MP, intr-un colt se pune zaharul, sarea, ouale, untul si esentele. Se face o groapa in mijloc si se toarna drojdia. Se porneste MP pe programul de framantat.
Totul dureaza 1 ora si 50 min. Deci aluatul va creste in MP.

Pe masa presarata cu faina se intinde aluatul de 1cm grosime....intindeti cat puteti aluatul cu mana, fara a folosi prea mult vergeaua de lemn.
Se taie gogosile cu un pahar trecut prin faina, se lasa sa creasca 15 min apoi se pun la copt in ulei bine incins dar la foc mic, cu partea care a fost pe masa in sus . Se pune acopera cu capac iar dupa 2 minute se intorc gogosile.
Se scot pe o farfurie acoperita cu prosop de bucatarie.







si opera ajutoarelor mele de nadejde....:)


luni, 2 noiembrie 2009

Lapte de pasare




Lapte de pasare:
1l lapte, 6 oua, 2 linguri faina sau amidon, 15 linguri zahar,  2 plicuri zahar vanilat, esenta de rom.

Se opresc 2-3 linguri de lapte rece pentru crema de galbenusuri si restul de laptele se pune la fiert.
Albusurile se bat spuma cu 10 linguri de zahar, si un plic de zahar vanilat pana spuma se intareste si nu curge de pe paleta mixerului.
Laptele se pune la fiert.
Cu ajutorul unei linguri mari se fac galuste din spuma de albus si se scufunda in laptele care fierbe, se potriveste aragazul la foc mic.
Se lasa 2 minute pana cand isi maresc volumul si atunci cu atentie, sa nu se sparga, se intorc pe partea cealalta. Se lasa inca 2 minute, apoi se scot cu lingura cu gauri si se pun intr-o  strecuratoare mare.
Dupa ce s-a  scurs laptele din galuste le mutam intr-un castron incapator.

Crema de galbenusuri:
Galbenusurile se amesteca bine cu 2 linguri de faina sau amidon , cu 4 linguri de zahar si laptele rece. Se toarna in laptele caldut, se amesteca repede pentru a evita formarea de cocoloase. Se lasa pe foc pana se leaga o crema grosa ca o smantana. Se adauga esenta de rom sau vanilie.
Pentru servire se pune crema de galbenusuri in farfurie si peste 2-3 galuste de albusuri.

duminică, 1 noiembrie 2009

Tort Camion










Blat : 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, un praf de copt.
Albusurile se bat spuma , se adauga zaharul se mixeaza bine pana se topeste tot zaharul, apoi se pun pe rand galbenusurile, faina si praful de copt. Se coace un blat ce s etaie in doua si se insiropeaza.

Sirop: se fierbe 400ml apa cu 250g zahar, se lasa la racit si se adauga o esenta de vanilie.
Crema: 500ml frisca se mizeaza putin se pune un plic de crema de vanilie Ole si 100ml lapte se mixeaza bine, se pune o esenta de vanilie.
Tortul se umple cu crema si se modeleaza un camion.
Se orneaza cu 400ml frisca mixata cu 3 linguri zahar pudra si o esenta de lamaie.

Tort festiv cu nuca


 

  Aceasta este o reteta dintr-o revista, desigur nu am rezistat sa nu o modific putin.
Pentru blat: 7 oua, 7 linguri zahar, 5 linguri de faina , 2 cani nuca macinata, un praf de cop
Pentru crema :5 oua, 5 linguri lapte praf, 10linguri zahar, o esenta portocale, 500ml frisca, 2 plicuri gelatina maruntita
Pentru sirop :250ml apa, 250 g zahar se fierbe pana se leaga un sirop grosut, se adauga o esenta de vanilie.

Preparare:
Albusurile se bat spuma cu mixerul, se adauga treptat zaharul, apoi se pun galbenusurile pe rand si nuca macinata. Se incorporati faina si praful de copt.
Blatul se coace se lasa la racit apoi se taie in doua felii pe orinzotal .

Crema:
Se fierbe la bain-marine ouale, zaharul si laptele praf pana se formeaza o crema groasa.
Gelatina se inmoaie 10min cu 50ml apa, apoi o puneti pe foc mic pana se dizolva si se pune in crema calduta.
Friscase batute bine, se pune crema racorita bine si esenta de portocale.

Tortul se monteaza intr-o forma cu inel mai mare decat blatul tortului cu 1 cm.
Primul blat se aseaza in forma, se insiropeaza si se pune crema, din care s-a oprit putin pt ornare. Se pune si al doilea blat, se insiropeaza si se preseaza usor pt a iesi crema pe margini, astfel incat tortul sa fie invelit lateral in crema.
Crema oprita se intinde pe tort si se prsesara nuca taiata si rumenita putin in cuptor.

De la dian@'s cakes
De la dian@'s cakes
De la dian@'s cakes
De la dian@'s cakes

De la dian@'s cakes

sâmbătă, 31 octombrie 2009

Savarine

 



Savarine Rodi
Aluatul:
6 oua
120 g zahar
15 ml rom
30 g faina
100 g pesmet
Siropul:
300 g zahar
400 ml apa
100 ml rom
Pentru ornat:
 500ml frisca batuta

Mod de preparare:
Se ung 12 forme de savarine cu unt sau margarina si se tapeteaza cu pesmet
 Albusurile se bat spuma se adauga zaharul tos, romul si se bat in continuare pinacind se intaresc din nou.
Se adauga galbenusurile, se bat 4-5 ori, ca sa se amestece putin, apoi se pune pesmetul cu faina amestecindu-se de 9-10 ori sa nu se lase albusul.
Compozitia se pune in toate formele tapetate. Se pun tavile in cuptor si se lasa 30 min si nu se deschide cuptorul 20 min.
Dupa ce s-au copt se lasa sa se raceasca cu un prosop deasupra.
Siropul: zaharul se amesteca cu apa, pe foc pina cind se dizolva si se fierbe citeva clocote cind se raceste se adauga romul.
Fiecarei savarinei se taie un capac. Baza si capacele se stropesc abundent cu siropul, se umplu cu frisca si se pun la rece in frigider pentru 2-3 ore.
Se pune capacul dupa care se pune un strat de frisca 2-3 cm.

Tort de zmeura



 

Blat de tort : 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 1 praf de copt.
Albusurile se mixeaza bine, se pune treptat zaharul si se mixeaza pana se topeste.Se incorporeaza galbenusurile apoi faina si praful de copt, se amesteca usor si se toarna compozitia in tava. Se coace in cuptorul incalzitit.

Crema: 500g zmeura, 1plic de gelatina maruntita,4 linguri zahar,500ml frisca
 Zmeura se paseaza si da pe strecuratore pt a se inlatura semintele.
Gelatina se hidrateaza cu 50 ml suc de zmeura, se amesteca cu restul de zmeura si 4 linguri de zahar si se da pe foc pana ajunge in punctul de fierbere, fara a se fierbe.
Frisca se mixeaza bine, se adauga zmeura cu gelatina calduta. Se da putin la rece pana incepe sa se lege.

Blatul taiat si insiropat cu suc de zmeura se taie in trei , se pune in tava cu inel se umple cu crema.
Se da tortul la frigider.
Deasupra se ornaeaza cu toping de zmeura.
Dupa aceiasi reteta am facut si o prajiturica.

Printfriendly