luni, 8 martie 2010

Rulada umpluta de vitel

10-12 felii muschii de vitel
1 morcov
1/4 ardei rosu
1 conserva ciuperci
8 felii cascaval
cateva felii de sunca
sare, piper, patrunjel verde
felii se bat usor cu ciocanul, ca pt snitele si se intind una langa alta pe o foaie de aluminiu.
se sareaza si se pipereaza dupa care "aliniem" cascavalul, sunca, ciupercile, ardeiul felii lungi, morcovii taiati pe lung se presara verdeata.
rulam cat mai strans cu ajutorul foliei si punem intr-o tava cu o ceasca de apa la cuptor.
 cand carnea s-a facut dam folia deoparte si o mai lasam cateva minute la cuptor pt a se rumenii frumos rulada.
se serveste cu ce garnitura va place .
Adăugaţi o legendă

duminică, 7 martie 2010

Brownies Cappuccino-Negresa cu cappuccino

 
De cand am vazut prajitura asta mi-a placut foarte mult
mi-am zis ca am o sa o fac si eu si uite ca acum i-a venit randul.
Este o prajitura foarte fina si de gust nu mai zic.....este delicioasaaaaaa!!!
Si-a castigat un loc binemeriatat in categoria "favorite" !!!
blat
120g ciocolata
100g unt
3/4 cana zahar
1 plic zahar vanilat
2 linguri cappuccino
2 oua
1/2 cana faina
1/2 cana nuca macinata
 1/2 plic praf de copt
o priza sare
(1 cana=200ml)
(tava de 20/36cm )

Pentru blat: se topeste la foc mic ciocolata cu untul, se adauga cappuccino, zaharul, vanilia, se amesteca pana se omogenizeaza si se lasa la racit.
Ouale se mixeaza, se toarna peste ele compozitia cu ciocolata amestecand continu. Se pune faina, nucile, sarea si praful de copt, amestecand usor.
Compozitia se toarna in tava si se baga la cuptor pentru 25 minute.

crema:
125g mascarpone
120g unt moale
3/4 cana zahar pudra
1 plic zahar vanilat
1/2 lingurita scortisoara...eu nu am pus

Pentru crema: mixam mascarpone cu untul si zaharul pudra si vanilia.


glazura:
100g ciocolata
2 linguri unt
1/4 cana frisca lichida
2 linguri cappuccino
 pt glazura: topim ciocolata cu untul, frisca si cappuccino.

Intindem crema pe blat si dam la rece 1 ora apoi turnam glazura calduta.



sâmbătă, 6 martie 2010

 

am primit aceste frumoase premii  de primavara de la Anca am sa le ofer cu mult drag
si tuturor femeilor dar mai ales mamicilor!

joi, 4 martie 2010

Tort cu mascarpone si zmeura




acest tort l-am facut de anul nou...a trecut ceva timp si am zis ca ar fi cazul sa-l pun pe blog.
nu e un tort complicat si crema se face foarte usor.

blat de cacao din:
6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, cacao, praf de copt se coace in tava rotunda.
rece se taie in 3 felii pe orizontala, trebuia sa il tai doar in 2 atunci asa puteam sa repartizez mai bine crema.
... am fost nevoita sa apelez la putina frisca pt stratul 2.

crema:
300g zmeura pasata si trecuta prin strecuratoare pt a inlatura samburilor, se amesteca cu un plic de gelatina si 5 linguri de zahar, o lasam 10-15 minute apoi o dam pe foc pana cand incepe sa fiarba si se lasa la racit.
Cand e calduta se amesteca cu o cutie de mascarpone.
Se umple tortul cu crema imediat, deoarece daca e rece se inchega crema si e greu de intins.

glazura: 100 g ciocolata se topeste cu 3 linguri lapte sau frisca lichida.

luni, 1 martie 2010

Prajitura Betivul





Blatul:
6 oua, 6 ling apa rece, 300 g zahar, 250 g faina , 1/2 plic praf de copt,1 lamaie, 1 plic zahar vanilat sau 1 fiola esenta de vanilie.
Se freaca galbenusurile cu 200 g zahar, se adauga apa ,faina amestecata cu praful de copt, sucul de la1/2 lamaie, iar la sfarsit se adauga albusurile batute cu 100g de zahar.
Se coace intr-o tava unsa si tapetata cu faina sau hartie ptr. copt.
Cand s-a racit  se taie in doua pe orizontala,  jumatate se va folosi la crema
Crema:
jumatate de blat
200 ml rom
250 g nuca macinata
100g unt sau margarina
sucul si coaja de la 1/2 lamaie
5 ling zahar pudra
o ceasca visine din visinata curatate de samburi(se pot pune si visine fara alcool).
un borcan mic de gem de caise 

Blatul se taie in doua.
Jumatate se faramiteaza, se adauga romul, nuca macinata, untul, sucul si coaja de lamaie, zaharul pudra si visinele.



Glazura:
150 g zahar pudra se freaca cu 2 ling apa clocotita,2 ling cacao si 1 ling unt.

Tips: am inlocuit romul cu lapte si 2 fiole de esenta de rom pt a putea sa manance si copii
Se unge blatul cu gem de caise se pune crema iar peste crema glazura.



 



vineri, 26 februarie 2010

Salata de sfecla rosie

 
si pt ca v-am povestit despre sfecla rosie am sa scriu si o reteta de salata de sfecla rosie
retea o am de la o buna prietena si deosebita bucatareasa Sidy

2 kg sfecla rosie mai micuta, nu am gasit mai mica decat se vede
100g chimion
1 hrean
1l apa
100ml otet
3-4 linguri de zahar
1/2 lingura sare
Sfecla se spala bine, bine, se curata cotorul si se pune la fiert intr-o oala mai mare cu apa timp de 45 minute.
Este fiarta cand s-a inmuiat si intra furculita in ea.
Se lasa sa se raceasa si se curata de coaja, se taie felii subtiri, cubulete sau se rade, dupa preferinta.
Se amesteca cu hreanul ras sau macinat, cine prefera poate sa-l taie fasiute.
Apa se pune la fiert cu sarea si zaharul, la urma se aduga otetul.
Chimionul se pune separat la fiert cu o cana de apa timp de 5 minute, apoi se strecoara apa si se pune peste sfecla, turnam si apa fierbinte.
Amestecam bine si o repartizam in borcane.


Dupa ce a stat cateva minute pt asi trage aroma eu am strecurat-o de hrean, atat cat s-a putut, ramanand bucatele de hrean pe feliile de sfecla pt ca hreanul meu a fost foate iute, fiind proaspat scos din gadina.

Pastrata la rece este foarte buna pt consumul in urmatoarele zile.
Daca dorim sa o pastram mai mult timp sau pt iarna se pune sfecla fierbinte in borcane si se sterilizeaza prin fierbe intr-un vas apa, acoperite cu prosoape timp 20 minute.Se lasa la racit o zi invelite bine in paturi.

Sfecla rosie

 Sfecla este un depozit nemuritor de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica. Folosirea ei in alimentatie are, pe langa virtuti culinare, si virtuti medicale de prevenire a bolilor de sange, deoarece intrece toate legumele (in afara de usturoi) prin continutul de fier. Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In structura radacinii de sfecla este prezent si cuprul.
Alt element important este zincul, prezent in cantitati foarte mari.
Sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie adipoasa (lipidoza), scade nivelul de zahar in sange, ajuta in lupta cu scleroza si elimina surplusul de apa din organism. Sfecla contine si iod, care favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei. De nepretuit este rolul iodului si in blocarea cancerului si incetinirea imbatranirii. Celuloza din sfecla scoate din organism toxinele, imbunatateste functionarea tractului intestinal, fiind un remediu redutabil in tratarea obezitatii si constipatiei. Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei: atat tuberculii cat si frunzele.

Test de sanatate cu suc de sfecla
 Sfecla contine multe substante benefice (betanina, saruri de potasiu) care au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele ficatului si a intaririi peretilor vasculari. De regula, se stie ca sucurile de legume se beau imediat dupa ce au fost stoarse. Nu e si cazul sucului de sfecla, care nu se bea imediat, ci trebuie lasat 2-3 ore ca sa se evapore unele ingrediente ce produc efecte negative (dureri de cap, stari de greata etc.). Cu ajutorul sucului de sfecla ne putem testa starea de sanatate, facand un exercitiu simplu. Se beau 100 ml suc de sfecla si se mananca o salata de sfecla cruda, data prin razatoarea fina. Se urmaresc schimbarile de culoare a urinei. Daca nu sunt prezente afectiuni serioase de sanatate, culoarea nu se schimba. Daca sunt probleme de sanatate, urina capata culoarea sucului de sfecla.

Vin tonic din sfecla

In medicina populara, se foloseste din batrani o reteta cu actiune tonica generala, care se numeste "7 pahare". Se amesteca in cantitati egale cate 250 ml sucuri de: sfecla, morcov, ridiche neagra, usturoi, lamaie, miere de albine si vin rosu dulce (cabernet). Amestecul se pastreaza in vase de sticla, in frigider. Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi. Cantitatea - 1750 ml - reprezinta o cura care se repeta de cinci ori pe an, cu pauze de 3-4 saptamani.
Preparatul se recomanda pentru revitalizarea organismului dupa interventii chirurgicale, chimioterapie si in timpul tratamentelor de lunga durata.
 sursa:  Formula AS

Printfriendly