miercuri, 12 decembrie 2012

Turta dulce- reteta copilariei



Pentru inceput facem un sirop din:
 450g zahar
400ml apa 

150g zahar se caramelizeaza si se stinge cu apa, se lasa la foc mic pana se topeste tot caramelul si apoi se adauga restul de zahar (300g)
se fierbe pana se dizolva tot zaharul si se lasa la racit.

Separat se framanta:
1100g faina
200g untura,
se adauga apoi pe rand:
4 galbenusuri,
siropul racit
1 plic bicarbonat de amoniu,
3 pliculete de scortisoara si alte mirodenii....eu am folosit condimente pentru vin fiert ce contine: anason, scortisoara, nucsoara, coja de portocala, cuisoare, cardamon...
se framanta un aluat potrivit de moale din care se ia cate putin si se fac bilute mai mici decat o nuca.
se aseaza bilutele in tava pe foaie de copt, lasand putina distanta intre ele.

se coc aproximativ 15-20 minute, in functie de aragaz.

nu le coaceti prea mult pentru ca vor ramane tari, doar cat sa fie in partea de jos usor rumenite, dar in poartea de sus sa ramana moi.
 

Pentru glazura:
4 albusuri
200g zahar

cele 4 albusuri ramase se bat spuma pe baia de aburi cu 200g zahar
se da turta dulce coapta prin aceata glazura....am folosit o lingura mare de glazura la 5=6 bucati, dar se poate proceda si astfel: se toarna glazura intr-un lighean mai mare si se pune toata turta dulce peste , se amesteca usor cu o lingura de lemn sau cu mana.
se aseaza una langa alta si se lasa la uscat pana a doua zi
vor rezulta aproximativ 120 de bucati

se pot pastra mult timp in punga de naylon






sâmbătă, 8 decembrie 2012

Prajitura cu foi de miere si crema caramel


o prajitura gustoasa, usor de facut
 foi cu miere de albine si crema de caramel.

 pentru foi cu miere de albine
600g faina
100g untura de porc( margarina)
100g zahar pudra
2 linguri miere de albine
50ml lapte
1 lingura bicarbonat de sodiu
zeama de lamaie
Faina se freaca cu untura, se adauga zaharul, mierea, laptele si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.
Se framanta un aluat, se imparte in patru. Se intind foile pe dosul tavii si se inteapa cu o furculita.
Fundul tavii se unge bine cu  ulei si se presara cu faina, se coc foile timp de 7-10 minute la 180 grade.
Cand sunt usor rumenite se scot din cuptor, foile prea coapte nu se mai inmoaie.

crema caramel
150g zahar
350ml lapte
3 galbenusuri
2-3 linguri amidon
200g unt
Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu 250ml laptele rece.
Se fierbe la foc mic siropul pana se dizolva complet caramelul.Se da deoparte si se lasa la racit.
Galbenusurile se freaca cu amidonul si restul de lapte, se amesteca cu siropul de caramel si se fierbe pe baie de aburi pana se ingroasa crema. Se lasa crema la racit apoi se mixeaza cu untul.
Se umplu foile cu crema si se aseaza o greutate deasupra prajiturii.
 Se taie a doua zi cand foile s-au inmuiat.





vineri, 30 noiembrie 2012

Prajitura tavalita cu nuca de cocos


500g zahar
250g unt
2 linguri cacao
200 ml lapte
5 oua
250g faina
1 plic praf de copt
Se pune la fiert zaharul, untul si laptele. Cand incepe sa fiarba se da deoparte.
Se opresc 15 linguri pentru glazura si se amesteca cu cacaoa,  restul compozitiei se lasa la racit.
In siropul racit se incorporeaza galbenusurile unul cate unul.
Albusurile se bat spuma. Se  toarna peste ele putin cate putin, compozitia de galbenusuri. In tot acest timp se amesteca cu o paleta, apoi se incorporeaza si faina si praful de copt, amestecand usor de jos in sus.
Compozitia se toarna in tava (30/21cm) si  se coace la 180 grade timp de 30 de minute.  
Blatul copt si racit si se taie cubulete.
Fiecare bucatica de prajitura  se introduce pe jumatate in siropul oprit la inceput si se tavaleste prin nuca de cocos.


miercuri, 28 noiembrie 2012

Fursecuri de cappuccino cu bezea

Fiind duminica gemenii mei au avut chef de prajiturit
asadar dupa lungi negocieri am hotarat sa facem fursecuri :))
 am cautat o reteta usoara pe care sa o poata face chiar ei, 
improvizand unaalta, au iesit aceste fursecuri de capuccino si cu mot de bezea :)
sa ne scuzati daca pozele nu sunt tocmai clare, dar e greu sa supraveghezi doi nazdravani in bucatarie care ar fi gustat din fiecare din toate castroanele si care pun o mie de intrebari in timp ce lucreaza..:))

300g faina
1 cana zahar pudra 200g
2 linguri de cacao
1 varf de sare
250g unt moale
2 galbenusurie
2 linguri cappuccino
2/3 cani de nuca macinata

Untul l-am pus intr-un castron si am inceput sa-l mixam, am adaugat pe rand: galbenusurile, zaharul, faina, sarea, cacaoa si cele doua linguri de capuccino.
Am framantat un aluat care nu lipeste, dar destul de moale.
Si apoi am inceput sa modelam bilute mici, pe care le-am tavalit prin nuca macinata si le-am aseazat in tava.
Cu capatul unui cutit sau a unei lingure de lemn le-m facut o gaura in mijlocul fiecarei bilute.
Separat albusurile ramase le-am batut spuma, adaugand treptat cu zaharul pana am obtinut o bezea tare.
Cu ajutorul spritului de prajituri am umplutut fursecurile cu aceasta bezea....distractie maxima :)))
Am pus fursecurile in cuptorul incalzit la 180 de grade.
Pofta buna!!


 






 


luni, 26 noiembrie 2012

Placintele cu osanza umplute cu gem



O reteta asemenatoare cu cea de la Haios ca mod de lucru si de impaturirea aluatului.
doar ca de data aceasta am facut un aluat dospit, cu drojdie
Spre deosebire de  Haios , unde foile erau crocante dar moi, se topeau in gura
 la reteta asta aluatul este pufos si moale, placintele au crescut mai mult.

500g osanza ( unturita de porc)
250g faina.

600g faina
25g drojdie
250ml lapte caldut
150g zahar
2 galbenusuri
2 linguri mari smantana

1 galbenus de ou
2 linguri lapte

Osanza se curata de pielite, se macina si se freaca cu faina. Eu am folosit robotul de bucatarie.

In laptele caldut se pune drojdia sfaramata si o lingura de zahar, se amesteca bine pana se dizolva toata drojdia, se adauga 2-3 linguri de faina si se lasa la dospit 10 minute.
Intre timp se cerne faina intr-un lighenus si se face o groapa in mijloc, se pune drojdia cu lapte, zaharul, galbenusurile si smantana, se amesteca bine si se framanta un aluat moale ce nu lipeste.
La nevoie se mai poate adauga putin faina. Se acopera si se lasa aluatul la crescut o ora.
Apoi se intinde pe masa prearata cu faina o foaie subtire de 1/2 cm, se unge cu jumatate din osanza frecata cu faina si se impatureste de trei ori, pe orizontala si pe verticala.
de data aceasta nu am mai facut poze, am sa le pun pe cele de la  Haios pentru pentru ca se lucreaza la fel

 
Se lasa la odihnit 15 minute apoi se intinde din nou,  se unge cu restul de osanza si iar se impatureste la fel ca prima data.
Dupa alte 15 minute se intinde o foaie mai grosuta de 7mm, se taie patratele ce se umplu cu gem si se lipesc capetele.
In tava pregatita pentru cuptor se aseaza placintele, se dau la loc cald pentru 20 minute.
Cand au crescut frumos se ung cu galbenusul de ou amestecat cu 2 linguri lapte si se coc la 180 grade, timp de 30 minute.
Imediat ce sunt scoase din cuptor se acopera cu un prosop curat si se lasa asa la racit.
Se servesc pudrate cu zahar pudra vanilat.


joi, 22 noiembrie 2012

Haios


 zilele trecute m-am incumetat sa fac Haios....cate munca!!!!!!!!
destul de complicata si pretentioasa reteta, dar rezultatul e pe masura!!!! 
 au iesit niste prajiturele delicoase!!!!! fragede, gustoase, se topeau in gura,
copii le-au mancat cu multa placere!
 o reteta ce merita facuta!!!
eu am preluat-o de pe blogul dragei mele prietene  Sidy
 careia vreau sa-i multumesc foarte mult.
am de gand sa fac si foi de cremes, crempita cum se spune la noi cu aceasta reteta.
 
ingrediente:
800 g faina
500 g osanza
4 galbenusuri
10 linguri smantana
10 linguri vin
1/2 lingurita sare
gem de caise
cateva cubulete de rahat
zahar praf pentru pudrat

Mod de preparare:
Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carnea. Eu am folosit robotul de bucatarie, poate de asta mi-a iesit o pasta fina prea moale.
250 g din faina o amestecam cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale.
 Eu am pus faina direct in robot, peste osanza macinata.

Restul de faina, galbenusurile, smantana , vinul si sarea le punem intr-un lighenus si framantam bine un aluat.
Intindem foaia de aluat cam de 4 mm grosime si o ungem cu osanza amestecata cu faina.
O impaturim in trei pe verticala, apoi pe orizontala. Dam aluatul la rece.
Dupa 15 minute il scoatem de la rece il pune pe masa presarata cu faina si il intindem iar, il ungem cu osanza si il lasam inca 15 minute la rece.


Acum pe masa infainata intindem o foaie mai grosuta, de 7 mm si o taiem in dreptunghiuri......Sidy spunea sa folosim varful unui cutit incalzit, eu am uitat de acest sfat si m-am cam chinuit la taiat.
Umplem dreptunghiurile cu gem sau bucatele de rahat si le pliem.
Pentru a nu se deschide la copt le fixam cu o scobitoare.
 
Coacem la 180 de grade C pentru aproximativ 30-40 de minute pina se rumenesc deasupra.
Dupa ce se racesc le pudram cu zahar pudra.







luni, 19 noiembrie 2012

Tort krem a la krem




un tort facut la viteza maxima :) de asta ama les reteta asta

Blat:
8 oua
8 linguri zahar
1 plic creme Ole de ciocolata , Dr. Qetker
2 linguri faina
  Se separa albusurile de galbenusuri.
 Albusurile se bat spuma cu zaharul, cand spuma s-a intarit si nu mai curge de pe palete se adauga galbenusurile si se mai mixeaza putin pana se inglobleaza in masa de albus. Apoi se adauga plicul de crema Ole si faina, se amesteca usor cu o paleta sau o lingura de lemn..
 Se toarna in tava si se coace.
 Rece se taie in doua sau trei felii.

Crema:
200 ml lapte
400 ml frisca lichida
1 plic creme Ole de vanilie
1 esenta vanilie
4 linguri zahar pudra
 Intr-un vas incapator se pune plicul de crema, zaharul pudra si esenta de vanilie, se toarna laptele rece si frisca. Pentru inceput se mixeaza la viteza mica, apoi se mareste viteza.

Glazura:
100 g ciocolata amaruie
50 ml frisca lichida
 Ciocolata se rupe bucati mici se amesteca cu frisca si se topeste la foc mic.

Sirop:
 200g zahar, 350ml apa, 2 linguri cafea espresso tare
Se pune apa cu zaharul la fiert 2 minute, se adauga si cafeaua.
Se foloseste rece la insiropuat blaturile.

Printfriendly