vineri, 29 noiembrie 2013

Strudel cu gem de gutui si mere


 500 g faina.
25g drojdie proaspata
250 ml lapte
25 g unt topit, dar rece
4 linguri de zahar
1ou
+
1 borcan de gem de gutui si mere
 1 ou pentru uns strudelurile

Dizolvam drojdia in laptele caldut, adaugam o lingura de zahar si 3 linguri de faina.
 Lasam maiua la dospit 10-15 minute pana incepe sa creasca.
Faina o cernem intr-un vas mare, facem groapa in mijloc, turnam drojdia,
 intr-un colt punem zaharul ramas, untul topit dar rece si oul.
Framantam aluatul si il lasam la crescut.
Il impartim in doua si pregatim doua strudele.
Intindem aluatul, in mijlocul pe lung punem gemul ,
marginile le taiem franjuri si le aducem spre mijloc, acoperind compozitia cu ele.
Ungem strudelul cu ou si il lasam la crescut 20 de minute,
 apoi coacem la 180 de grade timp de 30 de minute.


joi, 28 noiembrie 2013

Gem de gutui si mere

 2 kg gutui curate si rase
1kg mere curatate si rase
1.5l apa
1 kg zahar
suc de la jumatate de lamaie

Punem zaharul cu apa la fiert, cand zaharul s-a topit adaugam gutuile si merele. Fierbem gemul la foc mic pana scade zeama si ajunge la consistenta dorita. Adaugam sucul de lamaie, mai dam un clocot si oprim focul. 
Atentie! Trebuie sa stam cu ochii pe oala si sa amestecam destul de des.
Imediat punem gemul in borcane curate si uscate, le intoarcem cu gura in jos pentru 10 minute, apoi introducem borcanele in cuptorul incalzit dar oprit.
Lasam pana a doua zi cand borcanele s-au racit si el putem depozita in camara.

sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Cornuri fragede cu branza sarata




 1kg faina
1 lingurita sare
100 g untura.(50g unt +50ml ulei)
500 ml lapte
2 cuburi de drojdie (42g/cub)
2 linguri smântână
2 linguri de zahar
1ou

pentru umplut:
700g branza sarata
1 ou
2 linguri smantana

De obicei la astfel de aluaturi folosesc mașină de pâine, MP dar se poate frământa foarte bine și cu mâna.
In laptele cald am pus zaharul si drojdia sfaramata, am amestecat bine, am presarat  putina faina si am lasat la crescut.
In cuva MP am pus faina, sarea si untura. Am pornit masina pe programul de framantat si dupa ce s-au amestecat faina cu untura, am turnat laptele cu drojdia, smantana apoi oul desfăcut cu furculita.

Dacă doresc sa frământ cu mâna am  procedat astfel:
În laptele cald am dizolvat drojdia împreună cu zahărul, am presarat cu făină și am lăsat la crescut... cam 10 minute.
Intr-un lighen cern faina, pun untura și o frec între palme, apoi fac o groapă în mijloc și torn laptele cu drojdia, adaug smantana si oul batut puțin cu furculiță și sarea.

Cande aluatul este gata l-am rasturnat intr-un lighenus uns cu ulei si l-am lasat la crescut o ora si jumatate, apoi l-am impartit in 5 bucati.
Am intins fiecare bucata, am trasat linii, am pus o lingura de branza amestecata cu ou si smantana si am modelat cornuletele.
Le-am asezat in tava, le-am uns cu ou batut si dupa 20 de minte le-am pus la copt la 180 de grade.






 

miercuri, 20 noiembrie 2013

Coca-cola muffins

 
 
 
Avem nevoie de:
100 gr. unt
150 gr. zahăr
150 gr. făină
2 lingurite praf de copt
2 linguri cacao
2 oua
125 ml. Coca-Cola.
Pentru glazura:
100 gr. zahăr praf
10 gr. cacao
4 linguri de Coca-Cola.

Se amesteca faina cu praful de copt, cacao si zahărul. Se adăuga untul topit si răcit, ouăle batute putin cu furculita si sucul de coca-cola, se amestecă bine.
In tava de muffins se pun hartiutele de copt si se umple pe treisferturi cu compozitie.
Se da la cuptor aproximativ 30 de minute la 180 C. Sunt gata daca trec testul cu scobitoarea.
În timp ce muffinsurile se coc se pregateste glazura. Pentru a face acest lucru, se amestecă zaharul pudra cu cacaua si se toarnă cate putin coca-cola, amestecand bine.  
Se ung muffinsurile reci cu glazura.
Pofta buna!!







marți, 19 noiembrie 2013

Supa de mazare cu piept de pui si galuste de faina



 Ingrediente:
1 ceapa
1 morcov
2 linguri ulei
450g mazare verde
400g piept de pui 
sare, piper

pentru galuste:
3 oua
1/2 lingura ulei
faina
1 praf de sare

Se incinge uleiul, se pune ceapa taiata cubulete si morcovul felii, se presara un praf de sare (nu lasa ceapa sa se arda) si se calesc doua-trei minute, apoi se pune pieptul de pui taiat cubulete se amesteca pana se caleste pe toate partile, se adauga mazarea, se completeaza cu o cana de apa, se condimenteaza cu sare si piper..
Se lasa la fiert pe foc potrivit, cu capacul pus pe o parte, pana cand pieptul de pui si mazarea au fiert. 

Compozitia pentru galustele se pregateste doar cand carnea este fiarta si se pun imediat la fiert.
Se bat oule cu furculita, se pune sarea si uleiul si se adauga treptat, trepat faina pana se obtine o compozite putin mai groasa decat cea de clatite....din pacate nu am masurat cantitatea de faina, eu pun la ochi aproximativ 300g, conteaza si marimea oualelor.
Cu o lingura uda se ia un pic din compozitie si se pune in oala cu supa, se lasa sa cada usor de pe lingura.
Se completeaza cu putina apa si se lasa la fiert la foc mic. Se serveste cu patrunjel sau marar verde, dupa gusul fiecaruia. 
Pofta buna!

Ardei iuti murati pentru iarna

 
reteta este preluata de la prietena mea, Elena
 800g ardei iuti
2ceape
3 morcovi
2 linguri zahar
4 linguri sare
1l otet 

La pregatirea acestor ardei am folosit manusi de unica folosinta,
 pentru ca ardeii iuti arde pielea ......nu riscati sa taiati ardeii cu mana goala!!!!!!
Ardeii i-am spalat si taiat felii si i-am curatat partial de seminte,
Ceapa am taiat-o solzisori si morcovul rondele.
Am pus ardeii, ceapa si morcovul intr-un vas incapator.
Am adaugat sarea si zaharul si am amestecat bine.
Am pus totul in borcane, presand usor, am turnat otet pana la gura borcanului.
Le-am capsat si le-am pus in camara.
Sunt foarte, foarte buni!
Dupa preferinte puteti adauga leustean sau marar. 





luni, 18 noiembrie 2013

Gulas din carne de porc


 

800 g carne de porc
500 g cartofi  
1 morcov
80 g ulei 
3 cepe 
1 ardei gras roşu 
3 linguri pastă de tomate 
300 g roşii 
 200 ml vin
 1 lingurita boia de ardei iute
sare
piper
1 foaie de dafin

1 lingurita decimbru
1 lingura de zahar
  Ceapa, morcovul si ardeiul se taie cubulete si se caleste in ulei, se adauga carnea taiata cubulete si se tine pe foc pana isi schimba culoarea. Se stinge cu o cana de apa si se fierbe inabusit cu capacul asezat intr-o parte pe oala, la foc potrivit timp de 20 de minute. Se pune vinul, pasta de rosii, boiaua iute, dafinul, cimbrul si se potriveste la gust cu sare, piper si zahar.
  Se acopera si se fierbe inca 40 de minute amestecand din cand in cand si completand cu apa la nevoie.
Cand carnea este aproape fiarta se pun cartofii cubulete si se mai tine pe foc 15 minute.



Printfriendly