miercuri, 22 ianuarie 2014

Prajitura cu mac, afine si ananas

ieri ni s-a facut pofta de ceva dulce si cum timpul de stat in bucatarie a fost limitat 
am improvizat rapid o prajiturica moale si pufoasa cu ce aveam la indemana: mac, afine si ananas.
cantitatile folosite pentru o tava  mare 35/24cm:
 8 oua
16 linguri zahar
8 linguri ulei
8 linguri lapte
12 linguri faina 
1 plic praf de copt
50g mac
1 cescuta afine
1 conserva de ananas cubulete
1 esenta lamaie.
1 esenta rom

Albusurile le-am separat de galbenusuri si le-am mixat bine cu zahar.
Am adaugat pe rand galbenusurile si am mai mixat putin, apoi am pus laptele si uleiul.
Faina am cernut-o si am amestecat-o cu praful de copt si am pus-o peste compozitia de oua amestecand usor de jos in sus. 
Am impartit compozitia in doua.
In prima parte am adaugat cacao, iar in cealalta mac.

In tava am asezat o foaie de copt si am pus compozitia cu cacao, peste ea am pus-o usor cu lingura pe cea cu mac, am presarat afinele si bucatelele de ananas.
Am copt prajitura la 180 de grade in cuptorul incalzit in prealabil.
Am servit-o pudrata cu zahar langa o cana de ceai.






duminică, 19 ianuarie 2014

Tort cu mac, crema de ciocolata si nuca





blat cu mac
8 oua
180g faina
180g zahar
1 praf de copt
30ml lapte
30ml ulei
50g mac
coaja de lamaie

Separam albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le mixam cu jumatate din catitatea de zahar pana isi dubleaza volumul.
Albusurile le batem spuma cu zaharul ramas, incorporam crema de galbenusuri, apoi uleiul si laptele.
La final adaugam faina cernuta, praful de copt si macul.
Amestecam usor cu o paleta si turtam compozitia in tava unsa cu unt si tapetata cu faina sau hartie de copt.
Coacem blatul la 180 de grade.

buttercream de ciocolata
150 unt
200 g zahar pudra fin
100g ciocolata amaruie
esenta de rom
2 linguri de lapte
+
100g nuca macinata

Untul tinut la temperatura camerei il mixam, punem zaharul pudra si mixam in continuare, pana se spumeaza crema si creste in volum.
 Ciocolata o rupem bucatele si o topim pe baie de aburi, cand s-a racit o turnam peste crema de unt si mai mamixam bine.
Daca crema este prea densa se subtiaza cu putin lapte, apoi se adauga esenta de rom si nuca macinata.
 
 
Sirop:
200ml lapte sau apa
150g zahar
Se fierbe laptele cu zaharul si se utilizeaza rece la insiropatul blatului.

Blatul de tort racit se taie in doua felii, se insiropeaza si se umple cu crema, se orneaza dupa gust si imaginatie.

 
 

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Tort Minecraft



Cred ca toti copiii din ziua de azi sunt pasiomati de jocuri pe calculator,
desigur ca si flacaii mei fac parte din aceasta categorie.
Minecraftul e unul dintre favorite, le place foarte mult si nu se mai satura de el,
asa ca de ziua flacaului cel mare i-am pregatit un tort pe aceasta tema.
hmmm ....cam ciudatel tortul asa colorat.....






Nu va speriati, nu a facut copilul 81 de ani! a fost o mica gluma!!!
Tortul a fost cu crema de portocale, 
 ganache de ciocolata
ornat in frisca aromata cu suc de portocale
cocos verde si biscuitii sfaramati
figurine din pasta de marschmallow


joi, 9 ianuarie 2014

Fursecuri cu gem si ciocolata

pentru fursecuri
180g untura de porc
150g zahar
3 galbenusuri
400g faina
1 lingura bicarbonat de sodiu
1 lingura otet
2 plicuri de zahar vanilat
coaja rasa de portocala 
+
dulceata de visine
pentru decor
100g ciocolata
2 linguri ulei

Se pune faina si untura intr-un castron si se freaca intre palme pana se desface bine untura, se incorporeaza  zaharul, apoi galbenusurile de ou, bicarbonatul de sodiu stins cu otet, coaja de portocala si vanilia.
Se framanta un aluat ce nu lipeste, la nevoie se mai adauga faina.
Se lasa la rece pentru cel putin o ora, apoi se intinde aluatul pe masa presarata cu faina si se decupeaza fursecurile cu forma dorita. La o parte din fursecuri se decupeaza si mijlocul.
Se aseaza fursecurile in tava si se coc la 180 de grade timp de aproximativ 10 minute.
Cand s-au racit se ung cu dulceata si se lipesc doua cate doua.
Ciocolata se rupe bucatele si se topeste pe baie de aburi impreuna cu uleiul.
Se decoreaza fursecurile cu ciocolata calda, eu am folosit varful unei furculite.










miercuri, 8 ianuarie 2014

Turta dulce pentru Craciun


 Turta dulce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun!
Nu ezitati sa o preparati, copii o adora iar mirosul de arome delicioase va va inunda casa.
Pentru turta dulce avem nevoie de:

250g unt
 650 g faina
300g miere de albine
100g zahar
2 oua
1 varf de sare
1/2 plic praf de copt
1/2lingura bicarbonat de sodiu
1 lingura suc de lamaie
scortisoara, nucsoara rasa si alte mirodenii....puteti folosi condimente pentru vin fiert

 Mierea si zaharul le-am pus la foc mic pana s-a topit.
 Untul moale l-am frecat intre palme cu faina. Am turnat mierea rocorita, apoi am pus ouale, sarea, bicarbonatul de sodiu stins cu sucul de lamaie, praful de copt si condimentele.
Se obtine un aluat potrivit de moale dar care nu mai lipeste, la nevoie mai adaugati putina faina.
Trebuie sa tinem cont ca aluatul v-a sta la rece si se va intarii. Poate sta la frigider o zi sau chiar doua.
Am scos aluatul si l-am intins pe masa infainata, am decupat cu formele dorite, le-am asezam in tava si le-am coapt la 180 grade pana s-au rumenit usor pe margini.
Atentie! nu tineti turta dulce prea mult la copt caci va ramane tare!

Pentru glazura turta dulce, royal icing:

2 albusuri
350g zahar pudra
2 linguri suc de lamaie lamaie
bombonele argintii

Pentru glazura am batut albusurile spuma cu zaharul pudra si sucul de lamaie.
Am pus glazura in pos cu varful subtire si am ornat turta dulce, am aplictat bombonele.






si ajutorul:



luni, 6 ianuarie 2014

Prajitura glazurata sau Snickers


  •  tava  mare 35/24cm
  • Ingrediente blat de nuca :
  • 8 albusuri
  • 200g de zahar
  • 200 gr nuca macinata
  • 4 linguri faina
  • 10g praf de copt
  •  
  • Glazura 1 ciocolata alba :
  • 200 gr ciocolata alba
  • 2 linguri ulei

  • Crema caramel :
  • 10+5 linguri zahar
  • 200 gr unt
  • 8 galbenusuri
  • 200 gr nuci taiate sau macinate
  •  
  • Glazura 2 ciocolata amaruie:
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 2 linguri ulei
 Incepem cu blatul de nuca:  mixam albusurile spuma, adaugand treptat zaharul, trebuie sa obtinem o spuma tare si lucioasa. Adaugam faina, nuca si praful de copt si amestecam cu grija cu ajutorul unei palete sau linguri.
 Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem la 180° pentru 25-30 de minute.



Glazura de ciocolata alba:
Ciocolata o rupem bucatele si o punem la topit pe baie de aburi impreuna cu uleiul. O turnam peste blatul racit si o intindem rapid.


Pentru crema: caramelizam 10 linguri de zahar, adaugam untul si  lasam la topit la foc mic pana se topeste.
Galbenusurile le frecam bine cu cele 5 linguri de zahar ramase si le punem peste untul topit, amestecam rapid ca sa nu se coaguleze oul, punem nuca si romul.
Lasam sa fiarba la foc mic pana cand se ingroasa putin crema amestecand continuu, apoi o dam deoparte sa se rocoreasca.
 Intindem crema racita usor peste prajitura si o dam la rece.
Dupa ce crema s-a intarit bine o glazuram cu ciocolata amaruie.


Pentru glazura de ciocolata amaruie se procedeaza la fel ca la glazura de ciocolata alba.







Printfriendly