marți, 27 octombrie 2009

masuri

1 ling apa = 11 ml
1 ling faina = 20 g
1 ling gris = 15 g
1 ling lapte = 11 ml
1 ling orez = 20 g
1 ling ulei = 10 ml
1 ling zahar = 18 g

sfaturi practice

-ficatul nu se sareaza inainte de prajire pt ca se intareste
-pestele praospat trebuie sa aiba bronhiile rosii
-carnea de vita care fierbe mai greu este batrana, pt a inlesni fierberea si patrunderea ei la fiert se adauga o lingurita de alcool la un litru de apa
-zarzavaturile pt supe si ciorbe se recomanda sa fie curatate si taiate cu putin inainte de a fi puse la fiert
-zarzavaturile si legumele nu se pun la fiert in apa rece, ci intotdeauna in apa care fierbe ,intrucat incalzirea lenta distruge vitaminele
-legumele uscate pot fi puse in apa rece la fiert, iar sarea se adauga dupa ce au fiert
-cartofii nu se innegresc daca imediat dupa curatare se pun in apa rece, chiar se recomanda sa fie tinuti in apa rece inainte de preparare
-ciupercile curatate de pielite se pun intr-un vas cu apa rece si cateva picaturi de lamaie pt a nu-si altera culoarea
-conopida se pune la fiert in buchet intreg cu fata in jos, in apa cu sare si cateva ling de lapte pt a ramane alba
-spanacul, stevia, urzicile se pun la fiert in apa clocotita ca sa-si pastreze culoarea si se tin 10min.

luni, 26 octombrie 2009

Ciocolata de casa - baton





Ciocolata de casa sau baton

2 foi napolitane
600g zahar
350g apa
250g margarina
2 pliculete vanilie
500g lapte praf
100g stafide

Zaharul si apa se pun la fiert pana se formeaza un sirop gros, gros.Se face proba cu o picatura de sirop intr-un


pahar cu apa, daca ramane picatura intreaga inseamna ca e gata siropul.
Se pune margarina in sirop si se lasa la foc mic pana se dizolva, se trage deoparte si se pun pliculetele de vanilie si laptele praf cernut. Se amesteca repede pt a nu se forma cocoloase.
Foia de napolitane se pune intr-o tava potrivita ca marime si se toarna crema ,se pune cealalta foie desupra se lasa sa se raceasca si sa se intareasca.

Tort cu pireu de castane



 




Blat de tort: 
8 oua
8 linguri zahar
8 linguri faina
Albusurile se mixeaza bine, se adauga treptat zaharul, apoi faina cernuta. Se amesteca usor cu lingura, se toarna compozitia in tava unsa cu unt si presarata cu faina. Se coace in cuptorul preincalzit.
 Rece se taie blatul pe orizontala in trei felii. 
 Fiecare felie se insiropeaza cu sirop.
 
  Sirop:
150ml apa
2 linguri zahar
1 esenta de rom.
Se pune apa cu zaharul pe foc pana si se fierbe pana se obtine un sirop gros, se adauga esenata de rom.

Pentru crema :
1 pachet de piure de castane -250grame
350ml frisca lichida
2 albusuri de ou
100 grame zahar
15 g gelatina
 1 esenta de rom
1 zahar vanilat

Gelatina se pune la hidratat in 100ml apa timp de 10-15 minute, apoi se topeste pe foc mic impreuna cu zaharul...atentie sa nu fiarba!!! Se lasa la racit.
Intre timp se mixeaza frisca, se adauga pireul de castane si se amesteca bine. Daca e nevoie pireul se rade inainte. Eu nu l-am ras am avut pireu la cub si era moale.
Albusurile se bat spuma cu 2 linguri de zahar. Se adauga cate o lingura mare din albus peste gelatina calduta spre rece si se amesteca usor pana se incorporeaza, se amesteca usor de jos in sus. La fel se incorporeaza si frisca cu pireul, se ameteca tot asa de jos in sus cu atentie.Se adauga esenta de rom si vanilia.
Se umple tortul cu crema .Se orneaza cu frisca din belsug

Tort cu crema de iaurt





Pentru blat :
8 oua, 8 linguri zahar, 8 linguri ulei,1 praf de copt si 10 linguri faina.
Se procedeaza la orice blat: albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile, apoi uleiul si se amesteca bine si apoi se incorporeaza faina si praful de copt.  Se toarna in tava unsa cu unt si presarata cu faina.
Se coace blatul si se taie in trei felii.
Se insiropeaza .

Pentru sirop: se fiebe apa cu zahar pana devine usor mai gros si se pune o esenta de vanilie.eu am folosit aproximativ 400ml de siro, am facut dupa ochi si dupa gust.

Pentru crema cu iaurt:
1 pahar mare de iaurt de fructe 375 ml, eu am folosit iaurt de capsuni cu bucati mari
1 plic gelatina-10g
6 linguri de zahar
500 ml frisca lichida

Gelatina se pune la inmuiat cu 2 linguri de apa.
Iaurtul se amesteca cu zaharul si se pune peste gelatina si se da pe foc mic pana ajunge la fierbere... fara insa  sa fiarba
Se lasa compozitia sa se raceasca pana devine usor calduta, apoi se amesteca cu frisca mixata in prealabil.
Se da la rece pana incepe sa se ingroase crema.

Pentru glazura :
100g ciocolata de lapte
2 linguri miere de albine sau lapte
Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu mierea sau laptele.

In tava cu inel detasabil se aseaza primul blat insiropat, se pune jumatate de crema, apoi al doilea blat, restul de crema si ultimul blat.
Se da la rece pana se intareste crema.
Se pune glazura de ciocolata, se da la rece pana se intareste si se orneaza cu frisca.
Nu e greu deloc, doar vorbarie multa.
 
 

Cozonac




500g faina cernuta
150g zahar
250ml lapte caldut
4 galbenusuri
80 ml ulei + o lingura mare margarina topita
o drojdie 25g
un praf de sare
esente de vanilie, rom, coaja sau zeama de lamaie..etc
1 ou sau ulei pentru uns

Eu am facut doua portii in MP.
O portie, am impartit-o in trei pt a face 3 cozonacei cu mac.
Cand fac cu mac intind foaia mai subtire cam de jumatate de cm.
Pentru umplutura de mac:
 250g mac macinat
200ml lapte fierbinte,
8 linguri zahar
coaja de lamaie,
 vanilie.

Din a doua portie am facut doi cozonaci cu nuca.
Pentru umplutura de nuca:
200g nuca macinata
 8 linguri de zahar
 esenta de rom
 2 lingurite scortisoara
2 lingurite de cacao.
Se amesteca bine si se presara pe foia intinsa, se apasa usor sa se lipeasca.

;












Inghetata in trei culori cu trei arome




4 oua
400ml frica lichida
8 linguri zahar
cacao, capucino, esenta vanilie sau ce vrea fiecare dupa gust si placere

Cele 4 albusuri se bat bine cu 8 linguri de zahar, cand s-a format o spuma tare se adauga si galbenusurile si se amesteca pana se inglobeaza in albusuri.
Frisca se mixeaza bine si se amesteca cu ouale batute.
Eu am impartit-o in trei si am facut cu cacao, capucino si vanilie.
O tava de chec am tapetat-o cu o folie de naylon am turnat crema cu cacao, am nivelat bine, am pus si crema de vanilie, apoi pe cea de capuccino.
In functie de cat e tava de mare poate sa mai ramana crema, eu am pus-o in pahare de unica folosinta si le-am pus la congelator.
In 3-4 ore e gata.
Imi place aceasta reteta pt ca nu face ace de gheata.
 

Printfriendly