luni, 12 decembrie 2011

Casuta de turta dulce I

Pentru ca se apropie Craciunul si bucuria copiilor este mare, m-am gandit sa le fac aceasta casuta de turta dulce, au fost foarte bucurosi si incantati cand ne-am apucat de lucru,
spre final m-au abandonat in bucatarie fiind ceva de munca s-au plictisit, dar cand a fost gata abia s-au ambtinut sa nu o atace si sa guste macar o bucatica mica.


Aluatul l-am facut acum 2 zile si a stat cuminte in frigider pana i-a venit momentul.
asadar ne trebuie:

250g unt, margarina sau untura de porc,eu am folosit untura
650 g faina
300g miere de albine
100g zahar
2 oua
1 varf de sare
1/2 plic praf de copt
1/2lingura amiac
scortisoara, nucsoara rasa si alte mirodenii

Pentru ornat:
3 albusuri
500g zahar pudra
1 lingura zeama lamaie
bombonele
scobitori

Mierea am pus-o la topit cu zaharul.
Untura am frecat-o cu faina, nu puneti toata faina odata, vedeti cat cere aluatul
Am pus si mierea rocorita, ouale, sarea, amoniacul stins cu otet, praful de copt, condimentele.
Se obtine un aluat potrivit, care nu mai lipeste, la nevoie mai pune-ti cate o lingura de  faina.
Trebuia sa tinem cont ca aluatul v-a sta la rece si se va intarii. Il lasam la frigider o zi , eu l-am lasat doua zile.

Intindem aluatul mai grosut, cam de 7mm si decupam 2 peretii laterali, 1 perete pt fata,. 1 perete pt spate si 2 parti pt acoperis cu ajutorul unor sabloane din hartie.
Se coc pe rand toati peretii casutei, cam 15 minute fiecare, aici am gresit, i-am uitat in cuptor si au iesit mai bronzati.
Din restul de aluat am facut mai multe stelute si alte forme.
Din stelute suprapuse am montat un bradut pe un bat de frigarui.
Nu uitati sa faceti usile sau hornul...eu am uitat de horn.

Intre timp pregatim glazura: albusurile se bat spuma cu zaharul pudra si 1 lingura de zeama de lamaie.
Trebuie iasa o bezea destul de tare care nu curge. cu cat pune-ti zahar mai mult cu atat se v-a intarii mai mult.

Ca o parateza: la orice bezea e important e sa macinati zaharul in momentul in care il folositi, daca sta mai mult timpt el atrage umezeala si albusurile se vor lasa. acelas lucru se intampla si cu frisca.

Am fixat peretii cu ajutorul scobitorilor ( dupa ce s-a stabilizat bine casuta le-am taiat varfurile) si i-am lipit cu albus. i-am lasat sa se usuce putin apoi am pus acoperisul cu grija, fiind greu riscam sa se prabuseasca.
mai departe am decorat cu bezea si bombonele.

duminică, 4 decembrie 2011

Chocolate Muffins- Muffins cu ciocolata

 

 pentru 12 muffins avem nevoi de:
100g unt, 100g ciocolata, 3 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 5g praf de copt

Punem untul intr-o craticioara pe foc, cand acesta s-a topit complet dam deoparte si adaugam ciocolata rasa sau taiata marunt, amestecam bine pane ce aceasta se topeste complet in unt si lasam sa se raceasca.
Separam ouale, galbenusurile le mixam cu zaharul isi dubleaza volumul. Adaugam ciocolata si mixam in continuare pana se inglobeaza complet. Punem faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Albusurile le batem spuma tare si usor cu o lingura le amestecam cu compozitia de galbenusuri.
Trebuie sa rezulte o compozitie groasa dar care totusi curge.
Se umplu formele de muffis pe 3/4 cu compozitie si se coace in cuptorul incalzit la 180 grade pana trece testul cu scobitoarea...trebuie sa tinem seama ca mijLocul va fi usor moale.

Deasupra am ornat cu budinca de ciocolata:
1 plic budinca de ciocolata, 4 linguri de zahar, 400ml lapte.
Budinca si zaharul o amestecam cu putin lapte rece, restul de lapte il punem la fiert apoi il turnam peste budinca. Fierbem la foc mic pana se ingroasa.
Cand e aproape rece o punem intr0un pos si ornam muffinsurile. Radem ciocolata alba.
 


miercuri, 30 noiembrie 2011

Papricas cu carne de iepure



pentru macerare avem nevoie de:

 1 ceapa, 4 catei usturoi, 3 frunze de dafin, sare, piper, 100ml otet
carnea de la un iepure se spala, se curata de pielite si se portioneaza
se aseaza intr-un vas incapator si se amesteca cu condimentele, ceapa taiata mare, usturoiul, otetul
se lasa la rece cateva ore, chiar pana a doua zi.

pentru preparare avem nevoie de:

2 linguri de untura sau ulei, 3 cepe, 2-3 morcovi, 1 ardei, 2 linguri pasta de rosii, 2 frunze de dafin sare, piper, 1 paharel de vin,  usturoi
 ceapa, ardeii si morcovii se taie bucati mari.
se incinge untura si se pune la calit ceapa, morcovul si ardeiul si un praf de sare.
se lasa 5 minute apoi se adauga carnea de iepure curatata de zarzavatul de la macerat, si se prajeste usor
se adauga putina apa sau zeama de carne, foile de dafin, usturoiul, sarea si piperul
carnea se fierbe acoperita, completand din cand in cand cu apa .
cand este aproape gata se pune paharelul de vin si pasta de rosii.
se lasa sa scada pana ce carnea este bine facuta. 





sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Tort cu crema de branza si afine


BLAT
3 oua, 6 linguri zahar, 3 linguri ulei, 5 linguri faina
1.albusurile le mixam bine, adaugam zaharul si mixam in continuare pana ce se topeste si obtinem o spuma densa, lucioasa.
2.adaugam pe rand galbenusurile, uleiul si la final faina.
3.coacem blatul in tava rotunda.

PENTRU CREMA
300g branza dulce, 300 ml iaurt gras, 300ml frisca, 10g gelatina, 150g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, suc de la o jumatate de portocala
1. punem primul plic de gelatina la dizolvat in apa rece
2. frisca o mixam bine
3. branza dulce daca este de casa o trecem prin sita deasa pentru a scapa de cocoloase
4. amestecam branza cu iaurtul, frisca si sucul de portocale
5. topim gelatina si o lasam sa se racoreasca
6. punem doua linguri din compozitia de branza in gelatina racorita, amestecam bine apoi turnam toata gelatina peste compozitia cu branza si amestecam bine.


PENTRU JELEUL DE AFINE
 500g afine proaspete sau congelate, 10g gelatina, 200g zahar
oprim vreo 3 linguri de afine
1.gelatina o punem la inmuiat cu putina apa rece pentru 10 minute apoi o topim pe foc, fara a o lasa sa fiarba
2. afinele le amestecam cu zaharul si punem vasul pe foc, lasam sa fiarba cam 5 minute pana fructele se inmoaie  usor
3.adaugam gelatina calda peste afine

ASAMBLARE  TORT
 in tava cu inel asezam blatul racit si il insiropam usor, apoi il ungem intr-un strat subtire cu jeleul de afine, punem jumatate din crema, asezam cateva fructe apoi restul de crema
dam la rece pana crema s-a intarit bine si turnam si restul de jeleul......dar atentie nu tot odata! in 2-3 transe la intervale de 5 minute intre ele pentru a se intari putin stratul precedent









joi, 24 noiembrie 2011

Tort de portocale

pentru rulada
 
4 oua, 8 linguri zahar, 4 linguri ulei, 6 linguri faina, 1/2 plic praf de copt
1/2 borcan dulceata, gem, marmelada, eu am folosit gem de visine

mixam albusurile, adaugam treptat zaharul, mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa ce nu curge, apoi adaugam pe rand galbenusurile, uleiul,  faina, praful de coptse coace in tava mare de 30/40cm.
imediat ce e gata o scoatem din cuptor, desfacem hartia de copt si cu ajutorul ei sau a unui prosop curat o rulam strans si o lasam sa se raceasaca, apoi o desfacem usor, o ungem cu gemul si o rulam la loc.
 o lasam deoparte sa se aseze....apoi o taie felii de 1 cm.

pentru blatul cu cacao
2 ou, 4 linguri zahar, 2 linguri ulei, 3 linguri faina, cacao

pentru blaturile albe:
4 oua, 8 linguri zahar, 4 linguri ulei, 6 linguri faina, 1/2 plic praf de copt

pregatirea este aceiasi la ambele blaturi: mixam albusurile, adaugam treptat zaharul, mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa ce nu curge, apoi adaugam pe rand galbenusurile, uleiul,  faina, praful de copt, cacaoa
se coace in tava rotunda cu diametrul de 24 cm
blatul alb se taie in doua..

pentru crema de portocale
3-4 portocale, 400ml lapte, 250g zahar, 100g unt, 20g gelatina, 150ml frisca mixata, 100g ciocolata,

stoarcem portocalele, punem gelatina la inmuiat in sucul obtinut aproximativ 250ml
laptele il punem la fiert cu zaharul si untul
topim gelatina la foc mic si o turnam peste laptele fierbinte, amestecam si dam deoparte sa se inchege putin, ...dureaza cam 2-3 ore la rece.
cand incepe sa se lege se amesteca cu frisca mixata si cu ciocolata rasa ...eu am uitat si am adaugat-o direct pe blat la asamblarea tortului

 
sirop
250ml apa, 200g zahar, 1 esenat de vanilie
se fierbe apa cu zaharul, se adauaga vanilia, se lasa la racit

asamblarea o facem in tava cu inel
asezam 1 blat alb, il insiropam usor, pe peretii laterali ai tavi asezam felii de rulada, punem 1/3din crema, asezam blatul cu cacao, insiropam, 1/3 crema, blatul alb, insiropam, 1/3crema.
lasam sa se intareasca bine crema, apoi scoatem cu atentie inelul de la tava


 
tips:
 eu am legat rulada cu elastice de borcane, sa nu se desfaca...:)
daca gemul e prea gros se poate subtia cu putina apa calduta
daca crema este prea intarita si nu se poate amesteca cu frisca, incalzitio usor pentru cateva secunde, apoi mixati bine si adaugati frisca.

Printfriendly