duminică, 17 noiembrie 2013

Branza din lapte de capra

Vara asta am experimentat foarte mult in ale branzei, trebuie rabdare multa, exercitiu si respectarea corecta a pasilor. Daca la alte retete functioneaza vorba romaneasca: lasa ca merge si asa! ei bine de data asta nu!
Asadar m-am hotarat sa scriu cateva randuri din experientele mele, daca aveti idei, sfaturi sugestii le astept cu mult drag!!
Sursa mea de lapte este Stela, vedeta familiei, mama eroina de trei iezi cucuietzi .....si rivala mea totodata, cred ca e mai alintata decat mine.

 Despre cheag:
Multa lume intreaba de cheag unde se gaseste, cum se prepara...
La stana se obtine din stomac de vitel sau miel tanar....nu cunosc mai multe despre aceasta metoda.
In orase se gaseste la farmaciile veterinare dar si la unele alimentari sub forma de pastile si sub forma de praf.
Dizolvate in apa se poate pastra saptamanii bune la frigider.
Eu am tinut sticluta preparata timp de vreo doua luni in frigider.


   
Preparare:
10l lapte proaspat
2 1/2 linguri cheag
2 linguri suc de lamaie sau otet sau iaurt

Avem nevoie de o strecuratoare si o bucata mare de tifon.
Laptele l-am pus intr-o oala mare si l-am incalzit, putin mai mult decat temperatura de muls.
Eu nu am termometru, dar stiu ca avem nevoie de 35 grade C. asa ca fac proba cu degetul.



 
 Opresc focul, pun zeama de lamaie si cheagul. Amestec bine, acopar oala si las sa stea cam 2 ore pana se incheaga.....depinde si de temperatura de afara.
Cu un cutit lung trag pana la fundul oalei linii orizontale si verticale 
apoi las sa se odihneasca si sa se ridice zerul deasupra. 

 Pregatesc strecuratoarea, pun tifonul in doua peste ea si incep sa adun branza.

La inceput scot cu o cana (sau polonic) o parte din zer, apoi cu paleta cu gauri mari adun cheagurile de branza, la sfarsit torn toata compozitia in strecuratoarea cu tifon si las la strecurat pana se scurge o mare parte din zer, leg tifonul ca o si-l agat la scurs in camara la rece.





 Dupa vreo ora desfac cu atentie tifonul, amestec cu atentie branza si o pun din nou las curs.
Fac treaba asta de doua ori, apoi las branza la scurs pana la ultima picatura.
Cateodata pun bocceluta in strecuratoare cu o greutate deasupra...o farfurie intoarsa cu un borcan deasupra. 

Cam asa arata branza la final, nu e o poza prea fantastica...imi cer scuze.
 

4 comentarii:

  1. Este foarte buna daca esti obisnuit cu mirosul specific.Eu am crescut cu lapte de capra si de fiecare data cand gasesc lapte , iaurt sau branza de capra le cumpar fara ezitare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca sint bine intretinute caprele, si se respecta curatenia nu are "miros specific" .

      Ștergere
  2. Buna gasit,

    Fara cheag, aveti o alta varianta de obtinut branza?
    Locuiesc in Italia, am o sursa de lapte proaspat si crud; fac iaurt in casa...insa branza nu am incercat inca.

    Multumesc anticipat si o zi senina,
    Dana

    RăspundețiȘtergere
  3. Din câte stiu se poate folosi otetul sau zeama de lămâie. Eu nu am incercat asa că nu îți pot da mai multe detalii.

    RăspundețiȘtergere

Printfriendly