miercuri, 28 octombrie 2009

Scufita rosie



 
 Blat
6oua
 12 linguri zahar
 6 linguri de faina
 1 praf de copt.
Albusurle se bat spuma cu zaharul, se aduga galbenusurile, apoi faina si praful de copt.Se amesteca compozitia usor cu o lingura. Se toarna in tava unsa cu unt si presarata cu faina.
Se coace, se lasa la racit, apoi se insiropeaza cu sucul de la visine indulcit dupa gust.

Crema: 
 1 plic budinca de vanilie
 350gr lapte
 4 linguri de zahar
 400gr brinza dulce scursa bine.
 250ml frisca
 Se fierbe budinca de vanilie cu laptele si zaharul si se lasa la racit.
Branza bine scursa de zer se mixeaza pana devine o spuma fina.
Frisca se mixeaza si ea.
Se amesteca budinca cu branza si frisca.
Se intinde crema peste blat si se presara visinele scurse de suc.

Glazura rosie:
2 plicuri de gelatina rosie
8 linguri de zahar
500ml suc de visine

Se amesteca gelatina cu sucul si zaharul si se pune pe  foc pana se topeste...fara sa fiarba!!!
Se toarna cu atentie peste prajitura.
Se lasa la racit apoi se poate taia.

Prajitura cu foi si crema de lamaie


Crema de lamaie
5ooml lapte
2-3 linguri mari de gris
200gr zahar
250gr margarina.
1 lamaie

Se amesteca laptele cu grisul si zaharul si se fierbe o crema pina se ingroasa.
Se adauga zeama de la o lamaie si un plic zahar vanilat, se lasa la racit apoi se mixeaza cu margarina.

O alta crema delicioasa de lamaie ar fi :
1 plic budinca de vanilie se fierbe cu
350gr lapte
 zeama de la o lamaie.
250g margarina
Budinca se amesteca cu zaharul si lapte, apoi se fierbe si se lasa la racit dupa care se mixeaza cu margarina.

Folie
150g untura sau margarina
3 oua
150g zahar
1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
600g faina
lapte cat cuprinde cam 5 -7 linguri (100ml)
coaja de lamaie

Untura se freaca intre palme cu faina, se pun pe rand ouale, zaharul, coaja de lamaie, bicarbonatul si laptele. Se framanta un aluat potrivit de moale, ce nu se lipeste de maini si se da rece 30 de minute.
Se imparte in 4 parti egale din care se vor coace 4 foi.
Dosul tavii se unge bine cu ulei sau grasime, se tapeteaza cu faina, se intinde cate o foaie si se coace 7 minute pana devine aurie.
Se umplu foile cu crema si se pune o greutate pe ele.
Se taie a doua zi dupa ce o presaram cu zahar pudra si foile s-au inmuiat bine.

 

Bounty


blat
125g unt, 50g zahar, 3 oua, 200g faina, 2 linguri cacao, 2 linguri lapte,1 praf de copt
Untul, ouale, zaharul se mixeaza bine pana devine o spuma, se adauga faina, cacaoa si praful de copt. Se pune compozitia in tava si se coace. Se lasa la racit.
crema
300ml lapte, 3 linguri de gris, 80g unt, 80g zahar, 100g cocos, 2 linguri zahar vaniliat
Laptele, untul si gris se pune pe foc si se fierbe pana devine o crema groasa, se adauga vanilia, zaharul si cocosul.
Se intinde crema rece peste blatul racit.
se pune crema rece peste blat.
100g ciocolat , 2 linguri de apa, linguri de unt
Ciocolata se topeste cu apa si untul si se pune peste crema racita.

Hapsa - napolitane





 

1 pachet de napolitane

7 oua
500g zahar
100ml lapte
200 unt sau 250g margarina
 100gr lapte
2 linguri de cacaua


Crema 1:
Albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul si se mixeaza in continuare pana otinem o spuma densa, lucioasa ce nu curge.
Se ung foile de napolitana pe partea cu patratele mai mari cu  bezeua.....nu uitati sa opriti o foaie care se va pune deasupra!
Fiecare foaie se baga in cuptorul cald cu usa intredeschisa pana bezeua se usuca.
Focul trebuie sa fie mic.

Crema 2:
Se pune laptele cu zaharul la fiert pana se ingroasa si se obtine un sirop bine legat, apoi se lasa la racit.
 Galbenusuri se freaca spuma cu untul si cacaua, apoi se toarna in fir siropul rece. Se mixeaza bine.
Cu aceasta crema se ung foile peste stratul cu bezea.
Asamblare:
Se suprapun foile, ultima va fi foaia oprita.
Se aseaza o greutate si s elas apana  doua zi cand se poate taia.

 

Reguli de aur pt reusita aluaturilor

Aluatul sfaramicios
Ingredientele folosite trebuie sa aiba aceeasi temperatura;
Folositi unt proaspat, de calitate buna;
Inlocuiti oul intreg cu doua galbenusuri;
Lasati aluatul sa se odihneasca o ora, in cazul cand il folositi pentru tarte, sau folositi-l imediat dupa ce a fost framantat, daca faceti din el prajituri uscate;
Aluatul trebuie lucrat repede, pentru a impiedica untul sa se topeasca;
Raciti-va mainile, inainte de a-l prepara;
Tabla de prajituri trebuie tinuta afara, la aer rece, inainte de a o folosi;
Daca atunci cand il intindeti aluatul se rupe, nu mai puneti faina, fiindca nu veti schimba rezultatul;
Formele in care se pune aluatul nu se ung niciodata cu unt.

Aluatul dospit
Folositi drojdie proaspata;
Vara puneti mai putina, iarna mai multa;
Laptele din care se face maiaua nu trebuie sa depaseasca 35 de grade;
Laptele nu trebuie niciodata sa vina in contact cu sarea;
Aluatul dospit trebuie lucrat mult si puternic cu mana, pentru a deveni elastic;
Feriti aluatul pus la dospit de curentii de aer;
Dupa prima crestere, bagati mana pe sub aluat, pe tot fundul vasului, pentru a permite gazului carbonic sa iasa afara;
Dulciurile din aluat dospit trebuie coapte la caldura potrivita, altfel se formeaza o crusta la suprafata si ele raman crude in interior.

Aluatul fraged
La preparare, apa si untul sunt foarte reci. Bagati-le de cu seara la frigide;.
apa este turnata pe rand, pana cand aluatul se desprinde de mana si poate fi adunat intr-un cocolos;
Reduceti la minimum framantatul, altfel aluatul devine elastic si se intareste la copt;
Lasati sa se odihneasca aluatul la rece, cel putin doua ore si inca 30 de minute, dupa ce l-ati intins;
Coaceti prajitura in forme de tabla (metal), vasele de portelan lasa fundul prajiturii necopt.

Aluatul foitaj
untul folosit este de buna calitate (sa nu contina apa, sa nu fie nici prea rece, dar nici inmuiat);
nu uitati sa impachetati aluatul de sase ori;
lasati aluatul sa se odihneasca 30 de minute intre fiecare repriza de prelucrare pe tabla de prajituri

Blatul de tort
Din clipa cand incepeti sa amestecati toate ingredientele nu faceti nici o pauza, iar cand aluatul e gata, il bagati imediat la cuptor;
Cerneti faina de doua ori, ca sa devina fluida si bine aerisita;
Topiti si clarificati untul, inainte de a-l pune rece in faina;
Scoateti blatul din forma dupa ce s-a racit;
preparati aluatul seara si-l tineti la frigider pana a doua zi. Se va taia mai usor in felii.

Bolile toamnei

Racelile
Usturoi:curatati de coaja 5 catei de usturoi, zdrobiti-i si amestecati-i cu 5 lingurite de zahar. Turnati deasupra putina apa si puneti-i pe foc pana dau in clocot. Lasati-i sa stea 5 minute si apoi strecurati zeama. Se ia cate o lingurita de zeama de-a lungul zilei.
Ceapa :taiati marunt 1-2 cepe si turnati peste ele apa clocotita. Lasati-le putin sa se infuzeze si beti apoi ceaiul fierbinte de ceapa, indulcit cu putina miere.
Cataplasme cu cartofi :sunt foarte eficiente atunci cand va doare gatul. Fierbeti 2 cartofi mari pana ce se inmoaie, zdrobiti-i pana ce obtineti un piure, impachetati-i fierbinti in jurul gatului. Deasupra mai puneti un prosop de in (uscat) si apoi un sal de lana. Nu le scoateti decat atunci cand cartofii s-au racit.
Otet de mere :pentru desfundatul nasului este bine sa incalziti otet de mere (o ceasca) si sa inhalati aburul. Alternativ, puteti lua de trei ori pe zi cate o lingurita de otet de mere diluat in 1/2 pahar de apa.
O compresa cu otet de mere potoleste durerile de gat: inmuiati un stergar de bucatarie intr-un sfert de litru de otet de mere, stoarceti-l bine si infasurati-l in jurul gatului. Puneti deasupra un fular de lana si stati asa 30 de minute
Lamaie : zeama de lamaie desfunda si ea nasul. Trageti pe nas o lingurita de zeama de lamaie proaspat stoarsa. Lasati sa actioneze putin, dupa care suflati-va nasul cu putere.
Miere :Inghititi incet cate-o lingurita de miere de cateva ori de-a lungul unei zile sau faceti gargara cu o lingurita de miere si putin otet diluate intr-un pahar cu apa calda.
Propolis :mestecati, indelung, o bucatica de propolis solid. Alternativ, lingeti de pe o lingura de lemn miere amestecata cu lamaie.
Reteta bunicii :sunteti racit? Mancati supa fierbinte de pasare. Si-a gasit consacrarea de curand, cand s-a descoperit ca in carnea de pasare exista cisteina, un aminoacid. Aceasta este foarte asemanatoare cu Acetilcisteina, un medicament prescris de medici pentru combaterea bronsitei si afectiunilor respiratorii.

Durerile de urechi :
Ustoroi :taiati un catel de usturoi in lamele fine, luati-le cu o bucata de vata (ca un dop) si introduceti vata in urechea bolnava. Culcati-va pe pat si acoperiti urechea cu un sal gros de lana. Alternativ, puteti sa va picurati in ureche ulei de usturoi, pe care-l preparati dupa cum urmeaza: zdrobiti 3 catei de usturoi si amestecati-i cu 3 linguri de ulei de masline. Puneti amestecul astfel obtinut intr-o sticla si lasati-o sa stea o saptamana la temperatura camerei. Pe urma strecurati uleiul printr-o sita deasa.
Cataplasma cu ceapa :ceapa, bogata in uleiuri eterice, este un leac autovindecator, care calmeaza si durerile de urechi. Tocati marunt o ceapa, puneti-o intr-o batista si legati batista ca un saculet .
Miere :Inghititi incet cate-o lingurita de miere de cateva ori de-a lungul unei zile sau faceti gargara cu o lingurita de miere si putin otet diluate intr-un pahar cu apa calda.

marți, 27 octombrie 2009

Salata de cartofi a la Diana








Avem nevoie de:
 1 piept de pui fiert
10 cartofi mai mari
1 ardei gras rosu
1 ceapa,
 3 linguri de ulei
 sare, piper, vegeta

Pieptul de pui se taie cubulete.
Cartofii se spala si se pun la fiert in apa cu sare, se lasa la racit, se curata de coaja si se taie cubulete,
Ardeiul si ceapa se taie rondele .
Intr-un vas mai incapator se pun cartofii, pieptul de pui, ardeiul, ceapa, sarea, piperul, vegeta si uleiul si se amesteca usor.
Pofta buna! 



 

Printfriendly