duminică, 23 decembrie 2012
marți, 18 decembrie 2012
Prajitura cu nuca de cocos II
reteta pentru o tava mare , 38/28 cm
Pentru foile cu cacao
300g faina
100g unt
100g zahar
2 galbenusuri
1/2 plic praf de copt
3 linguri cacao
4-5linguri lapte
esenta de rom
Din toate am framantat un aluat pe care l-am impartit in doua.
Am intins doua foi de dimenesiunile tavii direct pe hartie de copt si le-am intepat din loc in loc cu furculita.
Am asezat prima foaie in tava cu tot cu hartie si am pus umplutura de cocos. Apoi am luat cea de a doua foaie si am asezat-o cu fata in jos peste umplutura, apoi am dezlipit hartia de copt.
Am copt prajitura la 180 grade.
pentru umplutura de cocos
8 albusuri
250g zahar
200g cocos
Albusurile le-am batut spuma, am adaugat zaharul treptat, am obtinut o spuma lucioasa si densa. Am amestecat-o usor cu vanilia si cocosul.
pentru crema
6 galbenusuri
250g zahar
500ml lapte
50g faina
vanilie
150g unt
Galbenusurile le-am amestecat bine, bine cu faina si putin lapte rece.Am pus zaharul si restul de lapte.Am fiert crema la foc mic pana s-a ingrosat ca o budinca.
Am lasat crema la racit apoi si am mixat-o cu untul moale si vanilia.
Peste prajitura racita am intins crema si am ras ciocolata.
Pofta buna!
vineri, 14 decembrie 2012
Fursecuri fine cu nuci
fursecurile acestea le-am facut anul trecut de sarbatori
si pentru ca mi-a placut foarte mult sper sa o refac si anul acesta,
poate atunci voi reusii sa fac poze mai frumoase
este preluata de la Laura Laurentiu
Ingrediente:
200g de grame de unt la temperatura camerei
150 de grame de zahar
2 oua, separat galbensul de albus
2 plicuri de zahar vanilat
300 de grame de faina
1 praf de sare
1 praf de copt
200 de grame de nuci, alune, migdale- usor prajite si tocate marisor
1 de borcan de gem (eu am folosit dulceata de gutui)
Zaharul, untul si vanilia se mixeaza pana la obtinerea unei creme spumoase, se pune galbenusurile mixand in continuare pana se incorporeaza in crema, apoi se adauga faina amestecata cu sarea si praful de copt. Se amesteca totul bine pana se obtine un aluat nu prea tare.
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade.
Albusurile se bat cu furculita pana se spumeaza putin;
Se formeaza bilute din aluat cu diametrul de 2-2,5 cm. si se tavalesc prin albus.
Bilele de aluat date prin albus se tavalesc in nuci si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt:
Cu degetul, se face o adancitura in fiecare biluta de aluat si se umple cu dulceata.
Se coc fursecurile in cuptorul incalzit la 180 de grade, timp de 15 minute, pana se rumenesc frumos.
Sunt foarte delicioase, fragede si parfumate!!! Pofta buna!
miercuri, 12 decembrie 2012
Turta dulce- reteta copilariei
450g zahar
400ml apa
150g zahar se caramelizeaza si se stinge cu apa, se lasa la foc mic pana se topeste tot caramelul si apoi se adauga restul de zahar (300g)
se fierbe pana se dizolva tot zaharul si se lasa la racit.
Separat se framanta:
1100g faina
200g untura,
se adauga apoi pe rand:
4 galbenusuri,
siropul racit
1 plic bicarbonat de amoniu,
3 pliculete de scortisoara si alte mirodenii....eu am folosit condimente pentru vin fiert ce contine: anason, scortisoara, nucsoara, coja de portocala, cuisoare, cardamon...
se framanta un aluat potrivit de moale din care se ia cate putin si se fac bilute mai mici decat o nuca.
se aseaza bilutele in tava pe foaie de copt, lasand putina distanta intre ele.
se coc aproximativ 15-20 minute, in functie de aragaz.
nu le coaceti prea mult pentru ca vor ramane tari, doar cat sa fie in partea de jos usor rumenite, dar in poartea de sus sa ramana moi.
Pentru glazura:
4 albusuri
200g zahar
cele 4 albusuri ramase se bat spuma pe baia de aburi cu 200g zahar
se da turta dulce coapta prin aceata glazura....am folosit o lingura mare de glazura la 5=6 bucati, dar se poate proceda si astfel: se toarna glazura intr-un lighean mai mare si se pune toata turta dulce peste , se amesteca usor cu o lingura de lemn sau cu mana.
se aseaza una langa alta si se lasa la uscat pana a doua zi
vor rezulta aproximativ 120 de bucati
se pot pastra mult timp in punga de naylon
sâmbătă, 8 decembrie 2012
Prajitura cu foi de miere si crema caramel
foi cu miere de albine si crema de caramel.
600g faina
100g untura de porc( margarina)
100g zahar pudra
2 linguri miere de albine
50ml lapte
1 lingura bicarbonat de sodiu
zeama de lamaie
Faina se freaca cu untura, se adauga zaharul, mierea, laptele si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.
Se framanta un aluat, se imparte in patru. Se intind foile pe dosul tavii si se inteapa cu o furculita.
Fundul tavii se unge bine cu ulei si se presara cu faina, se coc foile timp de 7-10 minute la 180 grade.
Cand sunt usor rumenite se scot din cuptor, foile prea coapte nu se mai inmoaie.
crema caramel
150g zahar
350ml lapte
3 galbenusuri
2-3 linguri amidon
200g unt
Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu 250ml laptele rece.
Se fierbe la foc mic siropul pana se dizolva complet caramelul.Se da deoparte si se lasa la racit.
Galbenusurile se freaca cu amidonul si restul de lapte, se amesteca cu siropul de caramel si se fierbe pe baie de aburi pana se ingroasa crema. Se lasa crema la racit apoi se mixeaza cu untul.
Se umplu foile cu crema si se aseaza o greutate deasupra prajiturii.
Se taie a doua zi cand foile s-au inmuiat.
vineri, 30 noiembrie 2012
Prajitura tavalita cu nuca de cocos
500g zahar
250g unt
2 linguri cacao
200 ml lapte
5 oua
250g faina
1 plic praf de copt
Se pune la fiert zaharul, untul si laptele. Cand incepe sa fiarba se da deoparte.
Se opresc 15 linguri pentru glazura si se amesteca cu cacaoa, restul compozitiei se lasa la racit.
In siropul racit se incorporeaza galbenusurile unul cate unul.
Albusurile se bat spuma. Se toarna peste ele putin cate putin, compozitia de galbenusuri. In tot acest timp se amesteca cu o paleta, apoi se incorporeaza si faina si praful de copt, amestecand usor de jos in sus.
Compozitia se toarna in tava (30/21cm) si se coace la 180 grade timp de 30 de minute.
Blatul copt si racit si se taie cubulete.
Fiecare bucatica de prajitura se introduce pe jumatate in siropul oprit la inceput si se tavaleste prin nuca de cocos.
miercuri, 28 noiembrie 2012
Fursecuri de cappuccino cu bezea
Fiind duminica gemenii mei au avut chef de prajiturit
asadar dupa lungi negocieri am hotarat sa facem fursecuri :))
am cautat o reteta usoara pe care sa o poata face chiar ei,
improvizand una, alta, au iesit aceste fursecuri de capuccino si cu mot de bezea :)
sa ne scuzati daca pozele nu sunt tocmai clare, dar e greu sa supraveghezi doi nazdravani in bucatarie care ar fi gustat din fiecare din toate castroanele si care pun o mie de intrebari in timp ce lucreaza..:))
300g faina
1 cana zahar pudra 200g
2 linguri de cacao
1 varf de sare
250g unt moale
2 galbenusurie
2 linguri cappuccino
2/3 cani de nuca macinata
Untul l-am pus intr-un castron si am inceput sa-l mixam, am adaugat pe rand: galbenusurile, zaharul, faina, sarea, cacaoa si cele doua linguri de capuccino.
Am framantat un aluat care nu lipeste, dar destul de moale.
Si apoi am inceput sa modelam bilute mici, pe care le-am tavalit prin nuca macinata si le-am aseazat in tava.
Cu capatul unui cutit sau a unei lingure de lemn le-m facut o gaura in mijlocul fiecarei bilute.
Separat albusurile ramase le-am batut spuma, adaugand treptat cu zaharul pana am obtinut o bezea tare.
Cu ajutorul spritului de prajituri am umplutut fursecurile cu aceasta bezea....distractie maxima :)))
Am pus fursecurile in cuptorul incalzit la 180 de grade.
Pofta buna!!
Etichete:
ajutoarele mele,
bezea,
fursecuri,
nuca
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Printfriendly
Categories
afine
ajutoarele mele
aluaturi dospit
aluaturi dospite
aluaturi dulci
aperitive/gustari
banane
bauturi
bezea
bezea ciocolata
biscuiti
biscuiți
branza
budinca
cafea
camara
capsuni
cartofi
cascaval
chec
cheesecake
ciocolata
cozonaci
diplomat
diverse
diverse deserturi
dovleac
drojdie
dulceata
foi
foietaje
frisca
fructe
fursecuri
gem
iaurt
inghetata
lamaie
leapsa
mac
maioneza
mancaruri diverse
mascarpone
mere
miere de albine
napolitane
nuca
nuca de cocos
oua
paste
pâine
pizza
placinte
plăcinte
portocale
prajituri
prăjituri
premii
preparate cu carne
retete naturiste
rulada
salate
scorțișoară
sfaturi in bucatarie
smantana
supe/ciorbe
tarte
tort
torturi
torturi pt copii
untura
vanilie
visine
zmeura