miercuri, 2 ianuarie 2013
vineri, 28 decembrie 2012
Tort Tiramisu II
baiatul meu tocmai a implinit 17 ani asa ca i-am pregatit un tort tiramisu
stiu ca ii place foarte mult. :)
LA MULTI ANI CRISTIAN!!!!!!!
blat
8 oua
8 linguri zahar
8 linguri faina
1plic raf de copt
Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul treptat, se mixeaza in continuare pana acesta se topeste si se obtine o spuma densa, lucioasa. Apoi se incorporeaza pe rand galbenusurile si la urma faina si praful de copt.
Se coace in tava rotunda de 26 cm timp de 25-30 minute la 180 grade.
crema tiramisu
4 oua
8 linguri zahar
500g mascarpone
300 ml frisca lichida
10g gelatina
2 linguri zahar pudra
lichior amaretto sau esenta de migdale.
Frisca se mixeaza cu 2 linguri de zahar pudra.
Ouale se bat impreuna cu zaharul pana isi maresc volumul, apoi se pun la fiert pe baie de aburi. Se bate incontinu cu telul pana se ingroasa crema. Se da deoparte.
Gelatina se pune la hidratat cu 50ml apa timp de 10 minute, apoi se topeste la foc mic si se amesteca in crema calda.
Cand crema s-a racit putin se adauga putin cate putin crema de mascarpone mixand la viteza mica, apoi se incorporeaza frisca si lichiorul sau esenta de migdale.
pentru insiropat
1 cana cafea expresso
1/2 cana lapte
zahar dupa gust
Blatul de tort se taie in 3 felii, se insiropeaza si se umple cu crema.
Se orneaza dupa imaginatie, eu am folosit o glazura de ciocolata.
miercuri, 26 decembrie 2012
Prajitura Katy-Kato
o prajitura ce am invatat-o de la colega mea Kato, acum ....multi ani...
...pe atunci nu eram casatorita si este printre primele prajituri invatate de mine
si care culmea mi-au si iesit :))
am intalnit-o si sub numele de prajitura Kati...coincidenta :)
sau Prajitura cu foaie sparta
si care culmea mi-au si iesit :))
am intalnit-o si sub numele de prajitura Kati...coincidenta :)
sau Prajitura cu foaie sparta
de atunci am refacut-o de foarte multe ori.
anul acesta am pregatit-o si pentru sarbatorile de Craciun
am folosit o tava mare de 28/38 cm.
pentru foi:600gr faina, 150gr zahar, 150gr untura, 3 galbenusuri, 1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu putin otet.
Se pune faina si untura rece intr-un lighenus si se framanta bine intre palme. Se adauga restul ingredientelor si se framanta un aluat nu prea tare.
Se imparte aluatul in trei, din fiecare parte se coace o foaie pe dosul tavii unse cu unt si presarata cu faina.
Cea mai nereusita, foaie se sfarima, dar nu de tot, lasam cateva bucatele mai mari.
pentru crema:
2 cani de lapte,
1 cana zahar,
cacao
3-4 linguri gem de caise sau alt gem acrisor
1 esenta de rom
150g unt sau margarina
Laptele, zaharul si cacaoa se pune pe foc si se da un clocot. Se adauga foaia sfarimata si se amesteca bine, se mai lasa putin la foc mic pana se ingroasa crema.
Se da la oparte si se adauga untul, gemul si esenta de rom.
Se umplu cele doua foi cu crema rezultata. Se aseaza o greutate pe prajitura si se lasa la rece.
Intre timp se pregateste bezeaua.
Pentru bezea:
5 albusuri de ou se bat spuma cu 10 linguri zahar, s easeaza vasul pe baie de aburi si se bate in continuare pana se intareste spuma. Se intinde spuma peste prajitura imediat ce se ia de pe foc, se rade ciocolata deasupra.
Se taie a doua zi cand foile s-au inmuiat, folosind un cutit ascutit cu lama uda.
duminică, 23 decembrie 2012
marți, 18 decembrie 2012
Prajitura cu nuca de cocos II
reteta pentru o tava mare , 38/28 cm
Pentru foile cu cacao
300g faina
100g unt
100g zahar
2 galbenusuri
1/2 plic praf de copt
3 linguri cacao
4-5linguri lapte
esenta de rom
Din toate am framantat un aluat pe care l-am impartit in doua.
Am intins doua foi de dimenesiunile tavii direct pe hartie de copt si le-am intepat din loc in loc cu furculita.
Am asezat prima foaie in tava cu tot cu hartie si am pus umplutura de cocos. Apoi am luat cea de a doua foaie si am asezat-o cu fata in jos peste umplutura, apoi am dezlipit hartia de copt.
Am copt prajitura la 180 grade.
pentru umplutura de cocos
8 albusuri
250g zahar
200g cocos
Albusurile le-am batut spuma, am adaugat zaharul treptat, am obtinut o spuma lucioasa si densa. Am amestecat-o usor cu vanilia si cocosul.
pentru crema
6 galbenusuri
250g zahar
500ml lapte
50g faina
vanilie
150g unt
Galbenusurile le-am amestecat bine, bine cu faina si putin lapte rece.Am pus zaharul si restul de lapte.Am fiert crema la foc mic pana s-a ingrosat ca o budinca.
Am lasat crema la racit apoi si am mixat-o cu untul moale si vanilia.
Peste prajitura racita am intins crema si am ras ciocolata.
Pofta buna!
vineri, 14 decembrie 2012
Fursecuri fine cu nuci
fursecurile acestea le-am facut anul trecut de sarbatori
si pentru ca mi-a placut foarte mult sper sa o refac si anul acesta,
poate atunci voi reusii sa fac poze mai frumoase
este preluata de la Laura Laurentiu
Ingrediente:
200g de grame de unt la temperatura camerei
150 de grame de zahar
2 oua, separat galbensul de albus
2 plicuri de zahar vanilat
300 de grame de faina
1 praf de sare
1 praf de copt
200 de grame de nuci, alune, migdale- usor prajite si tocate marisor
1 de borcan de gem (eu am folosit dulceata de gutui)
Zaharul, untul si vanilia se mixeaza pana la obtinerea unei creme spumoase, se pune galbenusurile mixand in continuare pana se incorporeaza in crema, apoi se adauga faina amestecata cu sarea si praful de copt. Se amesteca totul bine pana se obtine un aluat nu prea tare.
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade.
Albusurile se bat cu furculita pana se spumeaza putin;
Se formeaza bilute din aluat cu diametrul de 2-2,5 cm. si se tavalesc prin albus.
Bilele de aluat date prin albus se tavalesc in nuci si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt:
Cu degetul, se face o adancitura in fiecare biluta de aluat si se umple cu dulceata.
Se coc fursecurile in cuptorul incalzit la 180 de grade, timp de 15 minute, pana se rumenesc frumos.
Sunt foarte delicioase, fragede si parfumate!!! Pofta buna!
miercuri, 12 decembrie 2012
Turta dulce- reteta copilariei
450g zahar
400ml apa
150g zahar se caramelizeaza si se stinge cu apa, se lasa la foc mic pana se topeste tot caramelul si apoi se adauga restul de zahar (300g)
se fierbe pana se dizolva tot zaharul si se lasa la racit.
Separat se framanta:
1100g faina
200g untura,
se adauga apoi pe rand:
4 galbenusuri,
siropul racit
1 plic bicarbonat de amoniu,
3 pliculete de scortisoara si alte mirodenii....eu am folosit condimente pentru vin fiert ce contine: anason, scortisoara, nucsoara, coja de portocala, cuisoare, cardamon...
se framanta un aluat potrivit de moale din care se ia cate putin si se fac bilute mai mici decat o nuca.
se aseaza bilutele in tava pe foaie de copt, lasand putina distanta intre ele.
se coc aproximativ 15-20 minute, in functie de aragaz.
nu le coaceti prea mult pentru ca vor ramane tari, doar cat sa fie in partea de jos usor rumenite, dar in poartea de sus sa ramana moi.
Pentru glazura:
4 albusuri
200g zahar
cele 4 albusuri ramase se bat spuma pe baia de aburi cu 200g zahar
se da turta dulce coapta prin aceata glazura....am folosit o lingura mare de glazura la 5=6 bucati, dar se poate proceda si astfel: se toarna glazura intr-un lighean mai mare si se pune toata turta dulce peste , se amesteca usor cu o lingura de lemn sau cu mana.
se aseaza una langa alta si se lasa la uscat pana a doua zi
vor rezulta aproximativ 120 de bucati
se pot pastra mult timp in punga de naylon
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Printfriendly
Categories
afine
ajutoarele mele
aluaturi dospit
aluaturi dospite
aluaturi dulci
aperitive/gustari
banane
bauturi
bezea
bezea ciocolata
biscuiti
biscuiți
branza
budinca
cafea
camara
capsuni
cartofi
cascaval
chec
cheesecake
ciocolata
cozonaci
diplomat
diverse
diverse deserturi
dovleac
drojdie
dulceata
foi
foietaje
frisca
fructe
fursecuri
gem
iaurt
inghetata
lamaie
leapsa
mac
maioneza
mancaruri diverse
mascarpone
mere
miere de albine
napolitane
nuca
nuca de cocos
oua
paste
pâine
pizza
placinte
plăcinte
portocale
prajituri
prăjituri
premii
preparate cu carne
retete naturiste
rulada
salate
scorțișoară
sfaturi in bucatarie
smantana
supe/ciorbe
tarte
tort
torturi
torturi pt copii
untura
vanilie
visine
zmeura